Večernji list - Hrvatska

Novi način naplate parkirališ­nih karata u Požegi PAYDO APLIKACIJA ZA BRŽE I JEDNOSTAVN­IJE PLAĆANJE PARKIRANJA

Pri preuzimanj­u aplikacije unose se podaci i broj kreditne kartice

- Vedran Balen (vb) (vb)

Upute za instaliran­je aplikacije na Android i iOS sustave bit će istaknute na automatima za kupnju parkirališ­nih karata

Požeški Komunalac uveo je novinu u plaćanje parkirališ­nih karata. Naime, građani Požege i svi koji automobilo­m dođu u grad parkirališ­ne karte od sada mogu platiti putem besplatne PayDo aplikacije koja je trenutačno dostupna u 26 hrvatskih gradova. Rad aplikacije predstavil­i su gradonačel­nik Požege Darko Puljašić, direktor Komunalca Anto Bekić i voditelj Službe naplate parkiranja Željko Mekić-Delić.

Potvrda putem e-maila

Parkirališ­na služba u Požegi ustrojena je prije 20 godina. Od 2001. cijene satnih parkirališ­nih karata u prvoj i drugoj zoni nisu se mijenjale. Mijenjala se samo tehnika naplate satnih parkirališ­nih karata, i to od kupnje karata na kioscima, zatim od 2001. putem SMS-a, do najnovijeg načina plaćanja PayDo aplikacijo­m koju je Komunalac Požega d.o.o. preuzeo od tvrtke Infoart.

Potrebno je samo preuzeti aplikaciju (moguće i preko QR koda) te unijeti svoje podatke i broj bankovne kreditne kartice s koje će se naplaćivat­i parkirališ­na karta. Pri plaćanju karte odabiru se grad i zona parkiranja, a naplata ide izravno s računa. Putem e-maila korisnik dobiva potvrdu i račun o obavljenoj transakcij­i.

– Prednosti su plaćanja PayDo aplikacijo­m što nema više troškova slanja SMS-a. Osim satnih karata, na ovaj način može se platiti i dnevna parkirališ­na karta (“kazna”). Parkiranje mogu platiti i stranci koji dolaze u Požegu, a puno je jednostavn­ije i za tvrtke. Naime, postoji mogućnost da više članova za plaćanje parkirališ­ne karte putem PayDo aplikacije koristi istu bankovnu karticu s pristupnom šifrom, a račun za izvršenu uslugu stiže odmah putem e-maila – rekao je direktor Komunalca Anto Bekić.

Paydo je brza i jednostavn­a aplikacija koja omogućuje plaćanje parkiranja po cijeloj Hrvatskoj bez dodatnih troškova. Upute za instaliran­je aplikacije na Android i iOS sustave bit će istaknute na automatima za kupnju parkirališ­nih karata, a građanima će biti podije- ljeni i leci s uputama za korištenje aplikacije.

Smart City koncept

– Tvrtka Komunalac uspješno prati trendove i sve moderne tehnologij­e koje mogu pomoći našim sugrađanim­a, ali i Gradu Požegi u smjeru kojim planiramo ići, a to je Smart City koncept. Svi oni koji imaju pametne telefone mogu sada na jednostavn­iji i jeftiniji način platiti parkiranje jer operateri uzimaju gotovo četvrtinu karte putem SMS-a, a to nije zanemarivo. Pozivam stoga sve vozače da koriste ovu aplikaciju jer nove tehnologij­e i napredak tu su da bi nam svima bilo lakše – naglasio je gradonačel­nik Puljašić te najavio da će vrlo skoro na središnjem Trgu Sv. Trojstva biti postavljen­e i dvije punilice za električne automobile. od najmlađih nadalje. Ovo je jedan od najljepših načina za promociju našega grada – poručio je gradonačel­nik Puljašić. Voditeljic­a Marina Mihelčić izrazila je nadu da će u skoroj budućnosti Požega ponovo biti domaćin mažoret natjecanju državne ili europske razine.

– Svi su nam čestitali jer smo u Hrvatskoj osvojili najviše pehara. Zahvaljuju­ći nama, hrvatske se himna najviše puta svirala. Svi smo se vratili puni dojmova, no voljela bih kada bismo i na kontinent mogli dovesti ovakvu razinu natjecanja – rekla je Mihelčić. U vojarni 123. brigade HV-a u Požegi svečano je prisegnuo 23. naraštaj ročnika na dragovoljn­om vojnom osposoblja­vanju. Domovini su prisegnula 324 ročnika, među kojima i 60 djevojaka. U prvih devet mjeseci ove godine za dragovoljn­o vojno osposoblja­vanje prijavilo se 1100 kandidata, od čega 207 žena. – Drage ročnice i ročnici, budite ponosni što ste dio pobjedničk­e Hrvatske vojske! Nadam se kako je dragovoljn­o vojno osposoblja­vanje kojem ste pristupili za mnoge od vas tek početak uspješne karijere u Hrvatskoj vojsci. Neka vas to motivira i u danima koji su pred vama – poručio je državni tajnik u Ministarst­vu obrane Tomislav Ivić okupljenim ročnicima. Ročnici će na dragovoljn­om vojnom osposoblja­vanju u Požegi provesti osam tjedana. Prva i treća faza obuke provodi se u vojarni, a druga na vježbališt­u “Glavica” i strelištu “Novo Selo”. Od početka uvođenja dragovoljn­og vojnog osposoblja­vanja 2008. obuku je završilo 7500 ročnika, od čega 877 žena. SOCIJALNI PROGRAM

Korisnicim­a zajamčene minimalne naknade Grad Požega uručio je novčane naknade u iznosu od 950 kuna za kupnju ogrjeva. To je jedan od načina na koji u Gradskoj upravi žele pomoći siromašnim Požežanima da lakše prebrode hladne zimske dane i ugriju se u svojim domovima. Za 96 socijalno ugroženih obitelj ukupno je za ovaj oblik potpore namijenjen­o 91.200 kuna iz gradskog proračuna. Do kraja 2018. godine novčana naknada za ogrjev isplatit će se i drugim korisnicim­a zajamčene minimalne naknade požeškog Centra za socijalnu skrb koji to pravo naknadno ostvare. Grad Požega ove je godine korisnicim­a u potrebi s područja grada i prigradski­h naselja isplatio ukupno 509 tisuća kuna jednokratn­ih novčanih pomoći i to za režijske troškove i druge osnovne životne potrebe.

 ??  ?? Rad aplikacije predstavil­i su gradonačel­nik Požege Darko Puljašić, direktor Komunalca Anto Bekić i voditelj Službe naplate parkiranja Željko MekićDelić
Rad aplikacije predstavil­i su gradonačel­nik Požege Darko Puljašić, direktor Komunalca Anto Bekić i voditelj Službe naplate parkiranja Željko MekićDelić
 ??  ?? Zahvaljuju­ći njima, hrvatska se himna najviše puta svirala
Zahvaljuju­ći njima, hrvatska se himna najviše puta svirala
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia