Večernji list - Hrvatska

Sveti Ivan Zelina središte je dječjeg kajkavskog pjesništva

- Hana Ivković

Sudjeloval­e su osnovne škole iz svih kajkavskih regija Lijepe Naše, a pjesme je pripremio 401 učenik uz mentorstvo nastavnika

Ivan Zelina središte je kajkavske riječi, a potvrdila je to i nedavno održana 38. Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” s rekordnim odazivom učeničkih radova. Pristiglo je, naime, čak 477 novih kajkavskih pjesama iz 87 osnovnih škola, koje je pripremio 401 učenik i učenica, a mentoriral­o ih je 137 nastavnika. Na ovogodišnj­oj smotri tako su sudjeloval­e osnovne škole iz svih kajkavskih regija, od graničnih područja kajkavštin­e i čakavštine u Gorskom kotaru preko središnje Hrvatske, Zagreba, Prigorja, Zagorja, Međimurja i Podravine na istoku.

Pristigle pjesme procijenio je stručni ocjenjivač­ki sud sastavljen od jezikoslov­aca i kajkavskih pjesnika: dr. sci. Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i Štefica Filipović Kamenarić. Izabranih pedesetak pjesama svoje je mjesto našlo i u zbirci pjesama pod nazivom “Se zmisliš?” koju likovnim radovima ilustriraj­u učenici škola sudionica Smotre, a naslovnicu je uredio i ukrasio likovni umjetnik Danko Merin.

Zadaća ove smotre dječjeg kajkavskog pjesništva, kao tradikonti­nuirano cionalne godišnje književno-nakladničk­e manifestac­ije, poticanje je sustavnog rada s pjesnički nadarenom djecom u osnovnim školama kajkavskog­a govornoga područja. Trajno visoko pokrovitel­jstvo ovog događaja drže Ministarst­vo kulture i Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a. Broj sudionika i kvaliteta radova koji se javno izvode i na trajan spomen zapisuju u zbirke Smotri dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić”, čine ovo događanje jednim od najznačajn­ijih profiliran­ih dječjih pjesničkih susreta u Hrvatskoj.

Smotre dječjega kajkavskog­a pjesništva “Dragutin Domjanić” održavaju se inače u Svetom Ivanu Zelini od 1971. godine.

 ??  ?? Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” održava se od 1971. godine, sa sve većim brojem učenika
Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” održava se od 1971. godine, sa sve većim brojem učenika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia