Večernji list - Hrvatska

Aktivnosti Udruge za osobe s intelektua­lnim oštećenjim­a iz Vukovara

Trojac iz udruge Golubica odlazi u Abu Dhabi na Svjetske ljetne igre u kuglanju

- Branimir.bradaric@vecernji.net

Korisnici udruge aktivno se bave sportom, a rezultati svakodnevn­og zalaganja omogućili su im sudjelovan­je na sportskim natjecanji­ma Branimir Bradarić

Na Svjetskim ljetnim igrama, koje se 2019. godine održavaju u Abu Dhabiju, sudjelovat će i tročlana ekipa Udruge za osobe s intelektua­lnim oštećenjem Golubica iz Vukovara. Ovaj trojac predstavlj­at će Hrvatsku na ovom natjecanju u kuglanju na kojem će sudjelovat­i natjecatel­ji iz 168 država svijeta.

Projekt ‘Možemo i mi’

Rezultat je to projekta pod nazivom “Možemo i mi”, koji udruga provodi u partnerstv­u s Gradom Vukovarom, Javnom ustanovom Sportski objekti Vukovar i Centrom za socijalnu skrb Vukovar. Program financira Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Osnovni cilj programa je poboljšanj­e kvalitete života osoba s intelektua­lnim oštećenjim­a kineziološ­kim aktivnosti­ma koje su bitne za tjelesno i zdravstven­o stanje te psihosocij­alni razvoj svakog pojedinca. U provedbu Programa uključeno je 30 osoba s intelektua­lnim oštećenjim­a – rekla je predsjedni­ca Udruge Ivana Azenić Dubravčić.

Pojasnila je i kako je Golubica članica Specijalne olimpijade Hrvatske koja tijekom godine orga- nizira razna natjecanja za osobe s intelektua­lnim teškoćama. Budući da se korisnici udruge aktivno bave sportom, rezultati svakodnevn­og rada i zalaganja omogućili su im sudjelovan­je na raznim sportskim natjecanji­ma.

– Kvalitetan rad i ostvareni izvrsni rezultati pridonijel­i su odluci Specijalne olimpijade Hrvatske da naša udruga bude jedan od predstavni­ka na Svjetskim ljetnim igrama koje će se 2019. godine održati u Abu Dhabiju – rekla je Azenić Dubravčić.

U svrhu prikupljan­ja sredstava koja će biti namijenjen­a sportašima koji će predstavlj­ati Hrvatsku na ovom natjecanju Zaklada “Hrvatska za djecu” organizira­la je humanitarn­i koncert Nine Badrić koji je održan u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Niz aktivnosti za korisnike

Govoreći o udruzi koju vodi, Azenić Dubravčić podsjetila je kako je Golubica jedna od najstariji­h takvih udruga kod nas. Djeluje već 48 godina na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. Imaju i 23 radnika od kojih su 10 pomoćnici u nastavi.

– Neposredan stručni rad s korisnicim­a udruga svakodnevn­o provodi s 35 osoba s intelektua­lnim oštećenjem i to putem dviju usluga u socijalnoj skrbi te projektne i programske aktivnosti. Udruga pruža usluge poludnevno­g boravka za ukupno 20 osoba s intelektua­lnim oštećenjem i uslugu organizira­nog stanovanja za 15 osoba s intelektua­lnim oštećenjem temeljem ugovora s Ministarst­vom za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Našim korisnicim­a nudimo niz aktivnosti, a naša udruga aktivna je na brojnim događanjim­a – zaključila je Azenić Dubravčić.

 ??  ?? Udruga Golubica jedna je od najstariji­h takvih udruga kod nas. Djeluje već 48 godina na području Vukovarsko­srijemske županije i Grada Vukovara
Udruga Golubica jedna je od najstariji­h takvih udruga kod nas. Djeluje već 48 godina na području Vukovarsko­srijemske županije i Grada Vukovara
 ??  ?? Udruga svakodnevn­o provodi stručni rad s 35 osoba
Udruga svakodnevn­o provodi stručni rad s 35 osoba
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia