Večernji list - Hrvatska

Uspješan rad Foto kino video kluba Zaprešić

DJECA I MLADI DOĐU S IDEJOM PA SAMI UZ POMOĆ MENTORA SNIMAJU FILMOVE Cilj je promicanje filmskog stvaralašt­va

-

– Ima tome sad gotovo dva desetljeća kad su se ti dečki nakanili završiti film. Situacija je bila iduća: imali su još manje od četiri dana da prijave film na jedan strani festival, a kad se film prijavljuj­e, logično, mora biti gotov. Njihov ne da nije bio gotov, nego je ostalo odraditi još ogromni dio postproduk­cije. I što sad, drž-ne daj, svi su došli u prostorije kluba, svaki s nekoliko rezervnih komada odjeće i ondje su ostali raditi po cijele dane i noći, doslovno kući nitko nije otišao prije nego su završili, i spavali su tamo. Tad su bili srednjoško­lci, ne znam kako su na kraju opravdali izostanke iz škole, ali su film završili i poslali ga na festival doslovno nekoliko sati prije isteka službenog roka – prepričava Jadranko Lopatić, tajnik Foto kino video kluba Zaprešić jednu od niza anegdota koja se tijekom posljednji­h 23 godine rada, koliko klub postoji, dogodila za vrijeme rada na, pomalo nevjerojat­no će zvučati ova brojka, čak 436 filmova koliko ih je od tada snimljeno. Sam klub je, po službenom opisu, udruga građana kojoj je primarni cilj promicanje i unapređenj­e filmskog stvaralašt­va i kulture kod djece i mladih, a kako u biti sve funkcionir­a u praksi pojasnio je Lopatić.

filmova snimili su članovi Foto video kino kluba Zaprešić tijekom te 23 godine rada

Prolaze sve procese

– Djeca ili mladi, uglavnom je riječ o onima iz viših razreda osnovne i srednje škole, ali znali smo imati i prvašiće, dođu s nekakvom idejom o filmu. Tu zna doći katkad samo njih dvoje, a nekada ih bude desetak, i onda oni čine jednu grupu. S tom grupom onda radimo jednom tjedno u prosjeku po sat i pol, a dogovorimo termin koji njima odgovara. Cilj nam je zatim tu njihovu ideju kroz period koji traje otprilike jednu škol- sku godinu pretvoriti u film, bilo igrani, dokumentar­ni, animirani, eksperimen­talni... Trudimo se da grupa prođe sve procese nastanka filma, od početne ideje, sinopsisa, scenarija, knjige snimanja, pa do samog snimanja i postproduk­cijskog dijela u koji spada montaža, obrada slike, zvuka i sve ostalo – opisuje Lopatić.

Članarina 100 kuna

Godišnja članarina je sto kuna, a upisi su obično u rujnu, ali, kako kaže, ako netko dobije inspiracij­u za film usred godine, slobodno se može prijaviti jer nikada nikog nisu odbili. Godišnje rade s dvadesetak grupa od kojih deset vodi on, a desetak osnivač i predsjedni­k kluba Miroslav Klarić. O trudu koji se ulaže u svaki film dovoljno govori i činjenica da su dosad osvojili više od 150 prvih mjesta na različitim festivalim­a, ali i to da svake godine isti ti filmovi osim diljem Hrvatske budu prikazani i na brojnim drugim festivalim­a diljem Europe. Na kraju, ističe Lopatić, za sve one koji nemaju vremena raditi na filmu kroz godinu, organizira­ju zimsku i ljetnu radionicu koje traju 15 dana i na kojoj onda dva tjedna u komadu od “jutra do sutra” rade na filmu sa svakom grupom dok ga ne završe.

 ??  ?? Učlanjuju se uglavnom stariji osnovnoško­lci i srednjoško­lci, ali znaju imati i prvašiće
Učlanjuju se uglavnom stariji osnovnoško­lci i srednjoško­lci, ali znaju imati i prvašiće
 ??  ?? Polaznici prolaze sve od početne ideje, sinopsisa, scenarija, knjige snimanja, pa do samog snimanja i postproduk­cijskog dijela u koji spada montaža, obrada slike, zvuka
Polaznici prolaze sve od početne ideje, sinopsisa, scenarija, knjige snimanja, pa do samog snimanja i postproduk­cijskog dijela u koji spada montaža, obrada slike, zvuka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia