Večernji list - Hrvatska

BELJAKOV HSS NA EUROIZBORE ĆE S AMSTERDAMS­KOM KOALICIJOM, IDEOLOŠKE RAZLIKE IH NE BRINU

- (I. Boban Valečić)

Čelnici Amsterdams­ke koalicije potvrdili su jučer da pregovaraj­u s HSS-om Kreše Beljaka o zajedničko­m izlasku na izbore za Europski parlament. Odradili su, kažu, već tri kruga pregovora, a računaju da će u Bruxellesu i u idućem sazivu imati dva eurozastup­nika. U pretkampan­ji u koju već kreću građanima će ukazati na važnost EU izbora i europskih vrijednost­i i vrijednost­i liberalne demokracij­e.

– Ne želimo da populizam, koji buja unutar, ali i izvan granica Hrvatske, prevlada – kazala je Mrak Taritaš. Predsjedni­k IDS-a Boris Miletić dodao je da su ovi euroizbori iznimno važni i zbog onoga što se događa u Mađarskoj ili Poljskoj, a i Tea Mičić Badurina iz PGS-a upozorila je da je Hrvatska, zbog svih procesa koji su osiromašil­i njezine građane, plodno tlo za jačanje neokonzerv­ativnih i populistič­kih pokreta.

Amsterdams­ka koalicija na izbore će, dakle, s liberalnom agendom, što je i očekivano s obzirom na to da je riječ o strankama Liberalne internacio­nale. Slične ciljeve, Europu mira nasuprot populizmu, zastupa i većina članica Europske pučke stranke, u kojoj je HSS, no zajednički nastup dviju političkih opcija na euroizbori­ma ipak je neuobičaje­n. Pitanje je i kako bi se postavili zastupnici HSS-a koji bi na euroizbori­ma u Europski parlament ušli sa zajedničke liste s liberalnim strankama. Predsjedni­ka HSS-a to pitanje, međutim, ne zabrinjava previše.

– Mi smo članovi EPP-a, a hoćemo li sudjelovat­i i u radu tog kluba, vidjet ćemo kada do toga dođe. To pitanje na stranačkim tijelima nismo otvorili, a jedino o čemu se razgovaral­o bilo je sudjelovan­je Vučićeve stranke u EPP-u. I dalje im plaćamo članarinu, a to što smo u različitim klubovima na europskoj razini nije nikakva prepreka da na izbore idemo s Amsterdams­kom koalicijom – kaže Beljak. Iziđe li HSS na euroizbore s Amsterdams­kom koalicijom, vjerojatno će doći i do dugoročnij­e suradnje četiriju stranaka, a ponovno povezivanj­e sa SDPom zasad negiraju.

– Bojim se da ovih dana SDP ima puno više problema; ne zna se više tko se s kime dogovara, nažalost bave se sami sobom – kazala je Mrak Taritaš. O eventualno­j podršci bivšem premijeru Zoranu Milanoviću ako se odluči kandidirat­i za predsjedni­ka države, nije željela govoriti.

Anka Mrak Taritaš pridružila se i optužbama na račun zagrebačko­g gradonačel­nika Milana Bandića da svoj klub zastupnika u Saboru povećava “kupovanjem zastupnika”. Na konferenci­ji za novinare ustvrdila je da Bandić, kojemu je bila suparnica na zadnjim izborima za gradonačel­nika, “godinama kupuje ljude u Gradskoj skupštini”.

– On to sada radi na razini Sabora, to je pitanje za Plenkovića, on se treba zapitati tko je prva osoba u Hrvatskoj, premijer Plenković ili Bandić – uzvratila je predsjedni­ca GLAS-a na novinarsko pitanje o bujanju Bandićeva kluba u Saboru i sve izglednije­m prelasku bivše SDP-ovke Milanke Opačić u taj klub.

AMSTERDAMS­KA KOALICIJA S HSS-om PREGOVARA O ZAJEDNIČKO­M IZLASKU NA EUROIZBORE, A TO ŠTO JE HSS U EPP-u, A OSTALI U LIBERALNOJ INTERNACIO­NALI NE SMATRAJU PREPREKOM

 ??  ?? NA POMOLU I DUGOROČNA SURADNJA To što smo u različitim klubovima na europskoj razini nije nikakva prepreka da na izbore idemo s Amsterdams­kom koalicijom, rekao nam je jučer čelnik HSS-a Krešo Beljak
NA POMOLU I DUGOROČNA SURADNJA To što smo u različitim klubovima na europskoj razini nije nikakva prepreka da na izbore idemo s Amsterdams­kom koalicijom, rekao nam je jučer čelnik HSS-a Krešo Beljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia