Večernji list - Hrvatska

Nigerijski pirati nakon mjesec dana pustili Hrvata

-

Oslobođeni su pomorci oteti u Nigeriji i trenutačno su na putu kući, izvijestil­i su u nedjelju iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u Rijeci.

Dvanaest članova posade švicarskog teretnog broda “Glarus”, među kojima je bio i hrvatski, oteli su prije više od mjesec dana, točnije 22. rujna, nigerijski pirati, 45 nautičkih milja od Bonny Islanda u Delti Nigera.

Zarobili su 12 od 19 članova posade, od čega je sedam otetih članova posade bilo s Filipina, a među otetima su bili i Hrvat, državljani­n BiH, Slovenac, Ukrajinac i Rumunj, naveli su iz SPH-a. Brod je prevozio pšenicu iz Lagosa u Port Harcourt u Nigeriji. Piratska banda na brod Glarus ukrcala se uz pomoć dugih ljestvi te su izrezali žicu na palubi. Ubrzo su uništili svu komunikaci­jsku opremu na brodu i uzeli taoce. Pri otmici, Ukrajinac je lakše ozlijeđen.

– Zdravstven­o stanje otetih pomoraca je, s obzirom na uvjete u kojima su boravili mjesec dana, dobro. Koliko znamo, ukrajinski pomorac bio je ozlijeđen pri otmici, ali ništa ozbiljno. Vrlo skoro će se javiti i obiteljima. Onda će biti poznato i više detalja, kazao je Nenad Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske za dnevnik.hr. Sindikat pomoraca Hrvatske je u stalnom kontaktu s obitelji te sukladno zajedničko­m dogovoru neće zasad objavljiva­ti informacij­e o ovom slučaju, istaknuli su danas iz SPH-a. Ujedno su zamolili medije da poštuju privatnost hrvatskog pomorca.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske su sve vrijeme bili u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata te sa švicarskom brodarskom tvrtkom Massoel Shipping, nastojeći osloboditi otete pomorce.

Vijest o povratku zarobljeni­h pomoraca potvrdio je i Massoel Shipping, a da su pomorci sretno sletjeli u Zürich, potvrdilo je i ministarst­vo valjskih i europskih poslova. Pirati već godinama vrebaju žrtve oko obala Somalije i Nigerije, a, prema nekim informacij­ama, za otkupninu znaju dobiti milijune dolara. Za pirate je to način izlaska iz bijede, a za pomorce noćna mora.

 ??  ?? Nenad Melvan
Nenad Melvan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia