Večernji list - Hrvatska

MIGRANTI ODVELI MERKEL I CDU/CSU NA POVIJESNO DNO

Novi udarac Nakon Bavarske vladajući demokršćan­i pred dvoznamenk­astim gubitkom glasova i u Hessenu

- Silvije Tomašević //

Da su savezni izbori u nedjelju, demokršćan­i CDU/CSU dobili bi samo 24 posto glasova, čak devet posto manje nego lani

Sudbina njemačke kancelarke Angele Merkel i velike koalicije demokršćan­a (CDU/CSU) i socijaldem­okrata (SPD) ispisala se u biračkim kutijama u pokrajini Hessen gdje je jučer na birališta pozvano 4,4 milijuna birača. Dva tjedna nakon poraza u Bavarskoj novi veliki poraz velike koalicije. Posebna važnost rezultata izbora proizlazi iz činjenice što je u toj saveznoj državi grad Frankfurt, financijsk­o-ekonomsko središte ne samo Njemačke nego, nakon Brexita, i Europe.

Zeleni u naletu

Gotovo je siguran veliki gubitak glasova CDU-a koji s pokrajinsk­im predsjedni­kom Volkerom Bouffierom upravlja Hessenom i gotovo je siguran uspjeh Zelenih. CDU bi trebao dobiti oko 26 posto glasova, odnosno 12 posto manje nego 2013., a SPD je na oko 21 posto, odnosno devet posto manje nego na prošlim izborima, dok su Zeleni na oko 20 posto (+9).

Ako Zeleni budu prestigli SPD, mogli bi preuzeti Hessen u koaliciji sa socijaldem­okratima i ljevicom – Die Linke.

Poraz demokršćan­a značio bi dodatne teškoće za Merkel. Kongres demokršćan­a početkom prosinca u Hamburgu zasigurno će biti završni stranački čin za Merkel. Nakon vrućeg političkog ljeta u Njemačkoj jesen će biti označena pobunom.

“Tko je sada sam, ostat će sam”, stihovi Rainera Marije Rilkea iz njegove pjesme “Jesenji dan” (prijevod Dobriše Cesarića) kao su zrcalo Angele Merkel.

Povjesniča­ri će zasigurno analizirat­i kada je počeo njezin politički kraj i jedan od mogućih datuma bit će 25. rujna 2018. kada su zastupnici CDU/CSU-a odbacili Volkera Kaudera kao šefa njihova kluba u Bundenstag­u, a što je obnašao od 2005. kao najvažniji kancelarki­n suradnik. Bio je to čin pobune protiv Merkel, prvi takav protiv nekog kršćanskog kancelara u povijesti Savezne Njemačke. Bilo je to poniženje za kancelarku tim više što je na Kauderino mjesto izabran gotovo nepoznati Ralph Brinkhaus. Je li to bila uvertira dugačkog opraštanja, političkog rekvijema s Merkel ili će se izabrati neki drugi datum za prve note, možda 2015. kada je Njemačka otvorila vrata migrantima.

Najniže u 73 godine stranke

Jedno je sigurno – Merkel se neće kandidirat­i za peti mandat 2021.

Jučer je za nju stigao novi šok – njemački mediji objavili su posljednju anketu na saveznoj razini koja kancelarki­nim demokršćan­ima CDU/CSU daje najniži rejting u povijesti – samo 24 posto glasova, manje nego ikada u 73 godine povijesti stranke. CDU/CSU izgubili bi devet posto u odnosu na savezne izbore prije 13 mjeseci. Odnosno, pali bi čak 17,5 posto u odnosu na izbore 2013.

 ??  ?? ‘Tko je sada sam, ostat će sam’, stihovi velikoga njemačkog pjesnika Rainera Marije Rilkea iz njegove pjesme ‘Jesenji dan’, kao zrcalo su kancelarke Angele Merkel
‘Tko je sada sam, ostat će sam’, stihovi velikoga njemačkog pjesnika Rainera Marije Rilkea iz njegove pjesme ‘Jesenji dan’, kao zrcalo su kancelarke Angele Merkel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia