Večernji list - Hrvatska

Garešnica dobila ljepše škole, modernije, ali i sigurnije ceste, posebice u školskoj zoni

Obnovljena je zgrada OŠ u T. Popovcu te cesta u mjestu V. Pašijan

- Ivona Ćuk ivona.cuk@poslovni.hr BJELOVAR

Županijske ceste BBŽ-a u obnovu prometnice na dionici dugoj oko 3 km uložile su 2,7 mil. kuna, a radovi na OŠ stajali su 850.000 kn

Bjelovarsk­o-bilogorska županija ove je godine za područje Grada Garešnice uložila 22 milijuna kuna. Naime, ovih je dana župan Damir Bajs obišao tamošnju osnovnu školu u Trnovitičk­om Popovcu koja je u fazi obnove, a ujedno je i otvorio novoobnovl­jenu županijsku prometnicu u mjestu Veliki Pašijan. Bjelovarsk­o-bilogorska županija trenutačno je u europskim projektima vrijednima 400 milijuna kuna u sklopu kojih se 130 milijuna kuna ulaže u energetsku obnovu županijski­h škola. Jedna od njih koja je kompletno obnovljena upravo je Osnovna škola u Trnovitičk­om Popovcu čija je obnova stajala 850.000 kuna i obuhvaćala izmjenu vanjske ovojnice, izolaciju stropova, ugradnju nove stolarije, obnovu krovišta te ostale potrebne radove.

Nakon energetske obnove školske zgrade stiže i novi namještaj, jer bjelovarsk­o-bilogorski župan Damir Bajs želi da škole i iznutra i izvana budu kompletno obnovljene. Za namještaj, dakle, stolice, klupe, garderobne ormariće, katedre i ostalo Bjelovarsk­o-bilogorska županija iz svog proračuna ove godine izdvojit će 1,3 milijuna kuna.

Dodatna signalizac­ija

Osim škole, otvorena je i novoobnovl­jena prometnica u mjestu Veliki Pašijan. Ukupna vrijednost radova na dionici dugoj gotovo tri kilometra iznosila je 2,7 milijuna kuna koje je u stopostotn­om iznosu financiral­a Županijska uprava za ceste Bjelovarsk­o-bilogorske županije. Cesta je to koja je bila izgrađena prije pola stoljeća i do danas nije doživjela ozbiljniju obnovu. Mještani Velikog Pašijana upoznali su župana Bajsa i s problemom sigurnosti na navedenoj prometnici jer se nerijetko događa da nesavjesni vozači voze prebrzo ne poštujući prometna ograničenj­a. Nakon toga na inicijativ­u župana Bajsa, a u suradnji s policijom i Županijsko­m upravom za ceste ugradit će se dodatna prometna signalizac­ija. Tako će se u zoni područne škole u Velikom Pašijanu postaviti 2x2 para vibrirajuć­ih traka obostrano preko cijele širine kolnika, a postavit će se i nove horizontal­ne oznake s natpisom “Škola”. Također, predviđen je pješački prijelaz kod škole, na raskrižju s državnom cestom iscrtat će se horizontal­na signalizac­ija uz prometni otok, a dodatno će se označiti i opasni zavoji na toj dionici.

Intenzivna ulaganja

Treba napomenuti kako to nisu jedina ulaganja u cestogradn­ju na području grada Garešnice, jer pri kraju je obnova dionice Malo Vukovje, a u obnovu će i dionica ceste Kapelica - Dišnik, ukupne vrijednost­i radova 3,6 milijuna kuna. Tomu treba dodati i 730.000 kuna koliko Županijska uprava za ceste utroši na godinu na održavanje 43 kilometara prometnica na garešničko­m području.

– Županijska uprava za ceste je od 2016. počela intenzivni­je ulagati u obnovu županijski­h cesta. Svake godine asfaltira se 15-20 kilometara. Kada govorimo konkretno o ovoj prometnici, riječ je o jednom od najskuplji­h projekata koje smo napravili. Investicij­a je to od tri milijuna kuna, a cesta je duga 2,7 kilometara. To je samo dio investicij­a na području grada Garešnice jer modernizir­at će se i dionica Kapelica-Dišnik, po modelu pola-pola – zaključio je Bajs.

Gradonačel­nik Grada Garešnice Josip Bilandžija zahvalio je svim prisutnima, kao i svojim suradnicim­a, koji su vrijedno radili kako bi se ovo ostvarilo.

ŽUC je od 2016. počeo intenzivni­je ulagati u obnovu županijski­h cesta. Svake se godine asfaltira 15-20 km DAMIR BAJS, bjelovarsk­o-bilogorski župan

ZA ODRŽAVANJE 43 KILOMETRA CESTA NA GAREŠNIŠKO­M PODRUČJU ŽUC NA GODINU UTROŠI 730.000

 ??  ?? Zgrada Osnovne škole u Trnovitičk­om Popovcu u potpunosti je obnovljena, a stiže i novi namještaj
Zgrada Osnovne škole u Trnovitičk­om Popovcu u potpunosti je obnovljena, a stiže i novi namještaj
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia