Večernji list - Hrvatska

SULTAN: ERDOĞAN LIDER BLISKOG ISTOKA I BALKANA O RATOBORNOM BRKU JOHNU BOLTONU, TRUMPOVU SAVJETNIKU: PA TO JE POZIV NA NUKLEARNI RAT

SVIJET PONEDJELJK­OM NA OSAM STRANICA

- Silvije Tomašević

“Svi Židovi moraju umrijeti!” urlao je Robert Bowers (46) pucajući u sinagogi kongregaci­je Drvo života (Tree of Life) u Pittsburgh­u (SAD), osnovane 1846., ubivši 11 i ranivši šest osoba. Bila je subota. Dan molitve za židove. Sinagoga je bila puna ljudi. Šef lokalne židovske zajednice Jake Fikelstein kazao je kako se u trenutku pucnjave u sinagogi nalazilo oko stotinu osoba.

Traže smrtnu kaznu

Fanatični desničar Bowers, odjeven u traperice i zelenu jaknu, naoružan puškom AR-15 i više pištolja, ušao je u sinagogu i pucao po ljudima u molitvi. Ranio je i trojicu policajaca. Zatim se predao. Protiv njega podignuta je optužnica u 29 točaka, među kojima ga se optužuje za kazneno djelo iz mržnje. Američki ministar pravosuđa Jeff Session kaže kako bi Bowers mogao biti osuđen na smrtnu kaznu.

– Svi Amerikanci imaju pravo da sa sigurnošću pohode svoja mjesta kulta, a takvi zločini nisu spojivi s vrijednost­ima u našoj zemlji – kazao je Session.

Prizor koji je policija vidjela u sinagogi poslije pucnjave opisuje kao užasan, “jedan od najgorih koje sam vidio”, dodao je Wendell Hissrich, direktor za javnu sigurnost u Pittsburgh­u.

Istraga analizira profil ubojice te se otkriva kako je on fanatički antisemit, aktivan na društvenim mrežama gdje je i prijetio Židovima za koje je rekao da su “djeca Sotone”, a na stranici neprofitab­ilne organizaci­je Hebrew Immigrant Aid Society napisao je da se “tim ljudima sviđa dovoditi invazore da ubijaju naše ljude”.

Udruga za zaštitu ljudskih prava Antidifama­cijska liga taj je napad na sinagogu u Pittsburgh­u ocijenila kao najkrvavij­i ikada počinjen židovskoj zajednici u SAD-u. Prije nekoliko dana udruga ADL priopćila je kako su američki izbori na polovini mandata za Kongres predviđeni za 6. studenoga, “postali trenutak za okupljanje skupina krajnje desnice koji generiraju val antisemits­kih napada protiv novinara, političkih kandidata i običnih građana”. U 2017. napadi protiv Židova porasli su za 60 posto u odnosu na prethodnu godinu.

– To je užasna stvar. Mržnja u SAD-u je užasna, potrebno je učiniti nešto – obznanio je američki predsjedni­k Donald Trump. Ali njegovi kritičari drže da te riječi nisu dovoljne. Trumpa se optužuje, a to su počeli činiti i republikan­ci, za podupiranj­e ekstremnih desničara i širenje netrpeljiv­osti. Posljednji­h dana je na adrese demokratsk­ih čelnika poslano 13 paketa s eksplozivo­m. Ekstremist­i i skupine ekstremist­a imaju zajednički nazivnik temeljen na rasi, rasnoj mržnji, vjerskoj i političkoj mržnji. Oni, kao i ubojica Bowers, okupljaju se na društvenoj mreži alternativ­ne desnice Gab, koja je osnovana kao alternativ­a Twitteru i promiče slobodu govora. Omogućava pisanje poruka do 300 znakova nazvanih “gabs”. Gab je opisan kao platforma za dominaciju bijelaca i za desnu alternativ­u.

Novi zamah s Trumpom

“Svi Židovi moraju umrijeti”, klicali su i palestinsk­i teroristi koji su napali sinagogu u Rimu 1982. kada su ubili dvogodišnj­e dijete (Stefano Gaj Taché) i ranili 37 osoba. I u Parizu su 1980. napadane sinagoge, spomenimo onu u ulici Copernic kada su ubijene četiri i ranjeno 86 osoba. Bili su to napadi palestinsk­ih i srednjoeur­opskih terorista.

Antisemiti­zam u Americi traje od 19. stoljeća, ali je sada s predsjedni­kom Trumpom koji tolerira ekstremnu desnicu dobio svoj novi zamah. U SAD-u čak 71 posto političkih ubojstava dolazi s ekstremne desnice (ostali su gotovo svi islamistič­kog nadahnuća).

“Židovi su djeca Sotone, tim ljudima sviđa se dovoditi invazore da ubijaju naše ljude”, napisao je ubojica Robert Bowers (46)

NAPADI PROTIV ŽIDOVA 2017. U SAD PORASLI SU ZA 60 POSTO U ODNOSU NA PRETHODNU GODINU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Američki predsjedni­k Donald Trump izrazio je jučer sućut rabinu Benjaminu Sendrowu i poručio da za pokolj “nije kriv zakon o oružju”
Američki predsjedni­k Donald Trump izrazio je jučer sućut rabinu Benjaminu Sendrowu i poručio da za pokolj “nije kriv zakon o oružju”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia