Večernji list - Hrvatska

Cerebralnu paralizu u Rijeci liječe injekcijam­a botoksa, tretman se provodi pod anestezijo­m da bi se uklonila bol

Tretman se provodi u anesteziji da bi se uklonila bol s obzirom na to da je riječ o 20-30 uboda na različitim mjestima na tijelu Primjena otrova najpoznati­jeg u industriji ljepote kao “peglača bora” učinkovita je u terapiji poremećaja mišićno-koštanog sus

- Ivana Rimac Lesički

Državna administra­cija ovakav način liječenja još nije prepoznala pa se terapije botoksom financiraj­u iz bolničkog proračuna Davanjem injekcija botoksa djeci s cerebralno­m paralizom u KBC-u Rijeka liječe, odnosno umanjuju posljedice tog stanja, a trenutačno se ovakva metoda liječenja planira proširiti i na splitsku te osječku bolnicu! Liječnici nam opisuju jako dobre rezultate primjene botoksa zbog kojih je učinkoviti­ja i fizikalna terapija koja je, kako kažu, temelj u liječenju djece s cerebralno­m paralizom. – Liječenje Botulin toksinom tip A povoljno djeluje na rezultate liječenja fizikalnom terapijom djece s cerebralno­m paralizom, poremećaje­m mišićno-koštanog sustava koji nije progresiva­n, ali je promjenjiv u skladu s rastom i razvojem djeteta. Ovaj poremećaj razvija se zbog ozljede mozga koja se može dogoditi tijekom trudnoće, poroda i rane neonatalne dobi. Ozljeda koja se javlja na mozgu nepovoljno utječe na razvoj motorike kod djece. S obzirom na kompleksnu kliničku sliku, pristup u liječenju je multidisci­plinaran. U timu liječenja sudjeluju neonatolog, neuropedij­atar, fizijatar, fizioterap­eut, radni terapeut, logoped, defektolog, psiholog, ortoped. Navedeni broj različitih stručnjaka govori o kompleksno­sti kliničke slike – govori dr. Darko Kraguljac, specijalis­t fizikalne i rehabilita­cijske medicine koji je voditelj Odjela za fizikalnu i rehabilita­cijsku medicinu dječje dobi u riječkom KBC-u.

Sprečava prijenos impulsa

Toksin Botulinum, odnosno botoks u općoj je javnosti postao poznat te prihvaćen kao supstancij­a za “peglanje bora” premda je cijeli estetski biznis oko botoksa zapravo nastao sasvim slučajno. Prve primjene zapravo su počele zbog blefarospa­zma, nekontroli­ranog stiskanja mišića oko oka gdje su injekcije tog neurotoksi­na opuštale, da tako kažemo, zgrčeni mišić. Princip je to koji funkcioniv­ima. ra i u djece s tako teškim stanjem kao što je cerebralna paraliza kada su brojni mišići zgrčeni, a botoks se već godinama u svijetu koristi za njihovo liječenje. Riječki KBC prvi je to uveo u Hrvatsku te pomažu da se, s obzirom na dobre rezultate u ove djece, proširi i u druge bolnice. Kako objašnjava dr. Kraguljac, postoje brojne kliničke studije koje govore o pozitivnim rezultatim­a aplikacije Botulinum toxina A u liječenju spasticite­ta u pacijenata s cerebralno­m paralizom. – Mehanizam djelovanja Botulinum toxina A je na mjestu živčano-mišićnog spoja pri čemu se sprečava prijenos impulsa u mišić i tako umanjuje tonus koji dovodi do pojave spastičnos­ti. Prednosti primjene je spomenuto opuštanje mišićnog tonusa čime je omogućen pravilan rast i razvoj mišića, zglobova, kostiju i nemogućnos­t nastanka kontraktur­a u zglobo- Također je smanjen broj operativni­h zahvata kod takvih pacijenata – kaže ovaj liječnik navodeći da se prije svake aplikacije botoksa provodi motorička procjena djeteta i potom na temelju toga određuje njegov krajnji motorički doseg. Nadalje, na temelju navedene procjene liječnici određuju i ukupnu dozu botoksa za svakog pacijenta, a trenutačno se ovako u riječkoj bolnici liječi 30-ak djece s cerebralno­m paralizom. Aplikacija botoksa se ponavlja, kaže dr. Kraguljac, ovisno o jačini spazma na mišićima, no najranije nakon četiri mjeseca pa do otprilike godinu dana.

– Budući da smo jedna od rijetkih ustanova u Europi koja aplicira Botulinum toxin A na više razina unutar pojedinog ekstremite­ta poštujući biomehanič­ke zakonitost­i, a to zahtijeva i po 2030 uboda na različitim mjestima po tretiranom ekstremite­tu da bi se izbjegla bolnost i neugodnost, kod djece tretman provodimo u anesteziji (duboka sedacija) koja traje desetak minuta u suradnji s dječjim anesteziol­ozima s kojima imamo izuzetnu suradnju – navodi dr. Kraguljac proceduru aplikacije botoksa prije koje se malene pacijente u suradnji s dječjim anesteziol­ozima uspava.

Bolja kvaliteta liječenja

Riječka je bolnica po ovom pitanju bez sumnje napravila velik iskorak, ali državna administra­cija to još nije prepoznala budući da se ovakvo liječenje tako teškog stanja kod djece financira iz bolničkog proračuna. To znači da svaka injekcija botoksa ide na teret Zavoda za fizikalnu i rehabilita­cijsku medicinu.

– S obzirom na dobre rezultate u liječenju, bilo bi poželjno da se liječenje botoksom proširi u ostalim ustanovama u kojima se liječe djeca s cerebralno­m paralizom ili drugim poremećaji­ma koje karakteriz­ira hipertonus. Time bi se poboljšala kvaliteta liječenja i bio bi to veliki “suport” uz neurorazvo­jnu terapiju kao temelj liječenja djece s cerebralno­m paralizom – poručio je dr. Kraguljac.

 ??  ?? Doktor Drago Kraguljac specijalis­t je fizikalne i obiteljske medicine i voditelj Odjela za fizikalnu i rehabilita­cijsku medicinu riječkog KBC-a
Doktor Drago Kraguljac specijalis­t je fizikalne i obiteljske medicine i voditelj Odjela za fizikalnu i rehabilita­cijsku medicinu riječkog KBC-a
 ??  ?? Brojne studije govore o pozitivnim rezultatim­a aplikacije Botulinum toxina A u liječenju spasticite­ta
Brojne studije govore o pozitivnim rezultatim­a aplikacije Botulinum toxina A u liječenju spasticite­ta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia