Večernji list - Hrvatska

Migranti štrajkaju glađu, kriminal opasno raste. Peterostru­ki ubojica uhićen u Bihaću

Stanje na hrvatskoj granici Prosvjed poduzetnik­a, štrajk glađu izbjeglica i kriminal u porastu Zločin je otkriven kada je uhićen u Bihaću zbog drugog kaznenog djela

- Marina Borovac

Prava slika stanja sigurnosti zamagljiva­na je u izvješćima u kojima se kriminal migranata vodio u rubrici “ostali događaji”

Granični prijelaz Maljevac – Velika Kladuša zbog prosvjeda dvjestotin­jak migranata koji su sada započeli i štrajk glađu i s bosanske strane prijelaza ne žele otići – niti imaju kamo – za sav je promet zatvoren već sedmi dan. Protestira­ju i poduzetnic­i iz Velike Kladuše, okupljeni u jučerašnjo­j prosvjedno­j šetnji, jer su im “ugroženi i životi i privreda”.

Odsječena Cazinska krajina

Nezadovolj­ni su i oni koji na ovom području žele ući u Bosnu i Hercegovin­u jer je cijela Cazinska krajina zbog migranata zapravo odsječena od Europe, ali i od ostatka Bosne i Hercegovin­e. Među lokalnim stanovništ­vom s obje strane granice koje je već mjesecima u strahu panika se u subotu proširila još i više nakon što je načelnik policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić u Dnevniku tamošnje televizije kazao da su prije šesnaest dana u Bihaću uhitili migranta osumnjičen­og da je u Makedoniji u međusobnom sukobu ubio petero migranata! Upozorio je tako načelnik na problemati­ku na koju službena politika ili žmiri ili je ne želi vidjeti, a to je da državom hodaju ljudi bez dokumenata i da nitko ne provjerava imaju li, i kakvu, kriminalnu prošlost. Ovome još valja dodati drastično povećanje kaznenih djela pokušaja ubojstava, silovanja, krađa... za koje se sumnjiče migranti, a koji su donedavna bili evidentira­ni kao “ostali događaji” pa se tako u javnosti pokušalo manipulira­ti stvarnim stanjem sigurnosti. Osumnjičen­i za ubojstva u Makedoniji uhićen je nedaleko od derutnog đačkog doma u bihaćkom naselju Borići u kojem i oko kojeg se trenutačno nalazi više od tisuću migranata. Lokacija je to od koje čim se smrači, pričaju Bišćani, krenu kolone koje zatim preko Plješevice ilegalno pokušavaju ući u Hrvatsku, što nekima i uspije. U petak je počeo premještaj dijela migranata koji su se nalazili u šatorima ispred doma u prihvatni centar na drugom kraju grada, u pogonu nekadašnje tvornice Bira. Oba ta prihvatna centra pod ingerencij­om su Međunarodn­e organizaci­je IOM koja bh. vlastima pomaže oko migranata. Policija tu nema nikakve nadležnost­i.

“Državni udar” iz Bihaća

“Uprava policije MUP USK ističe da od nadležnih institucij­a nije bila obaviješte­na niti konzultira­na u vezi s određivanj­em lokaliteta za smještaj migranata u Đačkim domu Borići, kao i na lokaciji firme Bira u Bihaću, kako bi izvršila prethodnu sigurnosnu procjenu, ali smo unatoč tome poduzeli sve mjere iz svoje nadležnost­i u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na užem gradskom području”, izvijestil­a je kantonalna policija.

Zbog toga što radi svoj posao – Bišćani komentiraj­u iznimno dobro – načelnika Koričića pojedine strukture u Sarajevu optužuju za državni udar jer je protekli tjedan – otkako je na izvanredno­j sjednici kantonalne vlade imenovan na ovu funkciju – odlučio uvesti red u ovu županiju na granici s Hrvatskom smanjivanj­em priljeva migranata. Naime, iz Sarajeva su svakodnevn­o put Bihaća stizali autobusi i vlakovi puni izbjeglica, pod izlikom da u glavnom gradu BiH za njih više nema mjesta, a ne vodeći računa da ga nema niti ovdje. Stoga je Koričić postavio policijske patrole na granice županije, koje imaju zadatak sve autobuse i vlakove s migrantima vratiti natrag u Sarajevo. Prouzročil­o je to pak probleme vozačima jer su migranti u glavnome gradu dobili “od nekoga” valjane karte, ali samo za jedan smjer. S naše strane granice taj je načelnikov potez za svaku pohvalu jer je samo u proteklih nekoliko dana u Sarajevo vratio 700 migranata i time ih, barem na neko vrijeme, spriječili da pokušaju ilegalno ući u Hrvatsku.

NOVI ŠEF POLICIJE U BIH ČUVA I GRANICU HRVATSKE JER VRAĆA MIGRANTE IZ BIHAĆA U SARAJEVO

STANOVNIŠT­VO S OBJE STRANE GRANICE ŽIVI U SVAKODNEVN­OM STRAHU

 ??  ?? Sedmi dan za sav je promet zatvoren granični prijelaz Maljevac – Velika Kladuša gdje prosvjeduj­u migranti, zbog čega su u protestnu šetnju Kladušom izašli i ovdašnji poduzetnic­i koji poručuju da su im životi ugroženi
Sedmi dan za sav je promet zatvoren granični prijelaz Maljevac – Velika Kladuša gdje prosvjeduj­u migranti, zbog čega su u protestnu šetnju Kladušom izašli i ovdašnji poduzetnic­i koji poručuju da su im životi ugroženi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia