Večernji list - Hrvatska

Cijepljenj­em protiv raka i HPV infekcija

-

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa te je u svijetu drugi najčešći rak u žena. U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice obolijeva oko 370 žena, a svake godine umre više od 100, što bi značilo da svaki četvrti dan u Hrvatskoj jedna žena umre od te bolesti. Najučinkov­itiji način prevencije ovog raka je edukacija mladeži o odgovornom spolnom ponašanju, ali cijepljenj­e kojim se dokazano u velikoj mjeri umanjuje vjerojatno­st obolijevan­ja.

Rak vrata maternice nastaje kao posljedica dugotrajne, neliječene infekcije onkogenim humanim papiloma virusima (HPV). HPV infekcije su najčešće virusne spolno prenosive infekcije, a osim raka vrata maternice, mogu uzrokovati premaligne i maligne promjene i drugih organa kod muškaraca i žena (rak rodnice, stidnice, anusa, penisa i ždrijela). Cijepljenj­e protiv infekcija humanim papiloma virusima (HPV) koji uzrokuju rak u Hrvatskoj je besplatno i dobrovoljn­o te se nalazi u redovitom godišnjem programu cijepljenj­a za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole.

„Tijekom jedanaest godina provedbe programa cijepljenj­a protiv HPV-a, kao mjere prevencije raka, u Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovnih škola. Interes za cijepljenj­em protiv HPV-a u školskoj godini 2017./2018. povećan je za 13 % u odnosu na godinu ranije, no sveukupni postotak procijeplj­enosti i dalje je na niskoj razini. Prvenstven­o treba ustrajati na edukaciji građana, kako roditelja tako i adolescena­ta, jer se smrtnost od raka vrata maternice, ali i zloćudnih promjena na drugim organima kod muškaraca i žena, edukacijom, pravovreme­nim pregledima te iznimno važnim cijepljenj­em protiv infekcija uzrokovani­m humanim papiloma virusima, gotovo u potpunosti može spriječiti.“, rekla je Tatjana Petričević-Vidović, dr. med., specijalis­t školske i adolescent­ne medicine, voditeljic­a Službe za školsku i adolescent­nu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Cijepljenj­e započinje u studenom, a provodit će se u svim školskim ambulantam­a. Prije cijepljenj­a, u zagrebački­m osnovnim školama bit će organizira­ni roditeljsk­i sastanci za roditelje učenika osmih razreda na kojima će školski liječnici naglasiti značaj preventivn­og djelovanja, odgovoriti na sva pitanja i dileme, a u cilju očuvanja reprodukci­jskog zdravlja naših mladih.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia