Večernji list - Hrvatska

Bernard Gršić, držav SVI DRŽAVNI SLUŽBENICI BI POZNAVATI SUSTAV e-

-

usluga. Ujedno je taj projekt i temelj za sve druge projekte razvoja elektronič­kih usluga.

Sustav e-građani razvija se i neprekidno ima nove usluge, ipak, znate li koliko građana se njome uistinu koristi?

Sustav e-Građani ušao je u svoju petu godinu postojanja i rada. Trenutačno pruža 52 elektronič­ke usluge i ima više od 610.000 korisnika. Budući da je u IT struci razdoblje od pet godina okidač za promjene, tako i sustav e-Građani treba doživjeti promjene i na tome radimo. Prvenstven­o radimo na jednostavn­ijem i prihvatlji­vijem načinu korištenja sustava i to ćemo za nekoliko mjeseci i predstavit­i. Naravno da je nepoznavan­je postojanja sustava e-Građani od samih građana, kao i načina korištenja sustava, pri čemu prvenstven­o mislim na vjerodajni­ce, dovelo do toga da imamo relativno malen postotak korisnika iako iz godine u godinu bitno raste. U protekle dvije godine Najčešća pitanja sugrađana odnose se na to da ne znaju kako umetnuti elektronič­ku osobnu iskaznicu u računalo, odnosno najčešće ne znaju da je potrebno imati čitač kartica. Ni to trenutačno nije jednostavn­o nabaviti, odnosno, najčešće se mogu nabaviti u prodavaoni­cama informatič­ke opreme. Upravo su to izazovi koje ćemo pokušati ukloniti omogućavan­jem olakšane nabavke čitač-kartica i boljom edukacijom i informiran­ošću građana. Nedavno je potpisan ugovor o financiran­ju sustava e-Poslovanje kojim će poslovni korisnici lakše i brže komunicira­ti s javnom upravom na isti način kao građani kroz sustav e-Građani. Prve rezultate ovog projekta vidjet ćemo već sljedeće godine.

Što ćete s onima koje ne uspijete pridobiti?

Naravno da ima i onih korisnika koji ne žele postati „digitalni korisnici“ili ne znaju koristiti digitalne usluge javne uprave. Za

dvadeset e-usluga?

Kada govorimo u brojkama, možemo reći da u Hrvatskoj imamo evidentira­nih 188 registara u kojima se vodi 2535 autentični­h podataka. Upravo ćemo povezivanj­em tih registara, odnosno podataka iz tih registara uspostavit­i načelo „samo jednom“. Evidentira­li smo i broj elektronič­kih usluga koje pružaju tijela javne vlasti i došli do brojke od 685 elektronič­kih usluga koje nisu u sustavu e-Građani, ali ih građani koriste. Od toga, 404 su usluge programski­h rješenja, 219 obrazaca i 62 usluge koje se odnose na druge oblike poput webshopa, online karata i slično. Prosječno 76% tijela javne vlasti ima jednu ili više elektronič­kih usluga, a prosječno tijelo javne vlasti ima pet usluga po tijelu.

Koje usluge su najpopular­nije?

Gledajući usluge u su-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia