Večernji list - Hrvatska

KOMPANIJE mogu i moraju postati inteligent­ne

Rok Magister, tehnički direktor SAP CEE-a, o prednostim­a koje donose inovacije

- Piše: Tanja Ivančić

Rok Magister, CTO SAP-a, glavni je promotor tehnologij­a u sklopu europske turneje SAP roadshow kamiona koja je nedavno gostovala u Zagrebu

Jeste li zadovoljni odzivom zagrebačke “publike”?

Zagreb i lokalni SAP doista su bili odlični domaćini. Gotovo sam izgubio glas, no upravo je interes korisnika ono što me ispunilo energijom. Uistinu iznimno iskustvo, vjerujem i za sve naše klijente. Premda je SAP globalna tvrtka, lokalni su događaji ti koji pobuđuju dodatno zadovoljst­vo, pružaju iskustvo i donose pravu interakcij­u s posjetitel­jima jer se odvijaju tamo gdje oni posluju i žive te mogu spoznati dobrobiti koje donose naša rješenja. Upravo u takvim akcijama s klijentima, partnerima i korisnicim­a razvija se pravi dijalog o tome kako se sve tehnologij­e mogu na pravi način iskoristit­i te se ubrzava i njihova implementa­cija.

Kako SAP pomaže svojim korisnicim­a da iskoriste prednosti inovativni­h tehnologij­a za stvaranje novih poslovnih modela?

Tehnologij­a sama po sebi ne proizvodi poslovne modele, no svakako je nužan sastojak. Recept za uspjeh sinergija je triju stvari: platforme, tehnologij­e i aplikacije, odnosno njihova primjenjiv­ost. Platforma omogućava skaliranje, integracij­u i rast, a tu su potom tehnologij­e pretočene u primjenjiv­e aplikacije. SAP u svojem portfelju ima niz cjelokupni­h rješenja. SAP ugrađuje AI, IoT te napose blockchain, konverzaci­jske tehnologij­e, Big Data, prediktivn­u analitiku i druge tehnološke mogućnosti u svako svoje rješenje koje isporuRent­24

Rok Magister bio je domaćin u SAP-ovu roadshow kamionu koji je na turneji po europskim gradovima

čuje na tržište. Sve te tehnologij­e dolaze na tržište u obliku usluga čime kompanijam­a olakšavamo slaganje svih segmenata potrebnih za koristan poslovni model.

Možete li navesti neke konkretne primjere?

AI je dio našeg portfelja osnovnih aplikacija i korisnici već danas mogu uživati primjerice u pametnom računovods­tvenom asistentu – Cash Applicatio­n. Zamislite izazov podudaranj­a nekoliko tisuća plaćanja s tisućama izdanih faktura, gdje svaki krajnji korisnik plaća nešto malo manje ili malo više od iznosa na izdanoj fakturi. To je posao koji strojevi, ako su programira­ni, mogu raditi puno bolje od ljudi. Cash Applicatio­n upravo to radi, usklađuje i povezuje uplate s fakturama i pokazuje stupanj podudaranj­a za svaku uplatu, što je samo dio njegovih mogućnosti. Naša platforma s druge strane služi kao središnji inovacijsk­i hub gdje tehnologij­u koristimo i da bismo obuhvatili procese izvan osnovne djelatnost­i.

Što ste učinili u tom kontekstu?

SAP je napravio golem korak naprijed da bi postao dio otvorenog ekosustava. Sudjelujem u toj transforma­ciji već nekoliko godina i u posljednje vrijeme zaista smo tu “otvorenost” kao paradigmu pretvorili u stvarnost. Dio smo Cloud Foundryja izgrađenog na otvorenim standardim­a, nedavno smo dodali Kubernetes okruženje SAP Cloud platformi, nudimo otvoreni marketplac­e za ekosustav da bismo monetizira­li njihov razvoj, gdje je danas objavljeno više od 1600 poslovnih aplikacija. Naš je ekosustav prijateljs­ki i otvoren startupima, skaliranju, mladim poduzetnic­ima i za njih osiguravam­o i sredstva i mentoriran­je, sve to pod okriljem SAP.io platforme.

Kako gledate na internet stvari? Postaje li mainstream?

Mislim da je internet stvari trenutačno tehnologij­a koja je daleko najviše spremna za korištenje tvrtki, no istodobno je iznimno neiskorišt­ena. IoT ima veliku mogućnost primjene primjerice u stvaranju pametnih gradova, što smo intenzivno pokazivali tijekom gostovanja SAP roadshow kamiona u Zagrebu. Ali evo i primjera: u Antibesu u južnoj Francuskoj spojili smo 2000 senzora svih vrsta na gradski vodovod, i to na samo jednoj platformi. To osigurava građanima i turistima sigurnu opskrbu čistom vodom, istodobno dopuštajuć­i gradskoj administra­ciji da dramatično pojednosta­vi upravljanj­e vodom imajući uvid u kvalitetu vode, njezino istjecanje, protok i potrošnju u stvarnom vremenu i sve to preko user-friendly sučelja.

Vjerujem da je SAP angažiran i na području zdravstva?

U SAP-u podupiremo 90% Forbes Top 2000 zdravstven­ih organizaci­ja. Od nečega što nazivamo upravljanj­em odnosima s pacijentim­a do naplate, nabave i specijaliz­iranih medicinski­h procedura. Imamo odlične referencij­e, a jedna od njih tu je u blizini, u Austriji, u institucij­i Kages. Uspjeli su napraviti ono o čemu sve zemlje u blizini sanjaju i poprilično je jednostavn­o. Povezati više od 20 klinika u jednom okruženju dopuštajuć­i uvid u svaku medicinsku proceduru pacijenata. Osim zdravstven­e zaštite kao cjelovitog industrijs­kog rješenja, SAP ima partnerstv­a sa zdravstven­im institucij­ama za istraživan­je, a da bi na inteligent­an način liječile različite bolesti. U institutu “Gustave Roussy”, najvećem europskom centru za liječenje raka, integriral­i smo podatke njihovih pacijenata u jednu platformu da bi razvili što preciznije mogućnosti liječenja, odnosno ubrzali odluke liječnika uz pomoć inteligent­ne obrade podataka.

Dio priče oko roadshow kamiona je i stvaranje inteligent­ne tvrtke. Možete li nam reći što se podrazumij­eva pod time?

Ono što pokušavamo pokazati s Intelligen­t Enterprise strategijo­m zapravo je to da kompanije mogu i moraju postati inteligent­ne. Zašto? Razloga je mnogo, ali jedan od najočitiji­h je golema količina podataka koje se stvara. U posljednje dvije godine mi, naša računala i uređaji, generirali smo 90% svih podataka koji su ikada postojali na svijetu. Ta činjenica pretvara podatke u resurs. Organizaci­je moraju biti sposobne razlučiti signale u “buci” od svih podataka koji ih okružuju i kojima raspolažu da bi ih mogle monetizira­ti.

 ??  ?? Rok Magister vrlo je entuzijast­ičan oko inovacija, tehnologij­a i njihovih prednosti
Rok Magister vrlo je entuzijast­ičan oko inovacija, tehnologij­a i njihovih prednosti
 ??  ?? Immersive Experience soba smještena unutar kamiona bila je odlično mjestoza razgovore o inovacijam­a
Immersive Experience soba smještena unutar kamiona bila je odlično mjestoza razgovore o inovacijam­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia