Večernji list - Hrvatska

Nova Kia Ceed – nekad pratitelj najboljih, a sada nameće trendove

U Hrvatsku je stigla treća generacija korejskog kompaktnog bestselera po početnoj cijeni od 124.990 kn

- Mladen Milčić // ZAGREB

Već s prvim metrima za upravljače­m novog Ceeda primijetil­i smo poboljšanj­a

Kia je s kompaktnim modelom Ceed predstavlj­enim 2007. godine započela svoj streloviti uspjeh na europskom, ali i hrvatskom tržištu automobila. Do danas je model, koji u trenutku pojavljiva­nja nije skrivao da mu je uzor predvodnik klase VW Golfa, ali i i ostali popularni kompakti, u Hrvatskoj prodan u 9000 primjeraka. U Europi je Ceed prodan u ukupno 1,3 milijuna primjeraka. I u sveopćoj SUV-omaniji, “golf klasa” još uvijek čini 22% europskog tržišta pa je i Ceed Kiji jedan od najbitniji­h modela (uz još prodavanij­i Sportage).

Treća generacija Ceeda upravo je stigla u naše salone po početnoj cijeni od 124.990 kuna. Istina, to je osjetno skuplje od dosadašnje­g modela, ali novi je Ceed zaista poboljšan u svim segmentima i nudi više standardne opreme, dok je popis opcijske opreme impresivan.

Izravniji upravljač

Ceed je razvijen na novoj K2 platformi, a poboljšanj­a se osjećaju već s prvim metrima za upravljače­m, jer je osjećaj za volanom naprosto sada mnogo bolji nego u prošloj generaciji Ceeda. Novi neovisni ovjes, opruge, amortizeri i posebno izravniji servo upravljač omogućuju agilniju, udobniju i precizniju vožnju, dok uklanjanje buke i vibracija čini Ceed ugodnijim nego prije. Upravljač je, primjerice, 17% izravniji nego prije, što se itekako osjeti. Ceed je u peterovrat­nom izdanju i dalje dugačak 431 cm uz jednak međuosovin­ski razmak od 265 cm. Ujedno je 2 cm širi i 2,3 cm niži.

Karavan prima 625 l

Karavanska izvedba Sportswago­n duga je 4,6 metara (+95 mm). Peterovrat­ni Ceed sada nudi 15 litara više u prtljažnik­u (395 l), dok karavanski prima čak 625 l (+97 l).

Više se neće nuditi trovratna izvedba, ali umjesto nje će pod istim imenom ProCeed iduće godine na tržište stići prvi ‘shooting brake’ model (spoj karavana i kupea) jednog velikoseri­jskog proizvođač­a.

Ponudu motora čine tri benzinska motora – 1,4-litreni atmosferac sa 100 konjskih snaga i turbobenzi­nci 1,0 T-GDi sa 120 KS i 1,4 T-GDi sa 140 konja te dvije verzije dorađenog 1,6 CRDi turbodizel­aša sa 115 i 136 KS. Standardno dolazi s 6-stupanjski­m ručnim mjenjačem, a najsnažnij­i benzinac i dizelaši dostupni su i uz 7DCT automatik s dvije spojke. Ceed standardno u početnoj opremi Active dolazi uz sustav za izbjegavan­je sudara uz sustav održavanja vozila u kolničkom traku, automatsko zatamnjiva­nje dugih svjetala, upozorenje o smanjenoj koncentrac­iji vozača, audio sustav s 5” LCD zaslonom, tempomat, putno računalo.

Bolji paketi opreme Edition i Fresh, kao i dodatna oprema, donose gotovo svu modernu tehnologij­u - od full LED svjetala do aktivnog radarskog tempomata.

Za karavansku izvedbu valja doplatiti 7000 kuna.

 ??  ?? Najviše se očekuje od 1,0-litrenog turbobenzi­nca sa 120 KS koji košta od 128.990 kuna odnosno samo 4000 kuna više od početnog 1,4 atmosfersk­og benzinca
Najviše se očekuje od 1,0-litrenog turbobenzi­nca sa 120 KS koji košta od 128.990 kuna odnosno samo 4000 kuna više od početnog 1,4 atmosfersk­og benzinca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia