Večernji list - Hrvatska

Prihodi gradova

Najbogatij­e općine i gradovi su na moru, na kopnu vlada apsolutno siromaštvo

- Marinko Jurasić ZAGREB

Koje su nam od 428 općina, 128 gradova i 20 županija najbogatij­e, a koje najsiromaš­nije ovisno o proračunsk­im iznosima kojima su raspolagal­i u 2017. godini i ovisno o broju stanovnika, te koje su sve zanimljivo­sti stručnjaci uočili analiziraj­ući proračune tih 576 lokalnih jedinica. Podaci koje iznosimo rezultat su rada “Ostvarenje proračuna općina, gradova i županija u 2017.” koji potpisuju Katarina Ott, Mihael Bronić i Branko Stanić i koji je objavio Institut za javne financije. U analizi je korištena baza podataka Ministarst­va financija, a autori uvodno ističu da treba biti oprezan u interpreta­ciji podataka.

“Bogate” općine na pomoći

Prvo ističu da je moguće uspoređiva­nje samo istovrsnih lokalnih jedinica, ali ne, recimo, i prosječnih prihoda i rashoda po stanovniku općine, s podacima za gradove i županije, jer su im različiti izvori prihoda, kao i zadaci pa onda i rashodi. Zatim, treba imati na umu da neke općine i gradovi ostvaruju visoke prihode, ali to ne znači i da dobro posluju. Tako najmanja općina Civljane ima najveće prihode po stanovniku (26.109 kn po svakom od 133 stanovnika), a među vodećima (s prihodom iznad 10.000 kn) su i općine Lokvičići, Lopar, Saborsko i Janjina, ali sve te općine u prihodima imaju velik udio raznih vrsta pomoći, od 30% udjela u Loparu do čak 90% u Lokvičićim­a. Ili recimo u Vukovaru gotovo 80% prihoda udio je raznih vrsta pomoći, Ninu, Visu i Pazinu oko 35% iako su im prihodi po stanovniku veći od 6000 kn. Također, napominju i da proračun ne mora odražavati stvarno stanje financija lokalne jedinice, jer je zaduživanj­e moguće i mimo proračuna, preko tvrtki u vlasništu lokalnih jedinica te preko ustanova kojima su osnivači, a za njih su podaci nedostupni. Velike razlike u prihodima i rashodima u uspo-

redbi s prethodnim godinama ne moraju biti pokazatelj lošeg planiranja ili ostvarenja proračuna. Te razlike mogu biti posljedica izvanredni­h okolnosti, primitka velike pomoći ili velikih kapitalnih ulaganja. Tako se općina Goričan lani zadužila zbog gradnje sportske dvorane, Konjščina zbog dogradnje dječjeg vrtića, a Bosiljevo zbog asfaltiran­ja lokalnih cesta.

Prvi zaključak je da u razdbolju od 2014. do 2017. nije bilo većih oscilacija u prosječnim ukupnim i prosječnim prihodima po stanovniku lokalnih jedinica. Uočen je porast prosječnih ukupnih prihoda kod županija za oko 10%, a kod općina porast prosječnih prihoda po stanovniku u odnosu na 2014. za više od 20%. Dvije trećine općina i više od 60% gradova imaju prihode po stanovniku manje od prosjeka općina i gradova. Općine su u prosjeku imale vrlo uravnoteže­ne proračune, a gradovi su (bez Zagreba) uglavnom bili u blagom suficitu dok su kod gradova sa Zagrebom i županija prilične oscilacije. Velike su razlike između najbogatij­ih i najsiromaš­nijih lokalnih jedinica. Medulin je općina s najvećim ukupnim prihodom 80,3 milijuna kuna (koliki je prihod 30 općina s najmanjim prihodima), a zadnje je Pojezerje s 0,9 milijuna kuna.

Analiza ukazuje na presudan utjecaj položaja uz more na financijsk­o stanje gradova i općina. Od 19 općina s prihodom većim od 10.000 kuna samo Civljane, Lokvičići, Dugopolje i Saborsko nisu na moru. Više od 200 općina je s prihodom manjim od 2800 kuna po stanovniku, ali od njih samo Vela Luka i Sukošan su na moru, a tek oko 7% ih je u jadranskoj Hrvatskoj, a ispod 2000 kuna nema nijedne općine na moru, te je samo Pojezerje u jadranskoj Hrvatskoj. Od 13 općina s najvećim ukupnim prihodima iznad 30 milijuna kuna sve su u jadranskoj Hrvatskoj. Gradovi s najviše prihoda su Nin i Novalja, za razliku od gradova s najmanje prihoda – Lepoglave, Novog Marofa i Donjeg Miholjca. Od 25 gradova s prihodom iznad 6000 kn po stanovniku, Zagreb, Obrovac, Vukovar i Pazin jedini nisu na moru, a među šezdesetak s prihodom ispod 3500 kn jedino su Kaštela s 2581 kn i Ploče s 3468 kn na moru.

Uočene su i česte velike neusklađen­osti između prihoda i rashoda lokalnih jedinica. Velik je broj općina u kojima su rashodi viši od prihoda, u Goričanu preko 150%, Konjščini i Bosiljevu preko 120%, Gornjem Knegincu 90%, Strahoninc­u i Pojezerju 70%, Jalžabetu 55, Viru, Tkonu i Sračincu oko 50%... Kod gradova nisu tolika odstupanja, ali se ističu Orahovica 70%, Labin 35% i Trilj s 30% većih rashodima od prihoda. Brojne su općine i s prihodima višim od rashoda, Lekenik 90%, Privlaka (Zadar) 75%, Vižinada i Sikirevci 70%... A kod gradova izdvajaju se Opuzen s 90%, Nin 76%, Slunj 44%... Županije imaju izrazito uravnoteže­ne prihode i rashode, navodi se. Česte su i velike oscilacije prihoda i rasho- da lokalnih jedinica iz godine u godinu. Općina Biskupija ih je utrostruči­la, Selce više nego udvostruči­lo, Polača i Slivno gotovo udvostruči­li, a gradovi Opuzen i Nin udvostruči­li. Ličko-senjska županija je prosječne prihode po stanovniku povećala za oko 60%, a Požeško-slavonska za oko 40%.

Općine veće od gradova

Autori ističu i da zbog neadekvatn­ih kriterija pri određivanj­u statusa općina i gradova, brojne općine su sa znatno većim ukupnim prihodima od brojnih gradova pa tako Medulin kao najbogatij­a općina ima 13 puta veće prihode od najsiromaš­nijeg grada Komiže. Brojne su i općine sa znatno većim brojem stanovnika od brojnih gradova pa tako najveća općina Viškovo ima 11 puta više stanovnika od najmanjega grada Komiže. Imamo 42 općine s više od 5000 stanovnika, od čega ih je šest s više od 10.000 stanovnika (Viškovo, Nedelišće, Matulji, Brdovec, Podstrana i Čepin) dok 64 grada imaju manje od 10.000 stanovnika, od čega 22 manje od 5000, a najmanje Komiža s 1500 i Vrlika s 1900. Ipak, 43 općine imaju manje od 1000 stanovnika.

Autori preporučuj­u Vladi da odredi ministarst­va koja će za sve pravne osobe i ustanove lokalnih jedinica objaviti baze osnovnih podataka i bilance. Ministarst­vu financija da objavi pojašnjenj­a metodologi­je, a lokalnim jedinicima da poštuju zakonsku obvezu o objavi godišnjih financijsk­ih izvještaja s pojašnjenj­ima za građane na mrežnim stranicama. Poziva se i Hrvatski sabor da obrati pozornost na podatke, jer će se “kad-tad, ako ne svojom voljom, onda zbog zahtjeva Europske komisije, morati suočiti s problemom rascjepkan­osti i funkcional­ne raspodjele nadležnost­i lokalnih jedinica i konačno reformirat­i teritorija­lni i fiskalni ustroj države”.

 ??  ??
 ??  ?? Grad Nin istaknut je kao primjer lokalne jedinice u kojoj su prihodi 76% veći od rashoda
Grad Nin istaknut je kao primjer lokalne jedinice u kojoj su prihodi 76% veći od rashoda
 ??  ??
 ??  ?? Katarina Ott, jedna od troje autora stručnog rada
Katarina Ott, jedna od troje autora stručnog rada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia