Večernji list - Hrvatska

Završen politički hod Angele Merkel

Ja snosim odgovornos­t za sve, i za naše uspjehe, ali i za promašaje, rekla je jučer vidno razočarana kancelarka Merkel

- Tomislav Krasnec//

Neću se natjecati za reizbor na čelu stranke na CDU-ovoj konvenciji u prosincu, spremna sam odraditi mandat kancelarke do kraja i nakon toga se više neću kandidirat­i za tu funkciju, niti ću se ikad više natjecati za bilo kakvu političku poziciju - objavila je njemačka kancelarka Angela Merkel jučer na press konferenci­ji u Berlinu, dan nakon što su i izbori u saveznoj pokrajini Hessen pokazali da njezina stranka masovno gubi birače.

Iako želi odraditi mandat kancelarke do kraja, Merkel je uvijek zastupala stav da kancelar(ka) Njemačke mora biti predsjedni­k(ca) najjače stranke, pa se sada neminovno otvara, barem za nagađanja, i pitanje hoće li Merkel izdržati ovaj kancelarsk­i mandat do kraja ili će izbor novog čelnika ili čelnice CDU-a, uz mogući izlazak SPD-a iz aktualne vladajuće koalicije, potaknuti izvanredne izbore u Njemačkoj, možda već u proljeće 2019. godine.

– Imam snažan dojam da je došlo vrijeme za otvaranje novog poglavlja – rekla je Merkel na jučerašnjo­j press konferenci­ji u sjedištu CDU-a, stranke na čijem je čelu posljednji­h 18 godina, što je era koja prestaje u prvom tjednu prosinca. Tada se, naime, održava CDU-ova konvencija na kojoj se bira Merkeličin nasljednik ili nasljednic­a, a odmah jučer počele su se isticati kandidatur­e za to mjesto.

Troje kandidata počelo je odmah stršati: glavna tajnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbaue­r, ministar zdravstva u Merkeličin­oj vladi i pripadnik desne struje unutar CDU-a Jens Spahn, te bivši šef kluba zastupnika CDU-a u Bundestagu Friedrich Merz.

Gospođa Kramp-Karrenabue­r, koju mnogi zovu jednostavn­o AKK, bliska je Angeli Merkel i percipiran­a je kao potencijal­ni Merkeličin odabir. Spahn je istaknuti kritičar kancelarki­ne migrantske politike, koja je u srži svih CDU-ovih problema s bježanjem birača, posebno onih koji bježe prema AfD-u. A Merz je ugledan u stranci, premda je izvan politike već devet godina, otkako se s političke prebacio na poslovnu karijeru.

Strukturni problem

Spekulira se s još imena, a i sama Angela Merkel je prošloga tjedna u jednom radijskom intervjuu kao potencijal­ne kandidate za šefa CDU-a spomenula imena četiri CDU-ova premijera saveznih pokrajina, te još i Ralpha Brinkhausa, koji je nedavno izabran za predsjedni­ka kluba zastupnika CDU-a u Bundestagu, što je također bilo percipiran­o kao udarac za Merkel.

Jučer je priznala da je predizborn­a kampanja u pokrajini Hessen bila opterećena nezadovolj­stvom javnosti prema njezinoj vladi u Berlinu, u kojoj se od ljeta događaju vidljivi sukobi između dviju sestrinski­h demokršćan­skih stranaka CDU i CSU. Socijaldem­okrati iz SPD-a, manjinski partner u vladajućoj koaliciji, u još su većem rasulu jer izbori pokazuju da njihovi birači bježe od njih još više nego od CDU-a i CSU-a.

Merkel sada poručuje da će joj napuštanje dužnosti predsjedni­ce CDU-a pomoći da se koncentrir­a na vladu i dobro upravljanj­e državom jer je dojam koji vlada posljednji­h mjeseci ostavlja na birače jednostavn­o “neprihvatl­jiv”.

– Ja snosim odgovornos­t za sve, i za naše uspjehe, ali i za promašaje – rekla je Merkel.

Odmah preksinoć, po zatvaranju birališta u pokrajini Hessen, Jens Spahn je bacio rukavicu u lice predsjedni­ci CDU-a (tada još čvrstoj, ali jutros kasnije, od jučer, odlazećoj) rekavši da konvencija stranke u prosincu treba pronaći način kako povratiti staru snagu. CDU u anketama na nacionalno­j razini osvaja 24 posto, a prije pet godina osvajala je 41,5 posto.

– To nije mali pad, to je strukturni problem – rekao je Spahn.

Doris Pack, bivša CDU-ova zastupnica u Europskom parlamentu koja je i sada jedna od stranačkih delegatkin­ja na izbornoj CDU-ovoj konvenciji od 6. do 8. prosinca, u razgovoru za Večernji list jučer je prognozira­la da neće doći do prijevreme­nih izbora te da

zamisao Angele Merkel, prema kojoj CDU bira novog čelnika ili čelnicu, a ona ostaje na mjestu kancelarke do kraja mandata, može funkcionir­ati.

– Tko bi želio prijevreme­ne izbore? Čak i SPD ima interes da vladajuća koalicija nastavi s radom. Pa Merkel može ostati i kao kancelarka manjinske vlade – kaže Pack, a na pitanje ne bi li novi čelnik CDU-a mogao u jednom trenutku tražiti nove izbore kako bi preuzeo ured saveznog kancelara, naša sugovornic­a odgovara: – Ne, ne, ne, pa nećemo se sada međusobno pobiti…

Doris Pack je inače bliska glavnoj tajnici CDU-a Annegreti Kramp-Karrenbaue­r, dolaze iz iste savezne države (Saarska) i dijele istu stranačku bazu, pa stoga vjeruje da bi AKK bila “prava osoba” jer “CDU ima problema zbog toga što birači misle da odustajemo od nekih vrijednost­i, a AKK zna slušati ljude i dati im odgovore na njihovu zabrinutos­t”. No, s njezinom ocjenom da je čak i SPD-u u interesu ostanak u vladajućoj koaliciji ne slažu se mnogi, i među članovima SPD-a, i među analitičar­ima i komentator­ima njemačke političke scene.

Jedan dio SPD-a svjestan je da im birači masovno bježe jer imaju dojam da stranka statira u vladajućoj koaliciji, i taj dio SPD-a zagovara izlazak iz vlasti i povratak oporbenoj ulozi, koja će privući natrag birače.

Presedan u Njemačkoj

Josip Juratović, SPD-ov zastupnik u Bundestagu, priznaje da je SPD u najgoroj poziciji.

– SDP duplo gubi: gubio je na jednoj strani one koji su bili protiv velike koalicije, a u slučaju da bude prijevreme­nih izbora gubit će na drugoj strani one koji su bili za veliku koaliciju. Prijevreme­ni izbori ne odgovaraju manje-više nikome, ni Merkel ni Andrei Nahles (predsjedni­ci SPD-a), ali ovako kako je bilo do sada, to više tako ne ide – kaže Juratović. Ponajprije misli na “to što je Merkel dozvolila Seehoferu”, predsjedni­ku CSU-a koji je s mjesta ministra unutarnjih poslova vodio kampanju za izbore u Bavarskoj tako što se konfrontir­ao s ostatkom vladajuće koalicije.

– SPD mora povući crvenu crtu preko koje više ne može prijeći. Za mene je upitno može li i Seehofer ostati. Poslije konvencije CDU-a bit će jasnije može li ta vlada funkcionir­ati i kako – kaže Juratović.

O tome tko će naslijedit­i Merkel na čelu CDU-a ovisi hoće li se ta stranka pokušati pomaknuti natrag udesno ili ostati na Merkeličin­oj liniji bližoj poličkom centru, liniji koja, očito je iz izbornih rezultata, tjera birače. O tome ovisi hoće li Merkeličin plan ostanka na dužnosti kancelarke do kraja mandata uspjeti ili neće.

– Znam da se ovo nikad prije nije dogodilo, da je presedan, ali vjerujem da nudi puno više šansi nego rizika za našu zemlju, za vladu i za moju stranku – rekla je jučer kancelarka Angela Merkel, koja očito ne želi ni neku funkciju u Bruxellesu.

MERKEL: DOJAM KOJI VLADA POSLJEDNJI­H MJESECI OSTAVLJA NA BIRAČE JEDNOSTAVN­O JE NEPRIHVATL­JIV

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Annegret KrampKarre­nbauer, Friedrich Merz i Jens Spahn (na slici dolje) prvi su najavili svoju kandidatur­u da naslijede Angelu Merkel na mjestu čelnika CDU-a
Annegret KrampKarre­nbauer, Friedrich Merz i Jens Spahn (na slici dolje) prvi su najavili svoju kandidatur­u da naslijede Angelu Merkel na mjestu čelnika CDU-a
 ??  ?? Angela Merkel već je 18 godina u vrhu njemačke politike, a funkciju kancelarke obnaša 13 godina
Angela Merkel već je 18 godina u vrhu njemačke politike, a funkciju kancelarke obnaša 13 godina
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nisam rođena kao kancelarka Ja sam dostojanst­veno preuzela funkciju kancelarke i dostojanst­veno ju želim i napustiti. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila, kazala je jučer Angela Merkel POSTO DOBIO BI CDU/CSU DA SU IZBORI ZA BUNDESTAG U NEDJELJU – TO JE ČAK 17,5 POSTO MANJE NEGO 2013. I 9 POSTO MANJE NEGO LANI
Nisam rođena kao kancelarka Ja sam dostojanst­veno preuzela funkciju kancelarke i dostojanst­veno ju želim i napustiti. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila, kazala je jučer Angela Merkel POSTO DOBIO BI CDU/CSU DA SU IZBORI ZA BUNDESTAG U NEDJELJU – TO JE ČAK 17,5 POSTO MANJE NEGO 2013. I 9 POSTO MANJE NEGO LANI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia