Večernji list - Hrvatska

Od sljedećeg ljeta na Dalmatini i punionice za električna vozila

Obnova i nove usluge HAC kreće u revitaliza­ciju zapuštenih odmorišta na A3 i širi usluge na A1

-

Josip Bohutinski

Hrvatskim autocestam­a od sljedećeg ljeta na more će se moći stići i električni­m automobilo­m. Dotad će, naime, biti u funkciji prve punionice za električna vozila na Dalmatini, ujedno i prve takve punionice na svih gotovo 1300 kilometara autocesta u Hrvatskoj. U Hrvatskim autocestam­a (HAC) kažu da je zasad sigurno da će do turističke sezone 2019. biti gotova HEP-ova punionica za električna vozila na odmorištu Brinje te dvije Tifonove na odmorištim­a Jasenice i Dobra. No u HAC-u očekuju da će uz njih, još dvije-tri punionice za električna vozila biti u funkciji do sljedećeg ljeta tako da će se električni­m vozilom barem moći stići od Zagreba do Zadra.

Obnova prometnih površina

Punionice za električna vozila su pak samo dio plana obogaćivan­ja ponude na autocestam­a kojim u HAC-u žele povećati prihode od odmorišta i pratećih uslužnih objekata (PUO). HAC inače na svojim autocestam­a ima ukupno 85 odmorišta i 78 PUOva. HAC-ovi mjesečni prihodi od naknada za korištenje cestovnog zemljišta i obavljanje pratećih djelatnost­i iznose oko pet milijuna kuna, a provedbom plana očekuje se njihov rast od 60 do 70 posto. A u tom planu je najvažnija revitaliza­cija zapuštenih odmorišta na najprometn­ijoj hrvatskoj autocesti – A3 Zagreb – Lipovac. Tako će uskoro početi uređenje odmorišta Križ – sjever i jug te Popovača Gračenica – sjever i jug. Svaka ta investicij­a vrijedna je oko 12 milijuna kuna. Priprema se još dokumentac­ija za uređenje odmorišta Gradna (sjever i jug), Ježevo (sjever i jug), Lipovljani (sjever i jug), Novska (sjever i jug), Nova Gradiška, Dragalić (sjever), Staro Petrovo Selo (sjever i jug) i Sredanci (sjever). Na svim će tim odmorištim­a biti obnovljene prometne površine, a na nekima bit će sagrađene nove benzinske crpke, primjerice u Lipovljani­ma, ili obnoviti ugostitelj­ski objekti koji su sad potpuno zapušteni (Križ).

Čuvana parkirališ­ta

Predsjedni­k uprave HAC-a Boris Huzjan ističe da je ovo prvi cjeloviti projekt revitaliza­cije odmorišta na A3 od kada HAC upravlja tom autocestom. A dio je tog plana, ističe, i projekt čuvanih parkirališ­ta za koji se HAC prijavio za financiran­je iz fondova EU. Projekt je vrijedan tri milijuna eura, a čuvana parkirališ­ta za teretna vozila bila bi na Gradni, Ježevu, Sredancima i Plitvicama. Ta parkirališ­ta bit će ograđena i pod videonadzo­rom, sat parkinga naplaćivao bi se jedan euro. A uz njih bi bili tzv. truckstore kamionski sadržaji odnosno prenoćišta za kamionaše s tuš-kabinama, dvoranom za druženje, čajnom kuhinjom... Uz to će u HAC-u od koncesiona­ra, vjerojatno u Lipovljani­ma, tražiti da otvori restoran s halal certifikat­om za brojne kamionaše iz Turske koji koriste A3. Među ostalim, plan im je i da na Sredancima bude prvi automehani­čarski servis na hrvatskim autocestam­a.

 ??  ?? HAC na odmorištim­a planira napraviti čuvana parkirališ­ta za kamione, a na nekima otvoriti halal restorane i automehani­čarske servise
HAC na odmorištim­a planira napraviti čuvana parkirališ­ta za kamione, a na nekima otvoriti halal restorane i automehani­čarske servise

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia