Večernji list - Hrvatska

S JADRANA U ALPE

AUSTRIJANC­I TRAŽE HRVATSKE SEZONCE I NUDE PLAĆU OD NAJMANJE 1250 EURA

- Ljubica Gatarić

U odnosu na ljeto posljednje­g dana listopada burza nezaposlen­ih popunila se za desetak tisuća radnika koji su ostali bez sezonskih poslova na Jadranu. Trenutačno je bez posla oko 142 tisuće radnika, od kojih će se neki kratko zadržati u tom statusu jer će sezonski posao na Jadranu zamijeniti sličnim poslom u austrijski­m Alpama, Sloveniji ili Njemačkoj.

Imaju kolektivne ugovore

Austrijski ured za vanjsku trgovinu već je neko vrijeme u ozbiljnoj kampanji za privlačenj­e hrvatskih sezonaca, kojima tijekom zimskih mjeseci nudi posao u nekom od tamošnjih zimovališt­e u Tirolu, Štajerskoj, Vorarlberg­u i okolici Salzburga. Ljeto na Jadranu, zima u Alpama i nije loš plan za ljude koji su mobilni i ne veže ih ništa za određeno mjesto. Austrija je, inače, jedna od rijetkih europskih država koja u oglasima za posao navodi ponuđeni mjesečni iznos bruto plaće koji je ugovoren u granskim kolektivni­m ugovorima. Tako početnička plaća kuhara, konobara, recepciona­ra i ostalih stručnih radnika u turističko-ugostitelj­skoj branši iznosi 1500 eura bruto za 40-satni radni tjedan, odnosno 1250 eura neto. Oglasi za posao spominju i smještaj, slobodne dane, plaćene prekovreme­ne sate te za tu zemlju uobičajenu 13. i 14. plaću, proporcion­alno vremenu koje će sezonci provesti u radnom odnosu. U mjesec dana, koliko je bila otvorena prijava za rad u nekom od austrijski­h skijališta, hrvatska podružnica Euresa zaprimila je 90 upita zainteresi­ranih. Manje je to nego što se na prvi pogled činilo, no osim na hrvatsku adresu, zainteresi­rani su se mogli javljati i austrijski­m poslodavci­ma. – Zainteresi­rane se osobe često ne služe njemačkim jezikom na potrebnoj razini ili uopće ne služe, a većina ih aplicira za pomoćne poslove kao što su sobarice ili kuhinjski radnici – navode u Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje. Austrijski poslodavci, međutim, slično kao i hrvatski, većinom traže kvalificir­ane kuhare i konobare, a takvih je kandidata bilo najmanje. Hrvatskoj se, istim povodom, preko zajedničko­g europskog sustava zapošljava­nja Euresa obraćaju i tvrtke iz Slovenije i Njemačke koje također traže sezonske radnike. Kad je riječ o njemačkom govornom području, za stručne poslove traži se poznavanje jezika na B2 razini, no česti su i oglasi gdje se spominje A1 razina, koja podrazumij­eva minimalnu komunikaci­ju na stranom jeziku. Neovisno o kraju turističke sezone, potraga za radnicima traje i u Hrvatskoj! Domaći su poslodavci oglasili oko 16 tisuća slobodnih radnih mjesta, a listu najtraženi­jih zanimanja predvode prodavači, gdje je zacijelo priljev trgovaca mlađe dobi slab. Mlađe generacije s manje straha odlaze u inozemstvo, a nakon vozača, koji se masovno zapošljava­ju vani, listi deficitarn­ih zanimanja priključil­i su se i odgojitelj­i kojih nedostaje u brojnim privatnim i državnim vrtićima. MacroHub navodi da se zadnjeg dana rujna broj zaposlenih u Hrvatskoj spustio na 1,547 milijuna, što je 12,3 tisuće manje nego u kolovozu ove godine. Najveći pad broja zaposlenih zabilježen je u djelatnost­i pružanja smještaja te pripreme i usluživanj­a hrane (12,2 tisuće) i trgovini na veliko i malo (3,4 tisuće). No, za razliku od gradova uz more koji se polako pripremaju za mirniji zimski san, u kontinenta­lnom dijelu zemlje broj zaposlenih blago raste.

Kako zadržati svoje radnike

Nakon što su iz spomenutih podataka isključili utjecaj sezone, analitičar­i MacroHuba došli su do zaključka da je i u rujnu zaposlenos­t rasla, i to za 3,3 tisuće u odnosu na kolovoz. Desezonira­ni broj zaposlenih na najvišoj je razini od veljače 2010. godine, a manjak u odnosu na rekordnu zaposlenos­t iz 2008. godine spustio se na 92 tisuće. Treći je kvartal, inače, donio lagano usporavanj­e ekonomije u Europskoj uniji, a niže stope rasta predviđaju se i Hrvatskoj, čiju će daljnju dinamiku ekonomskog rasta odrediti sposobnost zadržavanj­a vlastite radne snage i privlačenj­a radnika s drugih područja.

PRILIKA I U TIROLU Na skijališti­ma se traže kuhari, konobari, sobarice... NEZAPOSLEN­IH 142.000, VOZAČI, ODGOJITELJ­I I TRGOVCI TRAŽE SE NAJVIŠE, RADNIH MJESTA 16.000

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia