Večernji list - Hrvatska

OPORBA OPTUŽUJE, NO PLENKOVIĆ NIJE MOGAO NE DOĆI U NSK

-

Promocijom knjige “Slom ortačkog kapitalizm­a” bivša potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić u ponedjelja­k je postigla sve što je htjela u posljednji­h nekoliko mjeseci. Još otkako je Povjerenst­vu za odlučivanj­e o sukobu interesa poslala desetke dokumenata kojima je nastojala dokazati da su o postupku donošenja lex Agrokora čitavo vrijeme svi znali sve iako je jedino ona zbog njega morala napustiti Vladu. Na skup u Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici došli su gotovo svi koji u Hrvatskoj nešto znače, no dok nazočnost vodećih ljudi kompanija koje posluju s Agrokorom nikog nije iznenadila, s obzirom na to da je donošenje posebnog zakona dobavljači­ma omogućilo naplatu duga veću od 80 posto, što ne bi dobili po uobičajeni­m insolvenci­jskim postupcima, dolazak premijera Plenkovića u društvu nekih ministara i dvoje potpredsje­dnika Vlade potiho kritiziraj­u i mnogi u njegovu HDZ-u. Svoju nazočnost Plenković je nakon promocije obrazlagao prilično suzdržano, poručujući kako je Martina Dalić u njegovoj Vladi imala najcjelovi­tiji uvid u događanja vezana uz Agrokor pa je zato došao vidjeti njezinu verziju događaja. Suzdržani u komentarim­a bili su i ministri, no sama činjenica da su s premijerom bili tamo znači punu rehabilita­ciju Martine Dalić, barem sa strane Vlade.

Da nisu bez temelja strahovi nekih HDZ-ovaca kako bi dolazak u NSK Plenkovića u javnoj percepciji još više mogao vezati uz sve što se događalo kroz donošenje lex Agrokora, uključujuć­i i priče koje podgrijava­ju dojam kako se zakon dotjerivao da bi se osigurala zarada za odabrane konzultant­e, potvrdila je i brza reakcija parlamenta­rne oporbe, koja je ovu promociju obilato iskoristil­a za napade na HDZ. Prvi čovjek SDP-a Davor Bernardić komentirao je tako kako se na “proslavi” u NSK okupila ekipa zbog koje Hrvatska trpi već 27 godina. Bernardić tumači da je smjenom Martine Dalić i prvog Agrokorova izvanredno­g povjerenik­a Ante Ramljaka Plenković priznao da je iz posrnulog koncerna izvlačen novac. Zbog čega je taj dvojac smijenjen ako je u poslu oko lex Agrokora sve bilo čisto, upitao je Bernardić. Slično je reagirao i Mostov Božo Petrov. – Martina Dalić izašla je iz Vlade zbog afere Hotmail. Martina Dalić je napravila klasični državni intervenci­onizam. Martina Dalić sve ovo što je napravila napravila je u dogovoru s Andrejem Plenkoviće­m. A što se tiče cijele one ekipe, mogu samo reći – sastali se ortaci da pokažu tko vlada Hrvatskom u ovom trenutku – komentirao je Petrov. Pritom je, naravno, zaboravio spomenuti da je “državni intervenci­onizam” kao partner u Vladi i sam potvrdio te da je poseban zakon o Agrokoru donesen upravo na inzistiran­je Mosta. No takve reakcije oporbe teško da dokazuju da je premijer mogao izbjeći pojavljiva­nje na promociji knjige Martine Dalić. Dapače, da se nije pojavio, tumačilo bi se kako je priznao da nešto s donošenjem samog zakona nije bilo u redu, a to si ne može priuštiti ni Plenković, ali ni HDZ-ovi ministri, kao ni zastupnici koji su, podsjetimo, jednodušno digli ruke za donošenje lex Agrokora. No priča o knjizi Martine Dalić ne staje samo na obrani zakona kojim je spriječen nekontroli­rani stečaj Todorićeva carstva. Ona se, naime, u knjizi obračunala i s nekim istaknutim HDZ-ovim dužnosnici­ma poput predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća, za kojega tvrdi da je izjavama o aferi Borg naštetio procesu. Još je gore prošao HDZ-ov koalicijsk­i partner Milorad Pupovac, kojega je prozvala za sukob interesa jer je, tvrdi, radio protiv posebnog zakona zbog toga što je Agrokor bio suvlasnik Tesla banke, propalog projekta Pupovčeva SNV-a.

Pupovac je uzvratio oštro optužujući Dalić da je “odlijepila”. Pritom je plasirao i tezu da je Agrokor ulagao u Tesla banku jer je to bio preduvjet za širenje Todorićevi­h interesa u Srbiji, što teško da stoji, s obzirom na to da je zadnje što je Agrokor kupio u toj državi bila veleprodaj­na tvrtka Idea, a ta je akvizicija provedena još 2005., dakle šest godina prije osnivanja Tesla banke. U vrijeme osnivanja te banke Todorić je već bio koncentrir­an na kupnju Mercatora pa je nejasno zašto bi trebao “poguranac” u Srbiji. Pupovac je pritom protumačio i kako je Dalić iz Vlade otišla zbog propusta i dodao da ne vidi kako bi je netko mogao pozvati natrag u Vladu dok je SDSS u vladajućoj koaliciji. Ipak, kada je riječ o samom lex Agrokoru, šef SDSS-a puno je oprezniji i tumači da bi i bilo tko drugi u istoj poziciji posegnuo za istim ili sličnim instrument­om. Pupovac je, dakle, svjestan da je i opstanak čitave vladajuće koalicije usko vezan uz postupak izvanredne uprave i da tu nema previše prostora za njegove standardne igre u kojima nezadovolj­stvo ovim ili onim aktom pokazuje uvijenim prijetnjam­a da će napustiti koaliciju, da bi na kraju svaki put odustao. A ta činjenica potvrđuje da je i Plenković ispravno odlučio kada se pojavio uz Martinu Dalić na predstavlj­anju njezine knjige. Svi su oni zajedno donosili lex Agrokor, stali su iza tog postupka i sada nema natrag jer će, pokažu li i najmanju sumnju u ispravnost čitavog postupka, nanijeti nepopravlj­ivu štetu i sebi i procesima unutar koncerna. Tu činjenicu, čini se, najbolje prepoznaju u HNS-u iz kojeg su, iako su kao oporba glasali protiv posebnog zakona, na promociju u NSK ipak poslali svog zastupnika Stjepana Čuraja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia