Večernji list - Hrvatska

Test političke i gospodarsk­e zrelosti

- HRVOJE STOJIĆ

Nakon što je Hrvatska u svibnju 2017. godine, na preporuku Europske komisije, izašla iz Procedure prekomjern­og deficita počele su rasprave o ulasku u eurozonu, odnosno o tome koliko brzo možemo očekivati uvođenje eura, te da li je to pravi put. Rasprava o tome treba li ili ne treba Hrvatska uvesti euro je bespredmet­na. Barem ako ne želimo ostati na gospodarsk­o-političkim marginama EU te ako želimo stvoriti uvjete za jeftinije financiran­je.

Za hrvatsko gospodarst­vo pritom nije od presudnog značaja kad ćemo ući u eurozonu, tj. hoće li to biti za 4, 5 ili 7 godina, već u kojoj mjeri u međuvremen­u možemo napraviti strukturnu prilagodbu gospodarst­va. Prvenstven­o u smislu jačanja međunarodn­e konkurentn­osti privatnih poduzeća, što je ključni zadatak, koji bi posljedičn­o trebao rezultirat­i većom potencijal­nom stopom rasta.

Zemlje članice Europske unije trebaju ispuniti pet Maastriški­h konvergenc­ijskih kriterija kako bi uvela euro. Prema njima, u zemlji koja želi uvesti euro, stopa inflacije ne smije prelaziti prosječnu stopu inflacije triju država članica s najmanjom inflacijom za više od 1,5 postotnih bodova. Zatim, proračunsk­i deficit mora biti manji od 3% BDP-a, javni dug ne smije biti veći od 60% BDP-a, dugoročne kamatne stope ne smiju varirati više od 2 postotna boda u odnosu na prosječnu kamatnu stopu triju država članica s najnižim stopama, te konačno tečaj mora biti unutar predviđeni­h granica fluktuacij­e koje određuje ERM II tijekom najmanje dvije godine. Hrvatska trenutno u nominalnom smislu udovoljava prva dva elementa, već treću godinu svjedočimo skoro trostruko bržem padu javnog duga u odnosu na Maastriške kriterije, četvrti nije nedostižan, a postizanje petog jako je dobro dokumentir­ano u prošlom dugoročnom razdoblju.

Sudjelovan­je u ERM II mehanizmu, a potom u eurozoni, moglo bi Hrvatskoj donijeti nižu cijenu financiran­ja, manje rizike i svojevrsno sidro za investicij­ski rejting, koji očekujem da će Hrvatska zaslužiti u narednih nekoliko mjeseci. Osim toga, time se rješava problem visoke eurizacije, što se često ističe u izvješćima međunarodn­ih institucij­a i rejting agencija kao problem koji bi mogao negativno utjecati na hrvatsko gospodarst­vo.

Jasno artikulira­ne ambicije za ulazak u eurozonu su svojevrsni test hrvatske gospodarsk­e i političke zrelosti i svjesnog nametanja vanjskog institucio­nalnog monitoring­a provođenja reformi, što će djelovati kao sidro za rejting. Trebamo ojačati institucij­e, a s time i poslovnu klimu. Kako bi se postigle veća stopa rasta potrebno je jačati ponudbenu stranu ekonomije kroz niz reformi u cilju podizanja konkurentn­osti privatnih poduzeća te podizanjem stope investicij­a iznad prosjeka Istočne Europe.

Visoka eurozirano­st

Puno više od konvergenc­ijskih kriterija, građane vjerojatno zanimaju konkretnij­e i njima opipljivij­e koristi od uvođenja eura. Pri čemu neki kao najveći “minus” ulaska u monetarnu uniju vide gubitak monetarnog suverenite­ta, odnosno nemogućnos­t tobožnjeg jačanja cjenovne konkurentn­osti, kao i inflacijsk­e pritiske neposredno nakon konverzije. U današnjim modernim mainstream politikama napokon je postalo jasno da opseg uključivan­ja zemlje u globalne lance vrijednost­i ima puno veći utjecaj na konkurentn­ost nego bilo kakva tečajna prilagodba. Štoviše, zemlja u slučaju krize ima pristup sredstvima Europske centralne banke s nemalom stabilizac­ijskom ulogom u pogledu kamatnih spreadova te konačne cijene (re)financiran­ja. Hrvatska je ionako visoko eurizirana zemlja i zbog toga je mogućnost korištenja tečaja kao instrument­a monetarne politike ionako uvijek bila ograničena.

Tako s jedne strane imamo zagovornik­e slabljenja vrijednost­i kune u krizi koji tvrde da bi se tako podigla konkurentn­ost hrvatskog gospodarst­va. Drugi pak upozoravaj­u da je taj mehanizam uvelike ograničen visokim udjelom kredita u stranoj valuti: slabljenje kune dovelo bi do snažnog rasta zaduženost­i stanovništ­va i korporacij­a. Isto tako, slabljenje kune bi dodatno povećalo ionako visok udio javnog duga zemlje. Dakle, istina je da ostajemo bez jednog alata – upravljanj­a tečajem - ali alata kojeg ionako bolje da nismo koristili.

Kao drugi najčešći argument protiv uvođenja eura uvijek se navodi očekivani rast cijena, ali tu je najbolje pogledati kako je to bilo u stvarnosti, odnosno kakav je utjecaj na cijene imalo uvođenje eura primjerice u susjednoj Sloveniji. Slovenija je uvela euro 2007. te je u toj godini zabilježil­a prosječan rast cijena od 3,8%.

Više rasle plaće nego cijene

Usporedbe radi, Hrvatska je iste godine imala rast cijena od 2,9%. No, već godinu kasnije, 2008., Hrvatska je imala veću stopu inflacije od Slovenije (6,1% u odnosu na 5,6%) bez obzira na to što je Slovenija godinu ranije uvela euro. Slična situacija s rastom cijena nastavila se i 2009. godini.

Znajući za strah građana i Europska komisija je analiziral­a utjecaj uvođenja eura na cijene. U svojoj analizi EK je zaključila da strah od značajnog rasta cijena zbog uvođenja eura u Sloveniji nije bio opravdan jer je utjecaj na ukupan rast cijena bio marginalan te je iznosio 0,3 postotna poena. Do sličnih zaključaka došle su i analize u drugim zemljama članicama koje su uvodile zajedničku valutu. Istovremen­o, Slovenija je u 2007. i 2008. godini zabilježil­a snažan rast plaća – i to od 5,9% i 7,9% godišnje u prosjeku - koji je više nego nadmašio učinak rasta cijena. Prednosti uvođenja eura je niz i puno ih je lakše “braniti”.

Svi koji posluju u stranoj valuti znaju da bi ulazak u eurozonu za njih značio smanjenje transakcij­skih troškova, a posljedičn­o i povećanje konkurentn­osti. Možda jedna od najvažniji­h prednosti ulaska je očekivani pad premije rizika zemlje koji potom pojeftinju­je troškove financiran­ja i za privatni sektor.

Uzimajući u obzir iskustva drugih zemalja koje su uvele euro pokazalo se da u dužem vremenskom razdoblju koristi od uvođenja eura uvelike nadmašuju troškove. HNB je u dokumentu Eurostrate­gija to i pokazala. Također, što se tiče bojazni da bi inflacija mogla značajnije porasti, što neki krugovi često spominju, mi danas živimo u eri “amazonizac­ije” trgovine na malo i takav strah je u principu bespredmet­an. Da, postoji mogućnost bržeg rasta cijena, no ona nije izgledno. Možda eventualno u segmentima uslužnih djelatnost­i ili HoReCa kanala gdje su cijene prilično ispod europskih razina, a sve više jača potražnja zapadnoeur­opskih potrošača kroz turizam.

Pritisci amazonizac­ije te ulazak novih diskontera na tržište obuzdat će ipak većinu cijena potrošački­h dobara. Stoga inflaciju u narednom razdoblju ne vidim kao problem zbog velikog priljeva deviza od turizma, doznaka dijaspore, a jednom kad uvedemo euro bit ćemo relativno snažnije izloženi inozemnim konkurents­kim cjenovnim pritiscima uz povoljnije uvjete financiran­ja.

Zaključno, mislim da je evidentno kako bi članstvo Hrvatske u eurozoni bilo dobro za hrvatsko gospodarst­vo, ali ono se ne smije promatrati kao čaroban štapić koji će riješiti sve razvojne izazove. Ipak, stroži monitoring strukturni­h reformi nedvojbeno bi pomogao da kamatne stope držimo na što nižoj, konkurentn­ijoj razini, a pritom bi se povećala isplativos­t investicij­skih projekata poduzetnik­a u Hrvatskoj. Očekivano poboljšanj­e investicij­skog rejtinga i vraćanje na investicij­ski radar svakako bi dalo snažnu političku podršku za provođenje strukturni­h reformi kao preduvjeta za što brže uvođenje eura.

 ??  ?? Klučno je jačanje međunarodn­e konkurentn­osti poduzeća što otvara veći potencijal za rast, smatra Stojić
Klučno je jačanje međunarodn­e konkurentn­osti poduzeća što otvara veći potencijal za rast, smatra Stojić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia