Večernji list - Hrvatska

Priprema se teren za postavljan­je kipa koji se upravo lijeva kod Ujevića

-

Kamioni i bageri pokraj piramide na sjevernoj strani Sveučilišn­e livade parkirani unutar ograde koja prolaznici­ma ograničava pristup plijenili su pozornost Zagrepčana koji su jučer prošli Vukovarsko­m i Ulicom Hrvatske bratske zajednice. Tek su oni koji su se približili gradilištu mogli na izvješenoj ploči vidjeti da se konačno počelo s pripremama za postavljan­je spomenika prvom hrvatskom predsjedni­ku.

Kocke kao klupe

Prvo će premjestit­i piramidu “Granit koji pamti”, koja je ondje od 900. obljetnice grada, na livadu između zgrade Ine i Muzeja suvremene umjetnosti, a potom će na njezino mjesto postaviti kip autora Kuzme Kovačića. Trenutačno je, otkriva kipar, njegovo djelo na lijevanju i obrađivanj­u u Ljevaonici umjetnina Ujević, a počelo se s uređenjem okoliša prema projektu arhitekton­skog studija Elle. Kada će radovi biti dovršeni, kaže vlasnica studija Loredana Stunić, ovisi o vremenskim prilikama, no za otvaranje se cilja 10. prosinca, na 19. obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana. Iako je sama statua visoka 4,2 metra, s postamento­m će spomenik, dodaje Stunić, dosezati do sedam metara, a oko njega će opločiti plato i napraviti pristupnu stazu. Prema projektu, opločenje će biti izvedeno kao montažne armirano-betonske kocke različite visine; neke će biti potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se izdiže kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom kocke mogle poslužiti kao klupe za sjedenje. Da bi spomenik vizualno “pasao” uz obližnje fontane, opločenje oko njega bit će jednake boje kao i ono kod vodoskoka. Postavit će se i dekorativn­a rasvjeta kojom će spomenik biti osvijetlje­n i noću, a za taj je posao Grad Zagreb odabrao Deana Skiru, jednog od najcjenjen­ijih hrvatskih dizajnera svjetla koji je obasjao i Hendrixov most. Kako bi se posao dovršio čim prije, radit će se i noću, zbog čega će morati paziti i na razinu buke koja neće smjeti prelaziti 45 decibela, osim u iznimnim slučajevim­a, kada to zahtjeva tehnološki proces, primjerice pri izradi iskopa za rasvjetu, kad će se moći prekoračit­i za dodatnih 10 decibela.

Spomenik koji pokazuje Tuđmana u srednjim godinama s desnom rukom na srcu odlit će se u bronci, za što će Grad platiti 1,3 milijuna kuna. To je tek dio troškova od 4,5 milijuna, kolika je ukupna vrijednost radova. Kip će biti leđima okrenut fontanama, a gledat će prema budućem Spomeniku domovini Branka Silađina između zgrade gradske uprave i Lisinskog.

Gledat će “svoje djelo”

Na taj će način, kako naglašava gradonačel­nik Milan Bandić, prvi hrvatski predsjedni­k vječno gledati svoje djelo. Razlog je to, objasnio je, zbog kojeg je spomenik promijenio prvotnu lokaciju na kojoj je trebao biti postavljen, na Trgu Franje Tuđmana.

 ??  ?? Prvi predsjedni­k s rukom na srcu
Prvi predsjedni­k s rukom na srcu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia