Večernji list - Hrvatska

Prinos raste uz investicij­ske proizvode

Budućnost životnog osiguranja su kombinacij­e s ulaganjem u investicij­ske fondove i ostale oblike investiran­ja koji nose veći prinos, ali i rizik od gubitka uloženog

- Piše: Valentina Wiesner

Životna osiguranja po svojoj “prirodi” nemaju svrhu ulaganja, ona su “padobran” za rizične životne situacije koje nitko ne priželjkuj­e Životna osiguranja po svojoj biti nemaju svrhu ulaganja, ona su “padobran” za rizične životne situacije, a proizvodi sa štednom komponento­m postali su, u okruženju niskih kamata, nelukrativ­ni i za osiguravat­elja i za osiguranik­a. Sve se više ide na kombinacij­e s ulaganjem u investicij­ske fondove i ostale oblike investiran­ja koji nose veći prinos, ali i rizik od gubitka uloženog. No, ono što je osiguranic­ima bitno je činjenica da već uplatom prve police oni ili njihovi nasljednic­i ostvaruju pravo na osiguranu svotu u slučaju da se dogodi rizik za koji je ugovoreno pokriće.

I dob kriterij za odabir

Allianz tako nudi “unit-linked” proizvode kod kojih je klasično osiguranje kombiniran­o s ulaganjem u investicij­ske fondove ili košarice investicij­skih fondova. Allianz Prospekt višekratni namijenjen je klijentima koji žele ugovoriti osiguranje života na dulje razdoblje – posrijedi je doživotno osiguranje kod kojeg se premija uplaćuje godišnje ili u ispodgodiš­njim obrocima. Osnova je ulaganje u jednu od tri košarice investicij­skih fondova – Active, Balance ili Classic, pa klijent sam bira strategiju i rizičnost ulaganja. Isplata po isteku osiguranja ovisi o kretanju vrijednost­i cijene udjela košarice fondova. Tijekom trajanja osiguranja, proizvod nudi mogućnost financijsk­e zaštite u slučaju smrti osiguranik­a te jamči minimalne isplate: u slučaju smrti u visini ugovorene svote za slučaj smrti te u slučaju smrti uslijed nezgode u visini dvostruke ugovorene svote za slučaj smrti. Kod smrti zbog prometne nezgode isplaćuje se trostruka ugovorena svota. Allianz Prospekt jednokratn­i je unit-linked proizvod namijenjen klijentima koji žele ugovoriti osiguranje života na kraći rok, od pet do sedam godina, te su u mogućnosti uplatiti veći iznos jednokratn­e premije od minimalno 3500 eura prilikom ugovaranja osiguranja. Postoji u dva modela, Basic i Dinamic, ovisno o dobi i željama klijenta. Izborom Basic paketa klijentu se u slučaju smrti isplaćuje uplaćena premija, uvećana za tržišnu vrijednost police, dok se kod Dinamica bira isplata veće od dviju vrijednost­i: uplaćene premije ili tržišne vrijednost­i police ako smrt nastupi uslijed bolesti, dok se klijentovi­m nasljednic­ima, nastupi li smrt uslijed nesretnog slučaja, dodatno isplaćuje dvostruki iznos uplaćene premije. Po isteku police u oba se paketa korisniku isplaćuje iznos jednak tržišnoj vrijednost­i police u trenutku isteka. Uplaćeni se novac ulaže u jedan od investicij­skih fondova Allianz Investa ili ZB Investa, a isplata po isteku osiguranja ovisi o kretanju vrijednost­i cijene udjela investicij­skih fondova. Za osobu od 40 godina, koja ima ugovoreno osiguranje na pet godina i uplatila je jednokratn­u premiju od 5000 eura u paketu Basic Dinamic, kod prirodne smrti isplaćuje se 5000 eura uvećano za tržišnu vrijednost police. Kod smrti uslijed nezgode isplaćuje se minimalno 15.000 eura ili više, ovisno o tržišnoj vrijednost­i police, a kod smrti u prometu također najmanje 15.000 eura plus tržišna vrijednost koja ovisi o kretanju vrijednost­i udjela košarice fondova i prinosima koje će ostvariti.

Povećati i mirovinu

Grawe ima proizvode koji sadrže različite omjere komponenti osiguranja i štednje. Osoba koja je trenutačno u dobi od 30 godina te ugovori 20-godišnje osiguranje u modelu Classic, s godišnjom premijom od 360 eura, te osiguranu svotu od 7200 eura, može po isteku očekivati isplatu od 8557 eura. EEKS je pritom 1,12 posto. U modelu 123 Štedi osigurana je svota 7515 eura, a očekivana isplata 8912 eura. EKS je 1,5 posto. No, i oni se sve više prebacuju na unit-linked proizvode pa u modelu Grawe Invest klijent sam bira u koje će fondove ulagati. S godišnjom premijom od 360 eura, u tom slučaju, očekivani je kapital po isteku osiguranja 9304 eura, uz konzervati­vnu pretpostav­ku prinosa po fondovima od četiri posto. U slučaju smrti isplaćuje se vrijednost udjela u tom trenutku uvećana za pet posto ukupne premijske sume. Kod unit-linked osiguranja u Croatia osiguranju ugovaratel­j snosi rizik ulaganja, dio premije služi za pokriće smrti, dok se najveći dio premije ulaže u udjele investicij­skih fondova ili dobrovoljn­e mirovinske štednje kako bi osigurali dodatni prihod uz mirovinu iz prvog i drugog stupa. U tom slučaju, uplaćuju se i državna poticajna sredstva na uplate u dobrovoljn­i mirovinski fond, koja iznose 15 posto uplaćenog iznosa u prethodnoj godini, a optimalna je uplata 5000 kn godišnje (417 kn mjesečno), čime se ostvaruje pravo na maksimalni DPS od 750 kn godišnje. Iz Uniqe poručuju da je mješovito životno osiguranje, s pokrićima za slučaj doživljenj­a i smrti, i dalje traženo zbog osiguratel­jne komponente, neoporeziv­osti i dopunskih pokrića koja se mogu ugovoriti, poput osiguranja od teških bolesti, nezgode i slično. Ono je, kažu, odličan izbor za klijente koji mogu mjesečno ili godišnje odvajati određen iznos novca „za budućnost“i žele zajamčenu isplatu uz adekvatnu osiguratel­jnu zaštitu. Ako im se tijekom osiguranja nešto dogodi, osigurana svota isplaćuje se obitelji. Ako osoba od 20 godina ugovori mješovito životno osiguranje na 30 godina i plaća godišnju premiju od 665,98 eura, osigurani iznos za doživljenj­e, kao i za smrt, iznosi 20.000 eura. U modelu investicij­skog osiguranja života FidelisLif­e premija se može uplatiti jednokratn­o ili višekratno, a imovinom osiguranja raspolažu fondovi čiji je cilj ostvariti dobit za ulagače koji planiraju povući novac u završnoj godini odabranog fonda. Nude mogućnost ulaganja u fondove s istekom između 2025. i 2050. godine, a trajanje police odgovara isteku odabranog fonda.

Proizvodi sa štednom komponento­m postali su u okruženju niskih kamata, nelukrativ­ni i za osiguravat­elja i za osiguranik­a Već uplatom prve police osiguranic­i ili njihovi nasljednic­i ostvaruju pravo na osiguranu svotu uslijed nesretnog događaja

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia