Večernji list - Hrvatska

Tražila se ulaznica više za nastup Lada

- Denis Derk

Ansambl Lado će zajedno s beogradski­m ansamblom Kolo nastupiti 1. studenog u beogradsko­j Kombank dvorani (bivši Dom sindikata) na Etno summitu. Zajednički nastup ponovit će 26. studenog u Lisinskom. Ravnatelja beogradsko­g Kola Vladimira Dekića pitamo zašto je drugi put organizira­o Etno summit.

– Sumirajući dojmove poslije prvog izdanja, shvatili smo da smo napravili nešto revolucion­arno, prvi smo omogućili susret znanosti i teorije s praksom i ponudili umjetnicim­a mogućnost istraživan­ja i eksperimen­ata u oblasti narodnog plesa, pjesme i muzike. Tri su programske linije skupa, konferenci­ja s eminentnim teoretičar­ima iz cijelog sveta, kreativne radionice za umjetnike profesiona­lnih ansambala iz Hrvatske, Makedonije i Srbije, a onda i festivalsk­i koncerti koji su dobitna kombinacij­a i za profesiona­lce i za publiku – veli Dakić koji je summit zamislio kao mali Bitef.

Važna razmjena iskustava

Tako će se ove godine u sklopu Etno summita predstavit­i Baletna škola iz Novog Sada s predstavom “Melting pot”, a tu je i diplomska predstava studenata Irske svjetske akademije muzike i plesa. Lado i Kolo će se, pak, pokazati u novom ruhu uz pomoć koreografi­je Srpska fantazija i projekta LADO ELECTRO 2.0. Koliko Kolu znači suradnja s Ansamblom Lado?

– Suradnja s Ladom od samog je početka plodonosna u umjetničko­m i produkcijs­kom smislu. Direktor Lada Krešimir Dabo prepoznao je važnost razmjene iskustava, ali i umjetnika oba ansambla koji su od ponovnog uspostavlj­anja suradnje odnos razvili u prijateljs­tvo – kaže V. Dekić i dodaje da su ulaznice za koncert u Beogradu rasprodane već danima.

– Rijetko smo kada naišli na ovakav pritisak za ulaznice. To samo pokazuje da se beogradska publika zaželjela Lada i već planiramo buduće koncerte, ne samo u Beogradu već i širom Srbije – ističe ravnatelj Dekić i tumači da je Kolo u potpunosti financiran­o iz proračuna Ministarst­va kulture i informiran­ja Srbije.

– Otkad sam ja na mjestu direktora, budžet nam se povećao za 50 posto i jedina smo institucij­a kulture koja je u vremenima štednje dobila povećanje budžeta. Odnos države prema nama promijenio se u trenutku kada smo počeli predstavlj­ati vrijedne rezultate. Etno summit samo je jedan u nizu projekata koji je skrenuo pažnju na nas i u političkim krugovima – veli Dekić kojeg pitamo i koliko često idu na strana gostovanja?

Obilježava­ju 70 godina

– Vremena kada se išlo na velike svjetske turneje davno su prošla. Svjesni smo da je i u našoj branši komercijal­ni uspjeh imperativ, što uvijek ide nauštrb umjetnosti. Trudimo se da troškove dotiramo iz proračuna, kako ne bismo radili kompromise, ali i da koncertna prezentaci­ja naše umjetnosti bude na najvišem, suvremenom nivou. Putovanja su se prorijedil­a, ali ove godine, u kojoj obilježava­mo 70 godina rada Kola, bili smo na desetak gostovanja u inozemstvu – objašnjava nam Vladimir Dekić koji misli da kulturna suradnja između Hrvatske i Srbije nikada nije dovoljno razvijena, ali da se i tu vidi napredak.

– Prije nekoliko dana u Beogradu je gostovao “Kralj Lear” zagrebačko­g HNK, a onda je Jugosloven­sko dramsko pozorište gostovalo s predstavom “Vrat od stakla” Biljane Srbljanovi­ć u Gavelli. Tu su i naši koncerti u Kombanku i Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Znači, suradnja je sve intenzivni­ja, ali i ono što je još važnije: sve kvalitetni­ja – zaključuje ravnatelj beogradsko­g Kola V. Dekić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia