Večernji list - Hrvatska

16. izdanje Zagreb Film Festivala

Od ekoteroriz­ma i regruta ISIL-a do silovanja

- Maja Car

Novo izdanje 16. Zagreb Film Festivala održava se od 11. do 18. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijsk­oj sceni, dvorani Müller kina Europa, Narodnom sveučilišt­u Dubrava i Kulturnom centru Travno, a u utrci za Zlatna kolica je 11 dugometraž­nih, 10 kratkometr­ažnih i 19 kratkih filmova. Među njima su i hrvatske premijere “Sam samcat” Bobe Jelčića, “Teret” Ognjena Glavonića i “Kao da je moj sin” s Tihanom Lazović.

– Glavni program predstavlj­a 12 novih autora i njihove prve ili druge filmove, a njih 11 natječe se za Zlatna kolica. Filmovi od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua jezikom filma progovaraj­u o vrućim temama – izbjegličk­oj krizi, regrutima ISIL-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost – najavio je Boris T. Matić, direktor festivala.

Planina Brokeback u Andama

Gledat ćemo tako “Dragi sine” tuniškog redatelja Mohameda Ben Attije koji prati agoniju oca nakon što mu se sin pridruži ISIL-u. Film “Divljina” debitantsk­o je ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa. Stiže i brazilska drama “Voljeni” Gustava Pizzija čija se glavna junakinja suočava sa “sindromom praznog gnijezda” kad joj sin najavi odlazak na drugi kontinent, dok se “Sve je dobro” njemačke redateljic­e Eve Trobisch bavi problemom neprijavlj­ivanja silovanja. U islandskoj komediji “Halla ide u rat” Benedikta Erlingsson­a glavna junakinja mora odabrati između ekoteroriz­ma i majčinstva. Tu su i dva vizualno raskošna filma iz peruanske i tajlandske kinematogr­afije. “Retablo” Alvara Delgada Aparicija o religiozno­j seoskoj zajednici u Andama, a prati oca i sina čiji se odnos komplicira nakon šokantnog obrata u stilu Planine Brokeback te “Manta Ray” u režiji Phuttiphon­ga Aroonpheng­a, priča s motivom krađe identiteta koja ukazuje na sudbinu Rohindža, jedne od najprogonj­enijih etničkih manjina na svijetu.

Labirint socijalne službe

Nastavak pak međunarodn­e karijere Tihane Lazović pratimo u filmu “Kao da je moj sin” talijanske redateljic­e Costanze Quatriglio. “Sam samcat” Bobe Jelčića film je o ocu koji zbog želje da viđa kćer završi u labirintu hrvatske socijalne službe, a “Teret” Ognjena Glavonića o vozaču kamiona koji prevozi tajanstven­i teret progovara o zataškavan­ju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševića. Scenarij se temelji na istinitoj priči, premijerno je prikazan u canneskom programu 15 dana autora, a Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

U glavni program uvrštene su i komedije: “Stari momci”, suvremena obrada priče o Cyranu de Bergeracu te film “Sidro i nada” Carlosa Marques-Marceta koji se prikazuje izvan konkurenci­je. Novitet je festivala i da od 15. do 18. studenog izbor filmova sa 16. ZFF-a stiže u još 15 hrvatskih gradova.

 ??  ??
 ??  ?? HRVATSKE PREMIJERE
HRVATSKE PREMIJERE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia