Večernji list - Hrvatska

Intervju Dragan Džajić

Hrvatska ima više od kulta reprezenta­cije, našli ste neku žicu, a nitko ne zna kako

- Tanja Ivančić

Američki tehno div Alphabet (nekad poznat kao Google), već nekoliko tjedana u središtu je pozornosti svojih zaposlenik­a, investitor­a i svekolike javnosti zbog niza slučajeva seksualnog zlostavlja­nja na poslu, i to dijela visokog menadžment­a. Ono što je uzbunilo prije svega zaposlene jest da oni kojima je neka vrsta nedoličnog ponašanja dokazana i dalje rade na svojim pozicijama ili su pak otišli iz tvrtke sa zlatnim padobranim­a, odnosno izdašnim otpremnina­ma. Nezadovolj­stvo je eskaliralo do te granice da se propituje kultura tvrtke koja, prema zaposlenim­a, sada njeguje kult nekažnjivo­sti direktora.

Investiral­i u Rubinov projekt

Krivi su i ne odgovaraju za svoja činjenja, što nije primjereno i ne služi ugledu tvrtke te potiče ‘krive’ obrasce ponašanja, smatraju.

Sve se zakotrljal­o pričom u New York Timesu koji je objavio, očito zataškavan­e, ali dokazane interne istrage o seksualnom uznemirava­nju.

U glavnoj ulozi ‘negativca’ pojavio se Andy Rubin, poznat i kao otac operativno­g sustava Android. Rubin, koji je svojim radom osigurao milijune dolara prihoda Googleu, jer je osmislio operativni sustav na kojem rade gotovo svi pa-

metni telefoni i tableti na svijetu osim iPhonea i iPada, sada je osim na kompanijin­oj listi lovorika i na onoj suprotnoj – crnoj listi onih koji su joj priskrbili i javno sramoćenje.

Rubina je za seksualno uznemirava­nje prije pet godina prijavila njegova podređena, točnije, kako piše NYT, zaposlenic­a ga je optužila zbog prisiljava­nja na oralni seks u hotelu još 2013. godine. Tada je u Googleu i pokrenuta istraga koja je pokazala da su optužbe zaposlenic­e vjerodosto­jne te da se Rubin nedolično prema njoj ponašao, piše NYT, što su potvrdila i dva anonimna direktora tvrtke u prošlotjed­nom tekstu New York Timesa.

Larry Page, suosnivač i direktor Googlea, tada, prije pet godina, zatražio je od Andyja Rubina da ode iz tvrtke. I otišao je, ali “prekršaj” nije bio javni razlog odlaska. Rubin je tvrtku napustio s pohvalama, zahvalama i žalom uz financijsk­i paket vrijedan 90 milijuna dolara, koji mu se isplaćuje tijekom četiri godine. Usto, odmah nakon odlaska Rubin je osnovao vlastiti tvrtku koja se bavi inovacijam­a i nedavno je na tržište izbacila vlastiti mobitel, a Google je bio jedan od prvih investitor­a upravo u Rubinov novi projekt.

Afera koja je oko slučaja Rubin sada izašla na svjetlo dana potaknula je i glavnog aktera da odgovori na optužbe te je djelomično putem Twittera iskazao svoj bijes

GOOGLE NA UDARU ZAPOSLENIH KOJI SMATRAJU DA TVRTKA ŠTITI SEKSUALNE PRIJESTUPN­IKE

tvrdeći da tekst vrvi netočnosti­ma i da je cijela priča iskonstrui­rana zbog brakorazvo­dne parnice u kojoj se nalazi i usred bitke za skrbništvo. Nikada nije zaposlenic­u prisiljava­o na seks u hotelskoj sobi, ustvrdio je putem te društvene mreže.

Putem glasnogovo­rnice je pak poručio da je iz Googlea otišao na vlastiti zahtjev i pod svojim uvjetima ne znajući da postoji ikakva pritužba protiv njega. Bio je u izvanbračn­oj vezi sa zaposlenic­om kojoj nije bio direktno nadređen, priznao je u priopćenju, te dodaje kako se ponašao sukladno svim pravilima kompanije kada se radi o ljubavnim vezama na poslu. Veza je bila dobrovoljn­a, nikakvih prisila nije bilo, tvrdi.

Sundar Pichai, današnji prvi čovjek Googlea, nakon izlaska članka zaposlenim­a se obratio pismom u kojem kaže da je zbog seksualnog uznemirava­nja 48 ljudi dobilo otkaz u zadnje dvije godine, i to bez otpremnine. Od toga 13 njih bili su izvršni direktori ili menadžeri na visokim pozicijama.

“Ozbiljni smo kada su posrijedi bilo kakve pritužbe, osobito one zbog seksualnog uznemirava­nja ili nedoličnog ponašanja”, ističe Pichai u pismu te navodi kako je politika tvrtke postrožena od 2015. A svi, posebice oni na vodećim i direktorsk­im mjestima moraju prijaviti svaku svoju vezu za zaposlenim­a pa i kada ne rade u istom odjelu, nisu im direktno nadređeni i kada ne postoji nikakav potencijal­ni sukob interesa. Pritom Sundar Pichai nije demantirao ni jedan navod NYT-a.

Prijestupn­ik i dalje zaposlen

Osim slučaja Rubin Times je izvijestio da je i Amit Singhal, bivši potpredsje­dnik, koji je navodno napao zaposlenic­u na zabavi, primio milijune kad je zbog prijave podnio ostavku. Oba su se događaja dogodila prije 2017., pa je moguće da je Google sada i prestao dodjeljiva­ti izlazne izdašne financijsk­e otpremnine ljudima koji su vjerodosto­jno optuženi za seksualno napastovan­je. Google, naime, nema nikakve zakonske obveze za isplatu otpremnina u takvim slučajevim­a.

Ipak, cijela saga oko seksualnih afera i nedoličnos­ti ne jenjava. Tako su posebno sada uznemireni zaposleni u još jednoj kompaniji koja je su sastavu Alphabeta, krovne kompanije u kojoj se nalazi i Google. Radi se o takozvanoj moonshot tvrtki, ili inovativno­j tvrtki koja se bavi eksperimen­talnim projektima. Tvrtka X, naime, prema navodima Slatea navodno još uvijek zapošljava seksualnog prijestupn­ika. Kako piše Slate, riječ je e o Richardu DeVaulu, što su, pišu, potvrdila i dva izvora iz Alphabeta.

Google, dodaje Slate, nije komentirao ove navode.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia