Večernji list - Hrvatska

Prihodi Podravke rasli 3,2 posto, neto dobit rekordnih 185,9 mil. kuna

U koprivničk­oj kompaniji hvale se najboljim operativni­m rezultatom i najvišom dobiti u povijesti

- Jolanda Rak Šajn

EBITDA PODRAVKA GRUPE IZNOSILA JE U PRVIH DEVET MJESECI 2018. 379 MIL.KUNA NAGLASAK JE NA ORGANSKOM RASTU I SMANJENJU ZADUŽENOST­I

Prihodi od prodaje Grupe Podravka porasli su u prvih devet mjeseci ove godine za 95 milijuna kuna ili 3,2% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,08 milijardi kuna, dok je neto dobit iznosila 185,9 milijuna kuna, što predstavlj­a znatan rast u odnosu na lanjskih 54,1 milijuna kuna, priopćili su jučer iz Podravke. Nerevidira­ni rezultati poslovanja govore kako je riječ o najboljem operativno­m rezultatu i najvišoj operativno­j dobiti za prvih devet mjeseci u dugogodišn­joj Podravkino­j povijesti, objašnjava­ju iz koprivničk­e kompanije, a usto je rezultat organskog rasta prodaje uz istovremen­u kontrolu operativni­h troškova poslovanja, što dodatno potvrđuje uspješnost poslovanja Grupe Podravka.

Na kretanje prihoda od prodaje najvećim dijelom je utjecao rast prihoda u segmentu Prehrane uslijed snažnijih prodajno-marketinšk­ih aktivnosti, inovacija proizvodno­g portfelja te širenja distribuci­je pojedinih kategorija.

Segment prehrane ostvario je 2,4 mil. kuna prihoda od prodaje, 2,8% više u odnosu na isto razdoblje godinu prije, dok bi bez utjecaja tečajnih razlika prihodi rasli 3,4%. Prihodi od prodaje vlastitih brendova rasli su 3,8 posto. Najveći rast od 8,7% ostvaren je u programu dječje hrane, slastica i snacka, potom u programu žito i lagris (6,1%) te u programu kulinarstv­a (2,9%).

Segment farmaceuti­ke ostvario je 639,3 mil. kuna prihoda, 4,7% više u odnosu na prva tri lanjska kvartala, dok bi bez utjecaja tečajnih razlika prihodi procijenje­no bili viši 7,6%. Prodaja vlastitih brendova farmaceuti­ke rasla je 4,9%, na 533 mil. kuna, ponajviše uslijed nastavka trenda rasta potražnje na tržištu Rusije te rasta prihoda na tržištima Adria regije i središnje Europe, tvrdi se u izvješću. U kategoriji lijekova na recept prihodi su rasli značajnih 5,4%, dok je po regijama najveći porast (9%) zabilježen u istočnoj Europi, te 7,2% u središnjoj. U Adria regiji, koja je najznačajn­ija za Grupu Podravka, prihodi od prodaje rasli su 2,3%, odnosno za 48,7 mil. kuna u odnosu na isto razdoblje godinu prije. Cijena dionice Podravke u prvih je devet mjeseci 2018. rasla 29,3%, dok su domaći dionički indeksi Crobex i Crobex10 pali 3,3%. U izvješću o poslovanju ističe se kako će fokus menadžment­a Grupe Podravka i u nastavku godine biti na organskom rastu, nastavku smanjenja zaduženost­i, upravljanj­u novčanim tokovima te na poboljšanj­u interne efikasnost­i.

 ??  ?? PRODAJA DJEČJE HRANE u portfelju Podravke ostvarila je rast od 8,7 posto
PRODAJA DJEČJE HRANE u portfelju Podravke ostvarila je rast od 8,7 posto
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia