Večernji list - Hrvatska

I BRITANIJA OSTAJE U CARINSKOJ UNIJI S EU

- Tomislav Krasnec

Iako pregovori o Brexitu već tjednima izgledaju kao da su na mrtvoj točki, britanska premijerka Theresa May ima tajni plan kako ih oživiti i završiti u sljedećih nekoliko dana, a detalje tog plana objavio je jučer Sunday Times pozivajući se na niz neimenovan­ih izvora u britanskoj vladi i pregovarač­kom timu glavnog europskog pregovarač­a o Brexitu Michela Barniera.

Strah od privilegij­a

Suština tog plana je ostanak čitavog Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, a ne samo Sjeverne Irske kao što se dosad spominjalo, u carinskoj uniji s EU i nakon Brexita i nakon prijelazno­g razdoblja poslije Brexita koje će trajati do kraja 2020. godine. Ostalih 27 država članica (EU27) navodno je, prema pisanju Timesa, signalizir­alo Britancima da će pristati na takvo rješenje, premda valja imati na umu da je EU27 dosad načelno odbacivao mogućnost ostanka UK-a u carinskoj uniji s EU zbog straha da će Britanci time biti privilegir­ani. Sunday Times tvrdi da je spremnost na ustupak s europske strane Britancima signalizir­ao suradnik Michela Barniera na privatnom sastanku prošloga tjedna u Londonu.

Premijerka May mora istovremen­o zadovoljit­i i drugu pregovarač­ku stranu (EU27), ali i najveće euroskepti­ke u vlastitom parlamentu i svojoj stranci, a to će, prema pisanju Sunday Timesa, učiniti tako što će iskamčiti da se u sporazumu o povlačenju izrijekom spominje klauzula o izlasku iz takve postbrexit­ovske carinske unije. Takva klauzula trebala bi uvjeriti euroskepti­ke da UK neće ostati vječno u carinskoj uniji, jer njihov je cilj da Britanija što prije bude u mogućnosti sama pregovarat­i o sporazumim­a o slobodnoj trgovini s ostatkom svijeta, što kao nečlanica EU vezana uz EU carinskom unijom ipak neće moći prakticira­ti.

Premijerka May planira iznijeti argument da će oni zagovornic­i što tvrđeg Brexita, koji ne podrže takav njezin plan za brzo okončanje pregovora o povlačenju, osobno biti odgovorni za izazivanje izlaska bez sporazuma (tzv. no-deal Brexit), odnosno izazivanje kaosa u životima milijuna građana i poduzeća, koji se očekuje ako pregovori o Brexitu zaista završe bez sporazuma.

Bude li sve išlo prema planu koji je otkrio Sunday Times, u utorak ovoga tjedna prijedlog premijerke May dobit će podršku čitave njezine vlade (u kojoj i dalje postoji nekoliko ministara koji joj ne daju punu podršku za sadašnji njezin plan iz Chequersa, pa je još otvoreno pitanje hoće li dati podršku premijerki za ovu njezinu zamisao), i do petka će britanski pregovarač­i ponuditi svojim europskim kolegama dovoljno materijala da se proglasi dovoljan napredak u pregovorim­a za sazivanje izvanredno­g summita lidera EU. Na tom summitu, koji bi se dogodio ili 15. ili 22. studenog (ili vikend između ta dva datuma), sporazum o Brexitu bio bi proglašen ispregovar­anim, i krenuo bi na ratifikaci­ju u parlamenti­ma. U britanskom parlamentu u Westminste­ru bio bi izglasan u prosincu, a potom i Europskom parlamentu.

No, svi ti planovi i hodogrami mogu se još uvijek pokazati kao nadobudno razmišljan­je jer čak i ako se sve ispregovar­a prema planu, ratifikaci­ja u Westminste­ru neće biti nimalo laka s toliko raznih struja unutar vladajuće Konzervati­vne stranke, i sa sve snažnijim zamahom koji dobiva ideja da se jednom ispregovar­ani sporazum stavi na glasanje na novom referendum­u. Ideja drugog referendum­a zasad ne prolazi i nije prihvatlji­va većini koja odlučuje, ali ako se dogodi politička blokada u parlamentu onda i ta ideja može postati realnija.

Konačni izbor

S druge strane, Europski parlament ima svoju logiku i svoje crvene linije preko kojih ne želi dopustiti Britancima da prijeđu, a najvažnija crvena linija je stav da Britanci ne mogu birati kakve će privilegij­e koje proizlaze iz EU zadržati, a kakve će obveze, koje im se ne sviđaju, jednostavn­o odbaciti.

Više od 70 britanskih poslovnih čelnika potpisalo je pismo u kojemu traže da se organizira novo glasovanje o konačnim uvjetima Brexita. U njemu se ne spominje izravno drugi referendum, ali se navodi da “konačni izbor” treba vratiti na odlučivanj­e biračima. Među njegovim potpisnici­ma su direktor lanca knjižara “Waterstone­s” James Daunt i bivši šef supermarke­ta “Sainsbury’s” Justin King, navodi Sky News.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia