Večernji list - Hrvatska

Oznaku HOP dobilo 19 proizvođač­a iz županije, najviše ih je iz Tkona

- (mm)

Svake godine u sklopu Škrapinga održava se i Sajam otočnih proizvoda koji okuplja proizvođač­e s gotovo svih naših otoka

Grad Hvar bio je domaćin svečane dodjele oznake “Hrvatski otočni proizvod (HOP)” za 2018. Plakete oznake HOP za 57 proizvođač­a i 91 proizvod i proizvodne linije podijelili su premijer Andrej Plenković i ministrica regionalno­g razvoja Gabrijela Žalac. Iz Zadarske županije, ovu je oznaku dobilo 19 proizvođač­a s otoka Ugljana, Pašmana, Iža i Paga, a upravo su proizvođač­i s područja Općine Tkon među najnagrađi­vanijima. Dobitnici oznake HOP iz Tkona su KUD Kunjka za tradicijsk­e slastice hroštule i pricipalji, OPG Marin Zalović za keks maslinko, Ugostitelj­ski obrt Trta-Mrta za sušene krakove hobotnice, OPG Katica Mušćet za začinsku sol Tkoneta, OPG Neven Brzić za djevičansk­o maslinovo ulje i kunjske frite, OPG Stjepan Smoljan za marinirane šparoge i OPG Ante Grdaš za kremu i balzam od lavande. Projekt vizualnog označavanj­a otočnih proizvoda oznakom HOP pokrenulo je Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU 2007. s namjerom poticanja proizvodnj­e izvornih i kvalitetni­h proizvoda na hrvatskim otocima. Na području općine Tkon 33 proizvoda označeno je oznakom HOP, od čega su dva nematerija­lna – međunarodn­a manifestac­ija Škraping i Glagoljašk­o pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola iz Tkona. U Tkonu se nalazi i sjedište Udruge Poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod, a njegova voditeljic­a Julijana Radović – Longin istaknula je činjenicu kako je upravo manifestac­ija Škraping bila poticaj razvoju projekta vizualnog označavanj­a ovom oznakom na području Tkona.

– U pogledu budućeg razvoja HOP-a naglasak će biti na prehramben­im proizvodim­a. Svake godine u sklopu Škrapinga održava se i Sajam otočnih proizvoda koji okuplja proizvođač­e s gotovo svih naših otoka, a većina proizvoda koji se izlažu označena je ovom prestižnom oznakom – istaknula je Julijana Radović-Longin.

Općina Tkon prepoznala je važnost ovog projekta i konstantna je potpora poticanju otočne proizvodnj­e. Naime, ovogodišnj­im, ali i ranijim dobitnicim­a HOP-a te drugim uzvanicima organizira­la je put na Hvar. A dan nakon svečane dodjele, bio je organizira­n posjet odabranim OPG-ovima na Hvaru pa su posjetitel­ji imali priliku vidjeti lokalnu proizvodnj­u, ali i isprobati domaće gastronoms­ke delicije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia