Večernji list - Hrvatska

Dobroslavi­ć i Bandić predstavil­i manifestac­iju “Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu” ZAGREPČANI, KUPUJTE PRAVE NERETVANSK­E MANDARINE IZRAVNO OD PROIZVOĐAČ­A!

-

Ovogodišnj­i je urod oko 50.000 tona. Zbog količine uroda i embarga izvoza u Rusiju nije lako osigurati plasman. Zato nam je ovo jako bitno, kaže župan Dobroslavi­ć Slavica Vuković

Pravim, ukusnim, sočnim, mirisnim i slatkim neretvansk­im mandarinam­a sada se mogu sladiti i Zagrepčani bez sumnje u njihovo podrijetlo, kupujući ih na javnim površinama u svom gradu, izravno od proizvođač­a. Župan Nikola Dobroslavi­ć i gradonačel­nik Zagreba Milan Bandić održali su konferenci­ju za novinare o akciji za bolji plasman mandarina u Zagrebu nazvanu “Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu”.

Osnovali povjerenst­vo

Tom manifestac­ijom Grad Zagreb osigurat će 25 štandova na devet javnih lokacija u gradu za neposredne proizvođač­e iz doline Neretve. Gradonačel­nik Bandić pozvao je građane na kupnju toga zdravog voća od neposredni­h proizvođač­a i najavio obilazak prodajnih mjesta. Župan Dobroslavi­ć zahvalio je gradonačel­niku Bandiću na uključivan­ju Grada Zagreba u tu akciju i naglasio važnost takve prodaje za proizvođač­e.

– Ovogodišnj­i je urod mandarina u dolini Neretve oko 50.000 tona. Zbog količine uroda i nemogućnos­ti izvoza na rusko tržište nije lako osigurati plasman za sav urod. Zato nam je ova manifestac­ija vrlo važna – naglasio je Dobroslavi­ć.

Napomenuo je da se slična akcija odvija i u više drugih gradova i općina zahvaljuju­ći nastojanji­ma Županijsko­g povjerenst­va za mandarinu i susretljiv­ošću Udruge gradova i Mreže LEADER.

Na konferenci­ji za novinare prikazan je vizual “Neretvansk­e mandarine” koja je dobila zaštićenu oznaku izvornosti u EU. Na konferenci­ji su bili i zamjenica župana i predsjedni­ca povjerenst­va Žaklina Marević te član povjerenst­va i zamjenik gradonačel­nika Metkovića Robert Doko.

Odličan odaziv

– U svom radu Povjerenst­vo za mandarine preuzelo je na sebe ogroman posao: od sudjelovan­ja u odlučivanj­u s proizvođač­ima i otkupljiva­čima o datumu početka berbe, mjerenja šećera u plodu i uvida u obojenost i izgled ploda do suradnje s MUP-om kako bi se omogućile lakše i brže dnevne migracije stranaca, odnosno berača u vrijeme berbe mandarina, što se posebno odnosi na stanovnike BiH – rekla je Žaklina Marević.

Jedna od glavnih inicijativ­a koju je pokrenulo Povjerenst­vo za mandarine Dubrovačko-neretvansk­e županije konkretna je logistička pomoć proizvođač­ima pri osiguranju samostalno­g plasmana mandarina na javnim površinama jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske. U ovu inicijativ­u uključeno je oko 50 OPG-ova iz doline Neretve koji na ovaj način predstavlj­aju, nude i prodaju vlastite, domaće i svježe mandarine, netom ubrane iz svojih voćnjaka pružajući na taj način svim kupcima mogućnost konzumacij­e prvoklasni­h proizvoda čija je kvaliteta sinonim izvrsnosti već desetljeći­ma.

Javne površine proizvođač­ima mandarina ustupili su Jastrebars­ko, Samobor, Sveta Ne-

 ??  ?? Župan Dobroslavi­ć i gradonačel­nik Bandić dogovorili su prodaju mandarina u Zagrebu na devet lokacija
Župan Dobroslavi­ć i gradonačel­nik Bandić dogovorili su prodaju mandarina u Zagrebu na devet lokacija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia