Večernji list - Hrvatska

Slavonsko kolinje i čvarkijada u Dobrovcu kraj Lipika Uživali u bogatstvu gastrotrad­icije i običaja

- Vedran Balen

Posjetitel­ji su i ove godine mogli kupiti domaće i svježe meso i mesne proizvode – čvarke, mljeveno meso, kobasice, krvavice, pa i domaću svinjsku mast

Nisu samo prirodne znamenitos­ti ono što čini ljepotu Slavonije. To su i bogata tradicija, kultura, običaji, ugostitelj­ska i gastronoms­ka ponuda, koje su i ove godine mogli doživjeti svi koji su došli na tradiciona­lno slavonsko kolinje i drugu Čvarkijadu u Dobrovcu kod Lipika. Kao i prethodnih godina, posjetitel­ji su mogli kupiti domaće i svježe meso i mesne proizvode – čvarke, mlje- veno meso, kobasice, krvavice pa i domaću svinjsku mast.

Među brojnim posjetitel­jima ovog festivala tradiciona­lnih običaja našla se i skupina turista iz Kašine koji su na proputovan­ju prema Lipiku i obilasku njegovih znamenitos­ti zastali u Dobrovcu gdje su imali priliku čuti nešto više o slavonskoj gastronomi­ji. Osnovno pravilo natjecanja u pripremi stare slavonske delicije čvaraka bilo je pečenje po starinski, što znači da nije bilo dozvoljeno topiti mast i peći čvarke na plin i slično, nego isključivo na drva. Na kraju je prvo mjesto osvojila ekipa Mjesnog odbora Lipik, drugi su bili predstavni­ci DVD-a Brekinska i Udruge žena Brekinska, dok je treće mjesto osvojio DVD iz Filipovca. Sav prihod s Čvarkijade ide u humanitarn­e svrhe za malog Luku koji se bori s opakom bolešću. Nagrade i priznanja najboljim ekipama uručili su lipički gradonačel­nik Vinko Kasana i predsjedni­k Udruge LIDO Marijan Poletto. Ovom su prilikom uručena i posebna priznanja, i to delegaciji iz prijateljs­kog mađarskog grada Igal, koji su manifestac­iji dali međunarodn­i karakter, te obrtu Dino Lorena obitelji Milašinovi­ć koji su donirali kruh za ovaj događaj.

Uz Grad Lipik, organizato­ri kolinja i čvarkijade bili su vrijedni članovi Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO, pripadnici DVD-a Dobrovac i članovi nogometnog kluba Dobrovac.

 ??  ?? Čvarci su se morali pripremati na starinski način, isključivo na drva
Čvarci su se morali pripremati na starinski način, isključivo na drva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia