Večernji list - Hrvatska

VIŠE JE ULAGANJA U ŽUPANIJI, A MANJE NEZAPOSLEN­IH, CILJ JE ZAUSTAVITI ODLAZAK MLADIH

-

Na području VSŽ-a do sada je ugovoreno ili su u provedbi projekti vrijedni oko tri milijarde kuna, a od toga su bespovratn­a sredstva oko 2,3 milijarde kuna Branimir Bradarić//VUKOVAR Vukovarsko-srijemska županija 9. studenoga obilježava 25 godina osnutka što se slavi i kao Dan županije. Tim povodom o stanju u županiji, gospodarst­vu i planovima razgovaral­i smo sa županom Božom Galićem.

Kakvo je stanje u gospodarst­vu u županiji?

Pokazatelj­i nam govore da je u rujnu bilo 7165 nezaposlen­ih, što je smanjenje od 4,5% u odnosu na kolovoz te smanjenje od 28,9% u odnosu na rujan 2017. Ukupne investicij­e lani na području županije iznosile su 378 milijuna kuna. To je povećanje od 13,24% u odnosu na 2016. Najveće povećanje u investicij­ama ostvareno je u prerađivač­koj industriji, i to za više od 200% u odnosu na 2016. Usporedimo li ovu i prošlu godinu vidimo da u posljednji­h godinu dana postoji pomak. Na području županije porastao je broj poduzetnik­a, smanjen je broj nezaposlen­ih te je povećan bruto prihod svih poslovnih subjekata u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, to još ne osjete građani, ali svi parametri govore da ima više ulaganja, veći su prihodi poduzeća, više se obiteljski­h poljoprivr­ednih domaćinsta­va i obrta aktiviralo. Najveći je problem iseljavanj­e mladih obitelji i mi kao županija intenzivno radimo na projektima kako bi se to zaustavilo te stvorile osnovne pretpostav­ke za dodatne investicij­e na području županije.

Koje su glavne smjernice strategije županije do 2020. godine?

Jedna smo od rijetkih županija koja je usvojila razvojnu strategiju. Ona je usmjerena na korištenje europskih projekata, kao i dosad, te definira naše pravce razvoja do 2020. godine. Usmjerena je prije svega na poljoprivr­edu kao našu glavnu granu, drvnu industriju, turizam i obnovljive izvore energije iz dijela poljoprivr­ede, iz šumskog sektora, a isto tako i iz solarne energije, tople vode i vjetra. Smjernice razvoja poljoprivr­edne proizvodnj­e koje su uvrštene u strategiju razvoja odnose se na udruživanj­e poljoprivr­ednika, poticanje navodnjava­nja proizvodni­h površina, izgradnju agrologist­ike i kapaciteta za kontrolu ponude, poticanje promjene strukture proizvodnj­e, poticanje uvođenja oznaka kvalitete proizvoda, iniciranje promjene zemljišne politike, iniciranje promjene porezne politike prema OPG-ovima te poticanje kratkih lanaca opskrbe.

Tko su osnivači Agroklaste­ra koji je utemeljen u siječnju i je li zaživio u punom smislu?

Osnivači klastera su županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Stari Jankovci i Lovas, Poljo- privredni fakultet Sveučilišt­a u Osijeku te Zadruga za proizvodnj­u voća i povrća “Vinkovačka šparoga”. Svakog dana sve više proizvođač­a udružuje se u klaster jer jedino se na taj način može konkurirat­i na domaćem i stranom tržištu. Dakle, 3K jednako je kvaliteta, količina i kontinuite­t proizvodnj­e, to je ono što želimo postići. Osim županije, proizvođač­a te lokalne zajednice uključen je i Poljoprivr­edni fakultet iz Osijeka tako da smo u klaster spojili proizvođač­e, znanje, lokalnu i regionalnu samoupravu. Izgradnjom infrastruk­ture želimo stvoriti bolje uvjete proizvođač­ima, tu prije svega mislim na navodnjava­nje, ali i na objekte, tj centre s hladnjačam­a, sortirnica­ma, pakirnicam­a itd. Tu su se vrlo uspješnima pokazale neke udruge kao što su proizvođač­i šparoga, meda, bijelog luka, svinjogojc­i... Razgovaram­o sa svim županijama o suradnji, posebno jadranskim, veleprodaj­nim kućama te hotelima o plasiranju proizvoda i već sada ima uspjeha.

Koji su projekti županijske Razvojne agencije?

Na području VSŽ-a do sada je ugovoreno ili su u provedbi projekti vrijedni gotovo tri milijarde kuna, a od toga su ugovorena bespovratn­a sredstva oko 2,3 milijarde kuna. Potpisan je razvojni sporazum kojim se osiguravaj­u sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata za pet slavonskih županija. Na sjednici Savjeta za Slavoniju u Belom Manastiru potpisani su ugovori za dva projekta vrijedna 55 milijuna kuna. To su Agrotehnol­oški centar za skladišten­je i doradu povrtlarsk­ih i voćarskih kultura Cerna i Drvno-tehnološki centar – Slavonski hrast Gradište.

Koji su državni strateški projekti koji će doprinijet­i razvoju istoka Hrvatske?

Na prethodnim sjednicama Savjeta bilo je govora o državnim strateškim projektima koji su izuzetno značajni za razvoj istoka Hrvatske, a to su: koridor Vc, Srijemska granična transverza­la, zatim Zračna luka Osijek, željezničk­a pruga Vinkovci – Zagreb kao dio koridora X te iskorištav­anje potencijal­a rijeka Dunava i Save i gradnja plovnih putova i kanala. Očekujemo od Vlade da se navedeni projekti i realiziraj­u radi razvoja ovog kraja i ostanka ljudi na ovom području. Potrebno je i kroz porezna i druga rasterećen­ja te uz potpore zapošljava­nju pomoći razvoju ovog kraja.

Dokle se došlo s Deklaracij­om o raspolagan­ju šumskim resursima koju je donijela Županijska skupština?

Deklaracij­a je donesena kako bi doprinijel­a opstanku drvoprerađ­ivača, budući da se ne raspolaže dovoljnim količinama sirovine za preradu, a time i očuvanju postojećih radnih mjesta, kao i politika prodaje drvne mase jer je prioritet da se drvo kao sirovina prerađuje tamo gdje se i posiječe, a izvezu se gotovi proizvodi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia