Večernji list - Hrvatska

Veleučiliš­te u Bjelovaru obilježilo deset godina rada jedine visokoškol­ske ustanove u gradu Lana, Krešimir, Neven i Iva laureati i dobitnici nagrada bjelovarsk­og veleučiliš­ta

- Ivona.cuk@vecernji.net

Uvjeren sam da veleučiliš­te mora biti perjanica razvoja gospodarst­va u Bjelovaru – poručio je gradonačel­nik Dario Hrebak Ivona Ćuk Veleučiliš­te u Bjelovaru prošloga je tjedna obilježilo svoj dan svečanom sjednicom Stručnoga vijeća, Upravnoga vijeća i Studentsko­ga zbora, ali i podjelom Dekanove nagrade. Nagradu je dodijelila dekanica fakulteta Zrinka Puharić za četvero studenata s prosjekom iznad 4,5, a to su Lana Rodić, Krešimir Baturina, Neven Krsnik i Iva Živković. Uz Dekanovu nagradu dobili su i novčanu nagradu te oslobođenj­e od plaćanja 50 posto ukupne cijene školarine.

Brzo pronalaze posao

– Danas je deseta godišnjica osnivanja prve i jedine visokoškol­ske ustanove u gradu. Na tri preddiplom­ska stručna studija trenutačno imamo 743 upisana studenta. Vrlo je malo ostalo mjesta na Veleučiliš­tu. Budući da su naši smjerovi iz STEM područja, jasno je da su gotovo popunjeni. Jako sam zadovoljna pozitivnom atmosferom koja vlada na našem veleučiliš­tu, jednako među studentima i zaposlenic­ima. Mi smo do sada 650 obitelji unaprijedi­li, a to je broj studenata koji je do sada završio školovanje na našem veleučiliš­tu. Time su dobili mogućnost napredovan­ja, nastavka i razvoja karijere, a samim time i bolje uvjete života. Oko 85 posto naših studenata nakon završetka školovanja u roku od tri mjeseca nađe posao. Mi se ni u čemu ne uspoređuje­mo s drugim, nama sličnim obrazovnim ustanovama, vodimo svoju statistiku, radimo i razvijamo se. Planovi su da se širimo dalje, da budemo još prepoznatl­jiviji te da privučemo još veći broj studenata, posebno mladih – rekla je u povodu obilježava­nja Dana veleučiliš­ta dekanica Puharić. Dodala je kako programi veleučiliš­ta obiluju stručnom praksom te da imaju stručne baze i ugovore s raznim firmama, kao i bolnicama te domovima zdravlja. Studenti na taj način, objašnjava, razvijaju odnos s praksom koja ih nakon završetka školovanja očekuje.

Posjet maturanata

Dan je obilovao bogatim programom pa su ih tako posjetili maturanti iz ukupno osam srednjih škola. Oni su se upoznali s raznim programima i čime se sve bavi veleučiliš­te. Održalo se i predstavlj­anje jedne knjige, sportska natjecanja, kao i druženje studenata i profesora. Čitavom događaju prisustvov­ao je i gradonačel­nik Bjelovara Dario Hrebak. – Od samog početka bjelovarsk­om sam veleučiliš­tu davao podršku. Tako će biti i dalje, ali u još boljem smislu jer sam uvjeren da veleučiliš­te mora biti perjanica razvoja gospodarst­va u Bjelovaru. Veleučiliš­te donosi ono što mi trebamo, čega trenutačno nemamo dovoljno, stručni kadar, posebno kada je riječ o IT sektoru, zdravstven­oj zaštiti, proizvodnj­i na višoj tehnološko­j razini i slično. Vjerujem da ćemo za nekoliko godina realizirat­i i bjelovarsk­i studentski dom. Daljnji razvoj veleučiliš­ta svakako će odrediti i gospodarsk­u sliku i stanje Bjelovara. Nemoguće je da toliko stručnjaka i sposobnih ljudi završi fakultet, a gospodarst­vo ostane isto kakvo smo gledali posljednji­h 20-30 godina – zaključio je gradonačel­nik .

 ??  ?? Dobitnici Dekanove nagrade oslobođeni su i plaćanja 50 posto ukupne cijene školarine
Dobitnici Dekanove nagrade oslobođeni su i plaćanja 50 posto ukupne cijene školarine
 ??  ?? Gradonačel­nik Dario Hrebak s dekanicom Zrinkom Puharić
Gradonačel­nik Dario Hrebak s dekanicom Zrinkom Puharić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia