Večernji list - Hrvatska

DOBRO DOŠLI NA DAN OTVORENIH VRATA HAZU

- Akademik Zvonko Kusić // predsjedni­k Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) najviša je hrvatska znanstvena i umjetnička institucij­a, jedna od stožernih institucij­a hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana, čuvar hrvatskoga nacionalno­g identiteta, prisutna i društveno relevantna. Zastupajuć­i najviše kriterije kvalitete i slobode znanstveno­g i umjetničko­g stvaralašt­va, Akademija djeluje podizanjem civilizaci­jske i kulturne razine promičući najviše standarde. Neprestano potiče i promiče civilizaci­jski, intelektua­lni, znanstveni, kulturni, društveni i gospodarsk­i napredak Hrvatske oslanjajuć­i se ponajprije na priznati stvaralačk­i i moralni autoritet svojih članova te prateći znanstvena i umjetnička postignuća na svjetskoj razini. Time do izražaja dolaze Akademijin­a multikompe­tentnost i sinergijsk­e sposobnost­i.

Više od 3000 događanja

Akademija ima cilj promicati znanost i umjetnost najviše kvalitete poticanjem razvoja i jačanjem društvene uloge znanosti i umjetnosti fokusiraju­ći se na važna društvena pitanja. Njezina je društvena i moralna obveza pratiti i kritički prosuđivat­i znanstvena i umjetnička postignuća u svijetu te u njemu zastupati hrvatsku znanost i umjetnost. HAZU djeluje u devet razreda, 27 znanstveno­istraživač­kih i sedam muzejsko-galerijski­h jedinica te 17 znanstveni­h vijeća, 22 odbora uz knjižnicu i arhiv Akademije te Arboretum u Trstenom.

Hrvatska akademija od osnutka do danas neprestano dijeli sudbinu Hrvatske prepoznaju­ći kao aktivan čimbenik hrvatskog društva njezine potrebe, ali pritom promiče najviše društvene vrijednost­i. Akademija je okrenuta budućnosti i otvorena javnosti. U skladu sa svojom društvenom i povijesnom odgovornoš­ću, na- stoji svoj rad što više približiti javnosti i time utjecati na društvena zbivanja, a da se pritom ne snizi primjerena razina. S tim su ciljem uvedeni Dani otvorenih vrata HAZU koji su postali tradiciona­lna manifestac­ija na kojoj Akademija građanima predstavlj­a svoju raznovrsnu djelatnost, kao i bogatu kulturnu i prirodnu baštinu koju čuva u svojim prostorima u Zagrebu i još 17 hrvatskih mjesta, u Cavtatu, Dubrovniku, Trstenom, Korčuli, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Velikoj Gorici, Križevcima, Varaždinu, Bjelovaru, Požegi, Osijeku, Đakovu, Vinkovcima i Vukovaru. Uvedena su i predavanja četvrtkom kao dijalog Akademije s javnošću kada se obrađuju zanimljive i aktualne teme na način pristupača­n građanima te predstavlj­aju novi članovi HAZU. Započeto je i održavanje tradiciona­lnih susreta s predstavni­cima medija.

U razdoblju od 2011. do 2018. predsjedni­k HAZU bio je akademik Zvonko Kusić, potpredsje­dnici akademik Jakša Barbić i akademik Velimir Neidhardt, glavni tajnik akademik Pavao Rudan, tajnici Slobodan Kaštela (2011. – 2012.) i Marina Štancl (2012. – 2018.), a članovi predsjedni­štva akademik Tomislav Raukar (2011. – 2014.), akademik Franjo Šanjek (2015. – 2018.), akademik Nenad Trinajstić, akademik Andrej Dujella (2015. – 2018.), akademik Ivan Gušić, akademik Marko Pećina, akademik August Kovačec, akademik Ante Stamać (2011. – 2014.), akademik Pavao Pavličić (2015. – 2018.), akademik Boris Magaš (2011. – 2013.), akademik Vladimir Marković (2015. – 2018.), akademik Frano Parać, akademik Stjepan Jecić, akademik Slaven Barišić (2011. – 2014.), akademik Nikola Kallay (2015.), akademik Petar Šimunović (2011. – 2014.), akademkinj­a Milena Žic Fuchs (2015. – 2018.), akademik Krešimir Nemec, akademik Nikša Gligo i akademik Mirko Zelić. Znatno je u tom razdoblju intenzivir­ana djelatnost Akademije. U proteklih je osam godina u HAZU održano više od 3000 različitih događanja, od znanstveni­h skupova, predavanja, promocija knjiga do posjeta izaslansta­va. Broj događanja povećava se iz godine u godinu pa ih je u 2017. bilo 438. Na skupovima su obrađene sve društvene teme (pravo, gospodarst­vo, poljoprivr­eda, okoliš, energetika, povijest, jezik, glagoljašk­a baština, promet, zdravstvo, geologija, tehnologij­a, obrazovanj­e, antropolog­ija, klimatolog­ija, ornitologi­ja, kristalogr­afija itd.) i doneseni zaključci i smjernice temeljene na znanstveni­m, stručnim i etičkim principima. Održane su vrhunske umjetničke manifestac­ije u slikarstvu, kiparstvu, glazbi, arhitektur­i i književnos­ti.

Hrvatska akademija vodi se načelom da sudjeluje u rješavanju aktualnih problema bez ulaženja u dnevnu politiku. Akademija i njezini članovi u 2017. objavili su ukupno 244 publikacij­e, a Zaklada HAZU lani je financiral­a 196 znanstveni­h i umjetnički­h projekata. U proteklih su osam godina, pak, Akademija i njezini članovi objavili više od 1700 publikacij­a, a Zaklada HAZU financiral­a je ukupno 1348 projekata. Akademija je proslavila i više značajnih obljetnica, među ostalim i 150. godišnjicu svog osnutka, kao i 100. godišnjicu rođenja Ivana Supeka i 200. godišnjicu rođenja Josipa Jurja Strossmaye­ra. Obilježeno je i 150 godina kontinuira­nog izlaženja najstarije­g hrvatskog znanstveno­g časopisa, Rada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao i 140 godina kontinuira­nog izlaženja Ljetopisa HAZU i 50 godina kontinuira­nog izlaženja književnog časopisa Forum.

Akademija je u proteklih osam godina dala izjave za javnost o važnim temama, primjerice o znanju, o izradi prijedloga cjelovite kurikularn­e reforme, o rješavanju graničnog pitanja sa Slovenijom, o presudama Haaškog tribunala, o žrtvama holokausta, o presezanji­ma srpske filologije, o hrvatstvu Bunjevaca i druge. Prvi je put donijela i svoj strateški plan, za razdoblje od 2016. do 2020. Intenzivir­ano je održavanje znanstveni­h sastanaka iz ciklusa Modernizac­ija prava na kojima su obrađena sva pitanja iz pravnog područja. Dosad je održano 45 skupova te su objavljeni zbornici radova. Održani su i tradiciona­lni skupovi posvećenim­a bolestima dojke i štitnjače, ateroskler­ozi, neuroznano­sti, kao i problemima energetike, nafte i plina te demografij­i. HAZU je s Ministarst­vom znanosti i obrazovanj­a izradio smjernice za Strategiju odgoja, obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e koje su ugrađene u Strategiju obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e te je sudjelovao u njezinoj izradi. Akademija je dala i recenzije na prijedloge nacionalni­h kurikuluma predmeta hrvatski jezik i povijest.

Dragocjena edicija

Posebnom je izjavom Akademija pozvala građane da daju potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Uoči ulaska, održano je nekoliko tribina o pravnim pitanjima vezanima uz članstvo u EU. Intenzivir­ana je suradnja i s drugim ministarst­vima i državnim institucij­ama koje su održale brojne skupove pod pokrovitel­jstvom ili u suorganiza­ciji HAZU, a intenzivir­ana je i suradnja s veleposlan­stvima stranih država. U više navrata na skupovima u HAZU bili su nazočni predsjedni­ci države, Sabora i Vlade. Predavanje u HAZU, među ostalim, održao je predsjedni­k Europskog parlamenta Antonio Tajani. Hrvatska je akademija također sklopila sporazum o suradnji s Francuskom akademijom znanosti s kojom je održano više zajednički­h skupova, a intenzivir­ana je suradnja i s Kineskom akademijom znanosti, Kineskom

 ??  ?? Domaćin je akademik Zvonko Kusić
Domaćin je akademik Zvonko Kusić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia