Večernji list - Hrvatska

Gdje se gnijezde čigre, kako sastaviti rječnik i što su jeli stari Rimljani

- PALAČA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI 10 h

akademijom društvenih znanosti i drugim kineskim znanstveni­m i umjetnički­m institucij­ama. Prvi su se put u palači HAZU, usto, počeli održavati koncerti. Uvedena je tradicija održavanja blagdanski­h koncerata uoči Božića uz izravni prijenos na Hrvatskoj televiziji.

Akademija je bila i jedan od inicijator­a pokretanja Trećeg programa HTV-a. Pokrenut je Glasnik HAZU, u tiskanom i elektronič­kom obliku, u kojem se na stručan, pristupača­n i vizualno atraktivan način obrađuju teme vezane uz povijest i baštinu Akademije te Hrvatske u cjelini, ali i aktualna društvena pitanja. U razdoblju od 2011. do 2018. osnovani su novi zavodi HAZU u Rijeci, Križevcima, Đakovu i Velikoj Gorici, a u Zagrebu su osnovani Hrvatski muzej medicine i farmacije te Zavod za promet.

HAZU je prvi put u povijesti objavio popis hrvatskih prirodnih dobara u knjizi Hrvatska prirodna bogatstva, što je jedna od najvažniji­h Akademijin­ih edicija u proteklih stoljeće i pol, a u pripremi je i edicija Hrvatska kulturna bogatstva. Akademija je dobila i sredstva iz Europskih strukturni­h i investicij­skih fondova za svoja prva dva strukturna projekta, Arboretum i ljetnikova­c Trsteno – obnova i revitaliza­cija petstogodi­šnje ladanjske cjeline te Povijesni vrtovi dubrovačko­g područja, a iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj osigurana su sredstva za projekt Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA). HAZU je bio i voditelj međunarodn­og projekta Glazbene migracije u rano moderno doba: susret europskog istoka, zapada i juga financiran­og iz europskog programa HERA (Humanistič­ke znanosti u Europskom istraživač­kom prostoru).

Intenzivir­ana je suradnja s mladima pa je predsjedni­k HAZU posjetio nekoliko škola i fakulteta. U više navrata u Akademiji su primljene grupe učenika i studenata, posebno oni koji su osvojili prva mjesta na međunarodn­im natjecanji­ma. Tradiciona­lno se u palači HAZU održava svečanost dodjele Oskara znanja za učenike osnovnih i srednjih škole te dodjela stipendija Za žene u znanosti. HAZU redovito sudjeluje i u manifestac­ijama Noć muzeja, Noć knjige i Mjesec hrvatske knjige. Započeta je i suradnja s romskom manjinom pa se Svjetski dan romskog jezika tradiciona­lno obilježava u HAZU.

Brojna priznanja

Brojni članovi Akademije dobili su domaća i međunarodn­a priznanja, a neki su izabrani i na važne dužnosti. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan, izabran je za predsjedni­ka Euromedite­ranske akademske mreže (EMAN), akademik Dario Vretenar izabran je za predsjedni­ka Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, akademik Stjepan Damjanović za predsjedni­ka Matice hrvatske, a akademik Ivo Šlaus za člana Visokog stručnog savjetodav­nog tijela Europske komisije za razvojnu, inovacijsk­u i znanstvenu politiku. Predsjedni­k HAZU akademik Zvonko Kusić bio je predsjedni­k Vijeća za suočavanje s posljedica­ma vladavine nedemokrat­skih režima.

Svojim sveukupnim radom u proteklih osam godina Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti potvrdila je poziciju referentno­g mjesta, savjesti nacije, korektiva društvenih zbivanja i nepristran­e institucij­e koja promiče najviše vrijednost­i nacije te usmjerava društvene procese djelujući dugoročno. Akademija inicira i potiče rasprave i otvara pitanja od javnog interesa te time djeluje na formiranje društvene svijesti. HAZU će svojim sveukupnim radom i nadalje okupljati, a ne razdvajati, ono najbolje što Hrvatska ima. Brojne institucij­e traže od Akademije njezine stavove, mišljenje i suradnju, što pokazuje da se HAZU doista percipira kao neovisna, nepristran­a i autonomna institucij­a koja osigurava jasno artikulira­ne i konstrukti­vne stavove. Oni postupno ulaze u javnost, kao dokaz da se glas Akademije čuje i uvažava, čime jača njezina uloga i misija usmjerena prema izgradnji bolje i naprednije Hrvatske. Stoga Hrvatska akademija sa zadovoljst­vom i ponosom i ove godine otvara svoja vrata građanima i poziva ih da je posjete jer to je njihova akademija. Trg N. Š. Zrinskog 11 (tel. 4895-111)

11 – 13 h SADRŽAJ I VAŽNOST BAŠĆANSKE PLOČE I ŠKRINJE SVETOG ŠIMUNA – od 13 h BAŠĆANSKA PLOČA I ŠKRINJA SVETOG ŠIMUNA

11 h MIGRANTSKE KRIZE U PROŠLOSTI – DOLAZAK HRVATA 11 h ALKEMIJA

 ??  ??
 ?? HAZU ?? Intenzivir­ana je suradnja s mladima pa su učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti, česti gosti
HAZU Intenzivir­ana je suradnja s mladima pa su učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti, česti gosti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia