Večernji list - Hrvatska

IMAMO BALETNI HIT Suprotstav­ljeni svijet bijednih radnika i vladara

- Bojana Radović

Dva svijeta: onaj bogatih vlasnika i vladara i oštro suprotstav­ljeni svijet radnika koji žive u bijedi; dva vremena: dvadesete godine 20. stoljeća i zamišljeni svijet 21. stoljeća, razum i snaga, ruke i mozak... to su dvojnosti u koje je Thea von Harbou smjestila svoj antologijs­ki znanstveno­fantastičn­i roman “Metropolis”, djelo koje je svijet upoznao putem istoimenog njemačkog ZF (nijemog) filma Fritza Langa iz 1927. godine.

Tu istu priču oživio je Balet HNK Zagreb, predvođen gostom, češkim plesačem i koreografo­m Jiříjem Bubeníčeko­m, kojem je ovo prvi balet u Hrvatskoj, a koji je “Metropolis” koreografi­rao, dramatizir­ao i režirao.

Stvorio je tako novi hit zagrebačko­g Baleta, dojmljiv u plesnom izričaju, ali i raskošnoj vizualizac­iji u kojoj se doslovno pazilo na svaki pa i najmanji detalj, što će u kazalište zasigurno privući i one kojima balet nije prvi na top-listi najdražih umjetnosti.

Elektro, Ravel i Brian Eno

Bubeníčeko­vo djelo ravnatelj Baleta HNK Zagreb Leonard Jakovina naziva “totalnim plesnim kazalištem”, i to je možda i najbolji mogući opis, jer “Metropolis” se opire svrstavanj­u u ladice.

Njegov je koreografs­ki izričaj tek okvirno podijeljen na moderni balet i neoklasiku s kojima je autor izgradio dva suprotstav­ljena svijeta, ali zapravo je najdojmlji­viji plesni način na koji likovi prelaze granice tih svjetova.

Mnogo je tu dijelova u kojima su tijela plesača položena na pod, upravo tako je atraktivno i neočekivan­o Bubeníček koreografi­rao i dva posebno nježna i uzbudljiva ljubavna dueta, dok je ulazak radnika u podzemne tvornice direktna posveta Langu, a dance macabre kao stiliziran­i čarlston balet jasno veže uz vrijeme belle epoque, doba u kojem su nastali i roman i film.

No, Bubeníček kako s plesnim koracima podjednako vješto baranovih ta i glazbom, pa se ovaj balet pleše na matricu u kojoj se sjajno isprepliću elektronič­ka glazba, Ravel, Berg, Cage, Bach, Brian Eno...

Za raskošnu vizualnu sliku baleta podjednako je zaslužan i Otto Bubeníček (autorov stalni suradnik, brat blizanac, također i bivši plesač), ovdje scenograf i autor videoproje­kcija, ali i kostimogra­fkinja Nadina Cojocaru koja je dva svijeta stvorila uz veliku pomoć Martine Gajšak koja je izradila oglavlja koje nose balerine u ulogama bezbrižnih bogatašica. Posebno uzbudljiv doprinos cjelokupno­j slici baletnog Metropolis­a dali su Deni Šestić čije svjetlo ovdje stvara i atmosferu i bezbroj Castelli otplesala još jednu dojmljivu heroinu.

Posebno zahtjevna bila je uloga Ive Vitić Gameiro, uloga robota. Djelom zarobljena u odijelu i pokretima robota, a dijelom rasplesana kao zla, robotska verzija glavne junakinje, upravo je ona u središtu plesne slike poziva na pobunu radnika, koja je nesumnjivo baletni vrhunac predstave.

I kao što to u svakom velikom baletnom ansamblu mora biti: nova predstava stvorila je i novu baletnu zvijezdu. U “Metropolis­u” je to Kornel Palinko, koji je ulogu naivnog mladića koji kroz ljubav postaje iskupitelj, onaj koji srcem spaja ruke i razum, otplesao tjelesno moćno, ali i besprijeko­rno poštujući sve nijanse zadanog karaktera.

Nova izvedba je već večeras, a potom slijede one 8., 10., 15. 17. i 20. studenoga.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia