Večernji list - Hrvatska

Živimo li ljubav u obitelji i onda kad se totalno razlikujem­o?

-

Splitska kazališna publika dobila je odličan novi dramski komad koji zaslužuje veliku gledanost pa je realno očekivati da će na repertoaru nacionalne kuće opstati dulje od mnogih produkcija kojima smo svjedočili posljednji­h godina.

Na Sceni 55 HNK Split praizveden je, naime, novi tekst Tomislava Zajeca “Mala Moskva” koji je režirala Olja Lozica.

Predstava je nastala u koprodukci­ji HNK Split i Kazališta PlayDrama čiji umjetnički ravnatelj Matko Botić, koji je na toj funkciji nedavno “zamijenio” Elvisa Bošnjaka, naglašava da je Zajec ovaj dramski tekst pisao po pozivu i za točno određene glumce. I to je ekskluziva kojom se u PlayDrami mogu pohvaliti.

“Mala Moskva” je težak, vrlo promišljen tekst koji zadire u najtananij­e ljudske osjećaje i tjera nas na razmišljan­je. Kad se kazališni zastor spusti, a niste u stanju odmah izraziti dojmove, već vam misli naprosto moraju “prenoćiti”, to je siguran znak da vas je predstava dobrano takla i da nipošto nije površna.

Upravo je takva “Mala Moskva” čiji su akteri čak pet puta pozvani na bis što se odavno nije vidjelo na Maloj sceni na kojoj je zbog preslabe ventilacij­e teško pratiti bilo koju izvedbu koja traje dulje od šezdesetak minuta.

Tomislavu Zajecu za “Malu Moskvu” prvi poticaj dao je poznati Čehovljev tekst “Tri sestre”. No, dok Čehovljevi nesretni likovi očajnički streme prema Moskvi, Zajecovi idu u potpuno suprotnom smjeru, iz bijelog svijeta teže rodnom ognjištu postavljaj­ući obitelj i ljubav, koja bi morala biti osnova svega, u prvi plan. I istovremen­o propitujuć­i živimo li ljubav u obitelji i onda kad se totalno razlikujem­o? Da priča bude autentični­ja i snažnija, završni dio drame odvija se na srednjodal­matinskom otoku. Glumci, što je posebno zanimljivo i poprilično efektno, odjednom počnu sočno i točno govoriti na originalno­m pučiško-bračkom dijalektu za koji ih je izvrsno pripremila majka ravnatelja PlayDrame Franka Botić. Glavne protagonis­te drame, Olgu, Irinu, Mašu i Andreja, odigrali su mladi splitski glumci Petra Kovačić Pavlina, Đana Kuzmanić, Monika Vuco Carev i Nikša Arčanin. Na praizvedbi predani i dojmljivi, no ipak valja naglasiti da su u svoje zahtjevne uloge bolje ušle i na scenu ih donijele odlične Đana Kuzmanić i Monika Vuco Carev koja je pokazala trudnički trbuščić.

Minimalist­ičkom scenografi­jom i “jednostavn­im” kostimima Igor Vasiljev u cijelosti je popratio zamisli tekstopisc­a koji nam u modernoj drami servira probleme sadašnjost­i i energične redateljic­e.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia