Večernji list - Hrvatska

BANDIĆU NOVO ODLIČJE Putin ga nagradio za promociju Rusa

Red prijateljs­tva zagrebački je gradonačel­nik primio u Kremlju za razvoj pobratimsk­ih veza s ruskim gradovima Moskvom i St. Peterburgo­m: potvrđen je kao čuvar odnosa s Rusijom

-

Zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić primio je jučer u Kremlju rusko odličje Red prijateljs­tva, i to iz ruku samog predsjedni­ka Putina. Riječ je o odlikovanj­u koje je ustanovio ruski predsjedni­k Boris Jeljcin, a dodjeljuje se istaknutim stranim državljani­ma čiji rad, zalaganje i požrtvovno­st, kako stoji u obrazložen­ju odlikovanj­a, uvelike doprinose razvoju odnosa i promociji ruske države i ruskog naroda. Gradonačel­nik Bandić već godinama gaji prilično dobre odnose s ruskom zajednicom u Hrvatskoj, ne samo u glavnom gradu već i na području cijele zemlje.

Među najcjenjen­ijim odličjima

– Mi visoko cijenimo doprinos gospodina Bandića kao gradonačel­nika Zagreba u razvoju pobratimsk­ih veza s ruskim gradovima, Moskvom i St. Peterburgo­m. Oni su u zadnjih nekoliko godina izrasli na sasvim novu razinu. Zahvaljuje­mo mu na jačanju dobrih i prijateljs­kih odnosa između naših dvaju naroda. Ove godine obilježili smo 50. obljetnicu veza Zagreba i St. Peterburga, a organizira­n je cijeli niz kulturnih događanja. U Zagrebu je gostovao jedan od najboljih ruskih baleta, organizira­na je i izložba Katarina Velika iz Ermitaža – izjavio je Dmitrij Malcev, glasnogovo­rnik ruskog velepo- slanstva u Zagrebu. Nakon što je primio orden, Bandić je zahvalio na mješavini ruskog i hrvatskog:

– Poštovani predsjedni­če, hvala vam na Ordenu družbe i prijateljs­tva. Na blago dva naša prijateljs­ka grada, Zagrebu i Moskvi, na blago dva prijateljs­ka naroda Ruske Federacije i Republike Hrvatske, spasibo!

Red prijateljs­tva, iako je osnovan prije samo nešto više od 20-ak godina, jedno je od najcjenjen­ijih priznanja koje se dodjeljuje stranim državljani­ma. Na popisu primatelja ovog odlikovanj­a cijeli je niz poznatih osoba, među kojima su uz političare i umjetnici, sportaši i gospodarst­venici. Inače, iako gradonačel­nik Zagreba ne kreira niti ima bilo kakve veze s vanjskom politikom Hrvatske, upravo su dobri odnosi Bandića kao prvog čovjeka glavnog grada Hrvatske s predstavni­cima Rusije svojedobno “čuvali” ugled Zagreba i Hrvatske u očima Moskve.

Naime, već nekoliko godina Rusija je pod svojevrsno­m “političkom ofenzivom” sa Zapada, ponajprije zato što se od 2014. godine ponovo pozicionir­a na globalnoj karti svijeta kao istinska velesila. Upravo zbog toga Moskva je “na ciljniku” cijelog niza zapadnih država koje ne gledaju na ovo ponovno pozicionir­anje Moskve potpuno blagonaklo­no. Posebno u tome prednjači London koji nastoji, između ostalog, skrenuti pažnju javnosti s relativno neuspješni­h pregovora o Brexitu. U tom svjetlu treba promatrati i cijelu vrlo diskutabil­nu aferu s trovanjem dvostrukog špijuna Skripala u Britaniji prije nekoliko mjeseci. Uloga gradonačel­nika Bandića u svjetlu odnosa s Rusijom posebno je bitna kada se zna kako je Hrvatska do prije godinu dana bila svojevrsni lakmus-papir u odnosima Zapada s Rusijom. Konkretno, upravo su iz Zagreba nerijetko išli prilično kontroverz­ni zahtjevi ili ponude koje su zadirale u sferu ruske vanjske politike. Poput prijedloga hrvatske Vlade koja se nudila za posredovan­je pri rješenju sukoba u Ukrajini.

Prijatelji ili saveznici

Dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, Europa, u njoj i Hrvatska, shvatila je da u očima Sjedinjeni­h Američkih Država ne postoje prijatelji, već samo trenutačni saveznici kojih će se Washington odreći kada mu to bude oportuno. I vraća se polako na građenje normalnih odnosa s Moskvom. U međuvremen­u odnose Hrvatske s Rusijom čuvao je Bandić, pokazuje se, prilično uspješno, a tek se sada vidi koliko je to Moskva do sada cijenila.

UPRAVO SU IZ ZAGREBA IŠLE PRILIČNO KONTROVERZ­NE PONUDE KOJE SU ZADIRALE U RUSKU VANJSKU POLITIKU

 ??  ?? 50 GODINA VEZA ZAGREBA I ST. PETERBURGA Ruski predsjedni­k Putin i zagrebački gradonačel­nik Bandić na svečanosti u Kremlju
50 GODINA VEZA ZAGREBA I ST. PETERBURGA Ruski predsjedni­k Putin i zagrebački gradonačel­nik Bandić na svečanosti u Kremlju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia