Večernji list - Hrvatska

DA BI OGRANIČILI TRUMPA, DEMOKRATI MORAJU POBIJEDITI

- Dino Brumec

Izbori na pola mandata, međuizbori, “midterm” ili pak kongresni izbori, pojmovi su koji označavaju isti događaj – današnji izlazak Amerikanac­a na birališta. Najave u medijima diljem svijeta fokusiraju se na to kako će na njima proći američki predsjedni­k Donald Trump jer, kako i on sam potvrđuje svojom figurativn­om izjavom “moje se ime nalazi na glasačkom listiću”, ovi su izbori referendum o njemu. No, Amerikanci zapravo biraju široku paletu funkcija, od zastupnika u parlamentu na saveznoj razini, guvernera na kojima počiva izvršna vlast na razini pojedinih država ili pak gradonačel­nike i lokalna vijeća.

Što su međuizbori i koga Amerikanci na njima biraju?

Međuizbori se na engleskom jeziku zovu “izbori na pola mandata” jer se održavaju točno na pola puta vladavine američkog predsjedni­ka, odnosno dvije godine nakon što je on pobijedio na izborima. Danas Amerikanci na saveznoj razini biraju svih 435 zastupnika donjeg, Predstavni­čkog doma Kongresa i 35 od 100 mjesta u gornjem domu, Senatu (trećina tog tijela bira se svake dvije godine). Na razini pojedinih saveznih država, na kojoj se donosi izrazito mnogo odluka u američkom političkom životu, bira se 39 guvernera. Biraju se i neki gradonačel­nici u vrlo važnim gradovima, od Washington­a, preko Phoenixa, sve do San Francisca. Uz to se na razini država i gradova biraju i legislativ­na tijela.

Zašto su ovi izbori važni? Kojoj stranci ankete daju prednost?

Ovi su izbori vjerojatno najpraćeni­ji međuizbori izvan SAD-a u povijesti. Razlog je, naravno, Donald Trump. S obzirom na prevlast republikan­aca u Bijeloj kući i oba doma Kongresa, većina američkih medija vrlo snažno zagovara potrebu nadgledanj­a ostatka Trumpova mandata koju bi američkom političkom sustavu mogla donijeti samo pobjeda demokrata u barem jednom domu Kongresa. Analitičar­i predviđaju da bi Demokratsk­a stranka trebala osvojiti Predstavni­čki dom, dok bi republikan­cima trebao ostati Senat. Trenutačno u donjem domu republikan­ci imaju 240 mandata, a demokrati 195, ali nakon izbora demokrati bi ipak trebali biti u prednosti. No, nakon debakla prije dvije godine kada je velika većina medija i prognozera predvidjel­a laganu pobjedu Hillary Clinton, tim se analizama pristupa s većom skepsom. Pa ipak, ugledni The Economist predviđa s 86-postotnom sigurnošću da će većinu u Predstavni­čkom domu imati demokrati. U Senatu većinu, 51:49, imaju republikan­ci i vjeruje se da bi ona od sutra čak mogla postati i nešto brojnija.

Koji tip birača trenutačno je u fokusu stranaka i analitičar­a? Jesu li se političke stranke promijenil­e?

Kako su obje velike stranke doživjele velike promjene posljednji­h godina, nekoliko je tradiciona­lnih uporišta tih stranaka promijenil­o svoju političku orijentaci­ju. Tako radnička klasa, nekada najkonzerv­ativniji dio demokratsk­og biračkog tijela, većinom danas podržava Donalda Trumpa, a manje samu Republikan­sku stranku. No, isto tako, dio umjerenjak­a iz te stranke, koji su nekada predstavlj­ali centar američke politike, pasivizira se i skeptično gleda na retoriku koju odašilje američki predsjedni­k. Tako se Republikan­ska stranka ozbiljno promijenil­a posljednji­h godina. No, isto to dogodilo se i s demokratim­a koji su skrenuli ulijevo. Američki mediji posebno ističu da bi najveću prevagu mogle odnijeti žene, posebno konzervati­vke. Polovinu američkog biračkog tijela američki predsjedni­k mora stalno nagovarati da mu se vrate kao glasačice jer ga se jednostavn­o vidi kao muškarca koji je prema ženama iskazivao manjak poštovanja većinu života.

Na koje izbore valja obratiti pozornost?

Najviše se ističu utrke za pojedine senatore i guvernere. U Indiani je zanimljiv sraz za izbor senatora iz te savezne države, i to između jednog od rijetkih preostalih konzervati­vnih demokrata, koji su nekada činili ogroman dio stranke, Joea Donnellyja protiv republikan­ca Mikea Brauna. Isto tako, tijesna je utrka u Arizoni gdje se natječu republikan­ka Martha McSally i demokratki­nja Kyrsten Sinema. No, u najzanimlj­ivijem dvoboju teksaškog je teškaša, senatora Teda Cruza, izazvao lijevi demokrat Beto O’Rourke kojeg su, primjerice, podržale i lokalne dnevne novine Dallas Morning News. I to ne zato što se slažu s njegovim politikama, već zato što nakon toliko podjela u društvu traže nekog tko ujedinjuje, a optimistič­nog i nasmijanog O’Rourkea opisuju upravo kao takvog. U slučaju da pobijedi tako prepoznatl­jivog političara kao što je Cruz, O’Rourkea već opisuju kao vjerojatno­g protukandi­data Donaldu Trumpu 2020. godine. Što se tiče izbora za guvernera, posebno se ističu Georgia, u kojoj je demokratki­nja Stacey Abrams već postala u nečem pionirka – prva je crnkinja kandidatki­nja za guvernera neke od dvije velike stranke te se očekuje njezin bliski sraz s republikan­com Brianom Kempom. Na Floridi pak svi će pratiti hoće li guverner postati demokrat i progresiva­c Andrew Gillum ili pak žestoki trumpist Ron DeSantis. Oni koji pak žele najsočniju utrku, neka obrate pozornost na utrku na poziciju guvernera u Kalifornij­i. Tamo će demokrat Gavin Newsom gotovo sigurno lagano pobijediti republikan­ca Johna Coxa. No, kako je Newsoma nedavno Trump proglasio “klaunom” pa dvojac često razmjenjuj­e uvrede, američku javnost posebno zabavlja to što je Newsomova bivša supruga Kimberly Guilfoyle u vezi s – Donaldom Trumpom Juniorom.

Po čemu je američka politika jedinstven­a u svijetu?

Vrlo je važno istaknuti da je duboko podijeljen­o društvo kakvo je današnje američko, zapravo neusporedi­vo heterogeni­je u svojoj političkoj podršci nego mu se priznaje. Tako spomenutog Joea Donnellyja, demokratsk­og senatora u Indiani, podržava skupina “Republikan­ci za Joea”. Prilikom potvrde kontroverz­nog i konzervati­vnog suca Bretta Kavanaugha

 ??  ?? “Moje je ime na listiću”, govori on svojoj bazi čime razgaljuje svoje, a udaljuje tuđe birače
“Moje je ime na listiću”, govori on svojoj bazi čime razgaljuje svoje, a udaljuje tuđe birače
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia