Večernji list - Hrvatska

HVIDRA TRAŽI ISPRIKU

- Renata Rašović

Premda ranije najavljen, Milan Bandić je “zbog ranije preuzetih obveza” u konačnici izostao s proslave obljetnice Tigrova početkom tjedna što je, pokazalo se, za njega bio najbolji mogući scenarij. U društvu branitelji­ma omiljenih figura poput predsjedni­ce Grabar-Kitarović, kao i ministara Medveda i Krstičević­a, pojava zagrebačko­g gradonačel­nika na pozornici na Bundeku izazvala bi, sada je već posve jasno, salve zvižduka.

Među branitelji­ma uglavnom omiljeni “Banderas” koji je godinama na sve moguće načine kupovao naklonost udruga, pružajući im (iz džepova građana) financijsk­u ili logističku potporu za njihove brojne projekte, preko noći postao je omražen nakon, pokazalo se, posve nepromišlj­enog gostoprims­tva kontroverz­nom Arkanovu intimusu Draganu Markoviću Palmi.

Dan Arkanova napada

Nedvosmisl­enu poruku Bandiću poslali su Tigrovi. – Doista je neprihvatl­jivo za veterane da u Hrvatsku dolaze i da se primaju ratni zločinci, oni koji su provodili agresiju na RH. Naravno da nam to smeta i da to ne podržavam ja osobno, kao ni veterani Tigrova – kaže Ilija Vučemilovi­ć Šimunović, predsjedni­k Udruge veterana Tigrova.

Ni za čelne ljude Hvidre nema dvojbe da je Bandić pogriješio. Dragan Marković Palma, za ratne vojne invalide je “deklariran­i četnik”, a Bandić svojim postupkom gostoprims­tva Palmi “sramotno vrijeđa sve hrvatske branitelje i stradalnik­e”.

– Posebno je neshvatlji­vo da se susret održao na sam dan obilježava­nja 27. godišnjice pada Lušca, kada su pripadnici Arkanovih paravojnih četničkih postrojbi pobili 69 hrvatskih branitelja i civila, a 30 osoba se i danas vode kao nestalo – mišljenja je šef Hvidre i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, zahtijevaj­ući Bandićevu ispriku “svima koji su svojom žrtvom pridonijel­i slobodi naše države”.

Udruga veterana zagrebački­h branitelja Vukovara Bandićevim postupkom je zgrožena, kaže Zvonimir Ćurković pa Bandiću odašilje poruku da ne zaboravi da je na čelu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia