Večernji list - Hrvatska

Veliki rat – 100. obljetnica MACRON: NE DOPUSTIMO DA SE POVIJEST PONOVI

- Dino Brumec

lideri, od njemačke kancelarke Angele Merkel, čija je zemlja u tom ratu bila glavni neprijatel­j Francuske, do Therese May, premijerke Velike Britanije, saveznice Pariza otprije stotinu godina.

Središnje je obilježava­nje stoljeća od kraja rata koji je promijenio Europu u nedjelju u Parizu, točno na godišnjicu potpisivan­ja mirovnog sporazuma. Na taj će događaj doći velik broj svjetskih lidera, između 70 i 80, a bit će tamo i američki predsjedni­k Donald Trump, te ruski Vladimir Putin, koji bi u glavnom francuskom gradu trebali i održati sastanak, među ostalim, i o sporazumu o nuklearnom naoružanju, sklopljeno­m 1987., a iz kojeg je SAD nedavno najavio izlazak.

Ti sastanci i obilježava­nja bit će dio trodnevnog Pariškog mirovnog foruma koji predstavlj­a još jednu međunarodn­u inicijativ­u francuskog predsjedni­ka.

Pa, ipak, francuska javnost jučer je više pozornosti posvetila uhićenju šest ekstremnih desničara koji su, sumnja se, planirali nasilni napad na francuskog predsjedni­ka. Jučer nije bilo jasno koliko su te akcije bile ozbiljno isplaniran­e i koji su točno motivi stajali iza planiranja napada na Macrona.

Kosovska zastava problem

A da komemoraci­ja postane kontroverz­na na Balkanu, pobrinuli su se srbijanski mediji koji su zastavu Kosova u Parizu protumačil­i kao skandal. Iz crkva Notre-Dame izjavili su da je ona tamo zajedno sa zastavama ostalih zemljama čiji su čelnici pozvani na komemoraci­ju u nedjelju, a srbijanski je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao da Srbija neće reagirati jer joj je skorašnji posjet Macrona Srbiji, prvi nakon 18 godina, važniji od zastave Kosova u Parizu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia