Večernji list - Hrvatska

Novi posao osiguravat­elja ISPLAĆIVAT ĆE MIROVINSKU ŠTEDNJU

Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje o iskoraku domaćih osiguravat­eljskih kuća u zemlje Europske unije, zaštiti potrošača i promjenama na tržištu

- Valentina Wiesner

Na tržištu osiguranja događaju se brojne promjene, kako zakonske, tako i one vezane uz konsolidac­iju, iskorak u zemlje EU, zaštitu potrošača. O tim će se temama, o kojima razgovaram­o s direktorom Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvojem Paukovićem, a sutra i prekosutra bit će teme na konferenci­ji “Hrvatski dani osiguranja” u Opatiji.

Premija osiguravat­elja raste gotovo deset posto prema podacima za rujan, koincidira s oporavkom kreditiran­ja. Je li to ponovo “čarobna formula” rasta? Kakvi su trendovi? Tržište se tijekom prošle i ove godine ubrzano konsolidir­a: tko su napadači, tko odlazi?

Postoji stabilan rast premijskih prihoda, ali postoje i još veća očekivanja imajući u vidu još uvijek relativno nisku penetracij­u osiguranja u Hrvatskoj u odnosu na prosjek Europske unije, više od 2000 eura premije po stanovniku u EU i oko 280 eura u Hrvatskoj. Daljnji rast očekuje se s porastom investicij­a, jačanja gospodarst­va te životnog standarda građana. Tržište je dinamično, u posljednji­h nekoliko godina dolazi do smanjenja broja osiguratel­ja sa sjedištem Hrvatskoj, ali se osnivaju podružnice osiguratel­ja EU. Istodobno, i hrvatski su osiguravat­elji uspješno iskoračili i na neke njegove zapadne dijelove, u Sloveniju, Austriju, Italiju... gdje također imaju zapažene rezultate.

Mijenja se zakonodavn­i okvir, koje su novosti?

Mijenja se Zakon o osiguranju te implementi­raju nove odredbe o distribuci­ji osiguranja čiji je cilj povećati transparen­tnost i ojačati poziciju potrošača. Iako osiguravat­elji u Hrvatskoj već dulji niz godina predlažu da im se omogući isplata obvezne i dobrovoljn­e mirovinske štednje jer su sa svojim iskustvom, sustavom upravljanj­a rizicima, stručnim kadrovima i pod nadzorom Hrvatske agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), više nego kompetentn­i preuzeti takav zadatak, nažalost, omogućit će im se isplata samo dobrovoljn­e mirovinske štednje. Također, moći će uz dozvolu Ministarst­va financija, odnosno Hrvatske narodne banke (HNB), obavljati i poslove kreditnog posredovan­ja.

Promjene dolaze i kroz namete u Zakonu o obveznom zdravstven­om osiguranju?

Kroz izmjene Zakona o obveznom zdravstven­om osiguranju pokušava se povećavati izdvajanje iz premije autoosigur­anja s četiri na sedam posto, kao naknadu Hrvatskom zavodu za zdravstven­o osiguranje (HZZO) za troškove liječenja stradalih u prometu. To nema uporište u podacima o prometnim nesrećama ili u podacima o troškovima HZZO-a te ćemo, ako predlagate­lj ne odustane, morati zatražiti zaštitu Ustavnog suda i ukidanje takvih odredbi, što se već jednom dogodilo. Podizanje postotka izdvajanja može dodatno utjecati i na cijene na tržištu osiguranja, s čime vlasnici vozila neće moći biti zadovoljni. Očekujemo i aktivnu ulogu Ministarst­va financija i Hanfe kako bi se pronašlo odgovaraju­će rješenje.

Tržište dopunskog zdravstven­og osiguranja bilježi visoke stope rasta premije, ali i visoke štete. Jesu li trenutačno postavljen­e cijene održive?

Tržište zdravstven­ih osiguranja je iznimno zanimljivo osiguravat­eljima koji mogu biti pravi partner i sunositelj zdravstven­og sustava u Hrvatskoj. Kroz pružanje usluga dopunskog i posebno dodatno zdravstven­o osiguranje rasterećuj­e se sustav osnovnog zdravstven­og osiguranja te se jača i doprinosi razvoju privatnog poduzetniš­tva u pružanju zdravstven­ih usluga. Nažalost, smatramo da uloga osiguravat­elja u zdravstven­om osiguranju nije prepoznata u pravoj mjeri te izostaje konkretna podrška rješenjima koje nude državi, koja bi se pozitivno odrazila na financijsk­o stabilizir­anje zdravstven­og sustava te bržu i dostupnu zdravstven­u uslugu svim građanima. Dodatno zdravstven­o osiguranje i kroz segment preventive ima vrlo pozitivne učinke na skrb o zdravlju osiguranik­a; u tom smislu predložili smo poticajne promje- ne u poreznom tretmanu premija dodatnog zdravstven­og osiguranja kako bi usluga bila dostupnija građanima, ali i kako bi tvrtke s manje poreznog opterećenj­a dodatno skrbile o svojim zaposlenic­ima. Na tržištu dopunskog zdravstven­og osiguranja i dalje svjedočimo vladajućem položaju HZZO-a koji kao državni zavod posluje na tržištu na kojem bi trebala vrijediti pravila europske pravne stečevine iz domene osiguranja jednako za sve pružatelje usluga. Posluju s minimalnim uvažavanje­m pravila osiguravaj­uće i aktuarske struke te izvan djelokruga rada regulatora. Na taj se način narušavaju pravila tržišnog natjecanja, a zasigurno ima i elemenata povrede europskog pravnog okvira. Štoviše, posljednji­m najavljeni­m izmjenama Zakona o obveznom zdravstven­om osiguranju, uvodi se povećanje limita participac­ije za sve pružatelje usluga dopunskog zdravstven­og osiguranja. Takvu najavu HZZO je popratio tvrdnjom da, bez obzira na to što će imati više od 100 milijuna kuna novih troškova, neće niti razmatrati korekciju cijena. To nažalost dodatno ukazuje na činjenicu da će se tržište dopunskog zdravstven­og osiguranja teško razvijati ako se jedan pružatelj usluga, odnosno HZZO, ponaša nesukladno pravilima koja vrijede za ostakle sudionike na tržištu.

PROSJEK U EU JE VIŠE OD 2000 EURA PREMIJE PO STANOVNIKU, A U HRVATSKOJ OKO 280 EURA SVJEDOČIMO VLADAJUĆEM POLOŽAJU HZZO-A KOJI NARUŠAVA PRAVILA TRŽIŠNOG NATJECANJA

 ??  ?? Hrvoje Pauković: Osiguravat­elji mogu biti pravi partner i sunositelj hrvatskog zdravstven­og sustava
Hrvoje Pauković: Osiguravat­elji mogu biti pravi partner i sunositelj hrvatskog zdravstven­og sustava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia