Večernji list - Hrvatska

ŽELE PODZEMNE KONTEJNERE A dobro bi im došlo, kažu, i još kompostera

- Petra Balija

Izrezbaren­e bundeve bačene pored spremnika smještenih nasuprot Kaptol centra jasno pokazuju – Halloween je prošao, a jesenska namirnica koja je taj jedan dan služila za dekoraciju više nikome ne treba. Problem je, pobunili su se stanovnici četvrti Gornji grad – Medveščak, što su bundeve bačene pokraj kontejnera za papir, plastiku, tekstil i staklo. Drugim riječima, tamo gdje im nije mjesto. No da je podijeljen­o više kompostera, dodaje predsjedni­k Vijeća gradske četvrti Luka Bogdan, takve prizore možda ne bismo viđali. To će, kažu u Čistoći, u sljedećem razdoblju i učiniti, i to na još oko 4450 lokacija, a dosad su podijeljen­a 694 kompostera. – Spremnici za biootpad trenutačno se nalaze u ulicama Srebrnjak, Horvatovac, Zelenjak, Zelenom dolu, Wickerhaus­erovoj, Čačkovićev­oj, Alexandra Ignacija Mikulića i Babonićevo­j te na Voćarskoj cesti i u Voćarskom naselju – dodaju u Čistoći.

Uvesti mobilne timove

Bundeve nisu jedini otpad koji se može naći pored spremnika na zelenim otocima. Na tlu se nerijetko zatekne i miješani komunalni otpad, plastika, odbačeni karton i drugo smeće koje građani onamo odlažu jer su spremnici prenatrpan­i. Loša je to slika koja se odašilje turistima, kaže Bogdan, a najviše primjedbi Vijeću pristiže s lokacije ispred kazališta Mala scena, gdje uz zeleni otok stoje i kante za miješani komunalni otpad stanovnika obližnjih zgrada. – Smatramo da takav oblik spremnika ne odgovara povijesnom dijelu grada. Bilo bi bolje kad bi se u četvrti postavili podzemni spremnici kakvi već postoje u susjednom Donjem gradu – ističe Bogdan. Raspravlja­li su, dodaje, na posljednjo­j sjednici Vijeća gradske četvrti da Čistoći predlože da neuredne zelene otoke obilaze mobilni timovi, odnosno zaposlenic­i te Holdingove podružnice s malim kolicima koji bi kupili barem ono što se nalazi izvan spremnika. U Čistoći, pak, odgovaraju da će nastojati češće obilaziti spornu lokaciju te prazniti kontejnere i kante. – Spremnici za miješani komunalni otpad prazne se redovito dva puta tjedno, srijedom i subotom, te uz njih nije evidentira­n višak. A spremnici za odvojeno skupljanje otpada prazne se dva puta mjesečno te po dojavi s terena. Problem nastaje pri odlaganju neodgovara­jućeg otpada uz spremnike za čije je sankcionir­anje nadležna Služba komunalnog redarstva – kažu u Čistoći.

Natpisi s informacij­ama

Što se tiče postavljan­ja zelenih otoka, s time dosad nisu imali problema, kaže Bogdan. Jer kad god su predložili lokaciju gdje se pokazala potreba, Čistoća bi u roku od mjesec dana dostavila spremnike na javnu površinu.

– No, potrebna je bolja edukacija građana, a onima koji ostavljaju otpad pokraj spremnika moglo bi se doskočiti novim tehnologij­ama, primjerice kamerama, svjetlima na senzore i slično. Osim toga, bilo bi dobro da se postavi natpis kod svakog otoka na kojem bi pisalo što je dopušteno odlagati u spremnike – predlaže Bogdan.

Na raskrižju ulica Horvatovac i Ružičnjak, pak, građani mogu u mobilnom reciklažno­m dvorištu ostaviti više od trideset različitih vrsta otpada, među kojima su čak i stari lijekovi, elektronik­a, akumulator­i, otpadne gume, fluorescen­tne cijevi, ali i krupni otpad iz domaćinstv­a. Kako bi se vlasnicima kućnih ljubimaca pomoglo da ih bezbrižno izvode u šetnju te ostalim građanima omogućilo čiste ulice, u cijeloj su četvrti postavljen­e i košarice za pseće fekalije.

– Uglavnom ih ima na velikim zelenim površinama, a najveći prostor na koji vlasnici izvode svoje ljubimce park je Ribnjak. No, ideja nam je da košarice postavimo i na najmanje zelene površine kako bismo potaknuli ljude da čiste za svojim ljubimcima. Košarica nikad dosta – zaključuje Bogdan.

 ??  ?? ONIMA KOJI NESAVJESNO BACAJU OTPAD, KAŽE LUKA BOGDAN, MOGLO BI SE DOSKOČITI KAMERAMA ILI SVJETLIMA NA SENZORE
ONIMA KOJI NESAVJESNO BACAJU OTPAD, KAŽE LUKA BOGDAN, MOGLO BI SE DOSKOČITI KAMERAMA ILI SVJETLIMA NA SENZORE
 ??  ?? Kante za papir brzo se pune, a postavljen­e su i košarice za pseći izmet
Kante za papir brzo se pune, a postavljen­e su i košarice za pseći izmet
 ??  ?? Bundeve ostale od Halloweena netko je samo istresao na livadu
Bundeve ostale od Halloweena netko je samo istresao na livadu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia