Večernji list - Hrvatska

TKANINE IZ DUBAIJA ZA UNIKATNU CARMEN

- Suzana Lepan-Štefančić

Nikada toliko kostima, šivanih za samo jednu predstavu, nije izišlo iz krojačnice Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Za čuvenu operu “Carmen” Georgesa Bizeta, čija je premijera 23. studenoga, priprema ih se – najmanje 230! A sve njih osmislio je mladi kostimogra­f Neven Mihić, po rođenju Osječanin kojega je karijera odvela najprije u Zagreb, a potom i u daleki Dubai gdje je trenutačno docent na sveučilišn­om odjelu za dizajn.

Balet je plesao s 15 godina

– Ulogu Carmen igraju tri solistice, a taj se lik u operi presvlači četiri puta, što je, dakle, 12 kostima samo za jednu ulogu. Inzistirao sam na četiri promjene, a ne presvlače se samo solisti, već i zbor. Ansambl je, pak, golem, nastupaju i dječji i veliki zbor, balet... – govori 30-godišnji Neven Mihić koji je i vikend proveo u kazališnoj krojačnici. Posla je puno jer je zadatak kostimogra­fa osmisliti i nakit, šminku i frizure.

– Redatelj Kobie van Rensburg radnju je pomaknuo na početak 20. stoljeća, u secesijsko doba, ali i dalje smo u Španjolsko­j, dakle jasni su utjecaji folklora, ciganske mode, bohemskog stila s puno čipke – nati stavlja Mihić.

Pregršt je, stoga, detalja, a kako bi sve bilo savršeno, Mihić je iz Dubaija donio i pun kovčeg materijala koje je prije puta u Slavoniju kupio na tamošnjoj tržnici.

– Ondje je zaista predivan izbor čipki, brokata, šifona i svile. Najviše sam tražio nakit, aplikacije kojima ću ukrašavati kostime, posebice za toreadora. Donio sam i šešire, a iz Amerike sam naručio toreadorsk­u kapu. Sve će biti unikatno, jer takve je materijale nemoguće naći u Hrvatskoj.

Mihiću ništa nije teško jer takav angažman u operi “Carmen” sanjao je, otkriva nam, punih 17 godina. Toliko je, naime, prošlo od posljednje osječke premijere jedne od najpopular­nijih opera svih vremena, a svoje mjesto u toj izvedbi imao je i on – kao plesač, član kazališne baletne skupine. Naslovnu su ulogu tada pjevale Martina Tomčić i Dijana Hilje.

– Neizmjerno mi je to značilo, živim s tim svih ovih 17 godina! Kada su me pozvali za kostimogra­fa, svi koji me poznaju komentiral­i su da sam napokon dočekao svoju “Carmen”. Iza mene je jako puno dječjih predstava, koje su bile potrebne da bih došao do velikih projekata. Izuzetno sam sretan zbog prilike da radim na velikoj operi, i to na naslovu koji je simbol Francuske i Španjolske. Sve mezzosopra­nistice svijeta sanjaju tu ulogu – oduševljen je naš sugovornik.

Imao je samo 15 godina kada je došao u HNK Osijek. Plesao je četiri sezone, a potom je 2006. upisao Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, studirao je prvo modni dizajn, a potom i kostimogra­fiju. Preselio se u metropolu, ali njegov rad i kvaliteta ubrzo su prepozna-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia