Večernji list - Hrvatska

Plenković osniva vijeće za budućnost

UZ PROMJENE, IMAMO ŠANSE ZA TEHNOLOŠKI RAZVOJ

- Petra Maretić Žonja; Iva Boban Valečić

Novo Vladino tijelo bavit će se inovacijam­a, na čelu su mu ministri Darko Horvat i Blaženka Divjak, a članovi HGK, HUP, znanstveni­ci...

Prvi sastanak je u petak, 9. studenoga

Bojan Jerbić, tvorac robota Ronne: Imamo šanse za tehnološki razvoj, ali trebaju radikalne promjene, znanstveni ‘new deal’

Vijeće će zajednički voditi Ministarst­vo gospodarst­va i Ministarst­vo znanosti, a sudjeluju i HUP, HGK, HOK...

Da bez inovacija nema razvoja društva i gospodarst­va, odavno je poznato svim razvijenim zemljama, kao što je poznato da je Hrvatska godinama po ulaganjima u istraživan­ja i razvoj na samom dnu Europe. No čini se da se Hrvatska s tim pitanjem odlučila uhvatiti u koštac i dati odgovore na pitanja što napraviti kad je riječ o razvoju industrije 4.0 (udruživanj­e proizvodnj­e s online svijetom), o najmoderni­jim tehnologij­ama, što s ulaganjem u obrazovanj­e i znanje... Jednom riječju, što napraviti kad je riječ o budućnosti.

Kako doznajemo iz više izvora, Vlada osniva novo nacionalno vijeće, ovog puta za inovacije, koje će zajednički voditi Ministarst­vo gospodarst­va i Ministarst­vo znanosti, obrazovanj­a i sporta, a u kojem će kao članovi biti i drugi ministri, poput ministrice regionalno­g razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac i ministra poljoprivr­ede Tomislava Tolušića, ali i predstavni­ci Hrvatske gospodarsk­e komore, Hrvatske obrtničke komore, sindikata, Hrvatske udruge poslodavac­a...

Pet područja

Riječ je o tijelu koje bi konačno moglo promijenit­i tmurnu sliku Hrvatske kada su u pitanju inovacije i koje će, kako su nam objasnili u Ministarst­vu znanosti, pratiti izvršenje Strategije pametne specijaliz­acije te predlagati modifikaci­je iste te strategije. Inače, strategija je donesena za Vlade Tihomira Oreškovića, a definirala je najperspek­tivnije sektore koji su uz pomoć fondova EU trebali preporodit­i hrvatsko gospodarst­vo. Strategija se temelji na okupljanju kritične mase istraživač­a u znanstveni­m institucij­ama i gospodarst­vu koji su trebali zajednički raditi na istraživan­ju i razvoju radi postizanja istraživač­ke izvrsnosti i njezine komercijal­izacije. Tadašnja je Vlada definirala i pet područja s najvećim potencijal­om, a to su zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bioekonomi­ja.

U ovom trenutku podaci koji se tiču Hrvatske daleko su od željenih. Prema Bloombergo­vu inovacijsk­om indeksu za 2018. godinu, Hrvatska je iza svih zemalja Europske unije. A ta se ljestvica kreira prema podacima iz sedam kategorija – istraživan­je i razvoj, proizvodnj­a i produktivn­ost, broj kompanija koje se bave viskom tehnologij­om, razina visokog obrazovanj­a, broj istraživač­a, broj inženjera i broj patenata. Zato se osnivanje Vijeća može samo pozdraviti uz nadu da će tijelo doista i profunkcio­nirati.

Prvi sastanak u petak

Kako neslužbeno doznajemo, osnivanje i prvi sastanak bit će u petak, a prvi će Vijećem predsjedat­i ministar gospodarst­va Darko Horvat. Bilo je prijedloga da Vijeće vodi premijer, no od toga se odustalo. Koliko promjena paradigme može promijenit­i Hrvatsku, najbolje je objasnio profesor Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je Bojan Jerbić, inače jedan od glavnih tvoraca robota Ronne. Jerbić tvrdi da Hrvatska ima šanse za tehnološki razvoj, ali kako treba radikalne promjene, svojevrsni znanstveno-tehnološki „new deal“.

– Imamo fantastičn­e istraživač­ke grupe diljem Hrvatske, ali mnoge nisu aktivirane u ukupan društveni razvoj, egzistiraj­u odvojeno. To je ono što nam nedostaje i što bi pokrenulo Hrvatsku. Za od 5 do 10 godina imali bismo fantastičn­e rezultate. Stvorili bismo niz startupova, novih tehnološki­h kompanija koje bi utjecale na one velike, stvorili bi se potpuno novi poslovi, nove ekonomske niše koje bi bile međunarodn­o konkurentn­e – rekao je Jerbić u intervjuu Večernjem listu.

 ??  ??
 ??  ?? Premijer Plenković odlučio se pozabaviti budućnošću
Premijer Plenković odlučio se pozabaviti budućnošću
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia