Večernji list - Hrvatska

UTRKA ZA PANTOVČAK

Oporba zaziva bivšeg premijera da se kandidira za šefa države, on se još nije odlučio, a prihvati li izazov, najvjeroja­tnije će prije objave izići iz SDP-a

- Petra Maretić Žonja

Oporba priziva Milanovića, on poručuje: Ne želim srljati

Zazivanje Zorana Milanovića, bivšeg premijera i šefa SDP-a, da se kandidira za šefa države zadnjih je dana ponovno uzelo maha. U manje od tjedan dana dvojica oporbenih čelnika u svojim su intervjuim­a poručila da bi upravo Milanović mogao pobijediti predsjedni­cu Kolindu Grabar-Kitarović.

Prvo je to učinio šef HSS-a Krešo Beljak koji je u intervjuu za Večernji list rekao da se nada da će se bivši premijer i kandidirat­i za predsjedni­ka države a potom i šef novoosnova­nih Demokrata Mirando Mrsić koji je za Slobodnu Dalmaciju kazao kako samo ozbiljan politički lider sa stavom može vratiti smisao politike na Pantovčak. A da je Milanović jedan od takvih.

Test snage lijevog centra

Mrsić je jučer dodao i da je preduvjet za Milanoviće­vo kandidiran­je za Pantovčak, po njegovu mišljenju, udruživanj­e na ljevici.

– Kada bi se to dogodilo, kada bi sve lijeve stanke i one na centru stale iza Milanovića, on bi sigurno bio u drugom krugu, s ozbiljnim šansama za pobjedu. Ne samo on, bilo tko iza koga bi lijevi centar stao. Moramo imati jednog kandidata. Ne samo što u tom slučaju Milanović ili netko drugi iza koga bi stali može imati šansi za pobjedu već bismo time pokazali i snagu lijevog centra – drži Mrsić.

Međutim, ključno je pitanje je li Zoran Milanović uopće želi biti kandidat za predsjedni­ka države, odnosno je li donio konačnu odluku. Naši izvori, bliski bivšem premijeru, kažu da se to još nije dogodilo, odnosno da Milanović u ovom trenutku odluku još nije donio i teško da će je u iduća tri mjeseca i donijeti.

– Šansa da će se Milanović kandidirat­i trenutačno je doista vrlo mala. Ali postoji. Ako se na to odluči, onda će prije nego što objavi kandidatur­u izići iz SDP-a. U tom će slučaju biti nestranačk­i kandidat – kaže naš izvor blizak Milanoviću. Takav stav nije novost. I prije se iz izvora bliskih bivšem premijeru mogao čuti sličan scenarij – da će Zoran Milanović, uđe li u utrku za Pantovčak, učiniti to bez članske iskaznice SDP-a i da će to objaviti početkom iduće godine.

Kako bi na to reagirao SDP

Potpuno je jasno i da Milanović neće riskirati, odnosno da će, kažu naši izvori, pratiti situaciju, sve što se događa na političkoj sceni, u kojem pravcu ide i tek potom donijeti konačnu odluku.

– Ne smije izgubiti jer bi to bio njegov sedmi poraz. I zato će dobro odvagnuti – kaže drugi izvor.

U slučaju da se doista odluči kandidirat­i, i to kao nestranačk­i kandidat, veliko je i pitanje kako bi na to reagirali u samom SDP-u, odnosno bi li stranka imala i svoga kandidata za Pantovčak. Trenutačno iz SDP-a dolaze informacij­e da će stranka svakako imati svoga kandidata, a čak su se spominjali i predizbori u stranci na kojima bi se odlučilo tko će biti taj koji će pokušati pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović. Međutim, upitno je hoće li predizbora doista i biti.

Član SDP-a koji je dosad pokazao interes je europarlam­entarac Tonino Picula.

Ne smije izgubiti jer bi mu to bio već sedmi poraz, zato će dobro odvagnuti prije odluke MIRANDO MRSIĆ SMATRA DA JE PREDUVJET ZA MILANOVIĆE­VU KANDIDATUR­U UDRUŽIVANJ­E NA LJEVICI IZ SDP-a STIŽU INFORMACIJ­E DA ĆE STRANKA IMATI KANDIDATA, PICULA JE ZAINTERESI­RAN

 ??  ??
 ??  ?? Zoran Milanović još se nije izjasnio želi li uopće biti kandidat za predsjedni­ka države, a bude li – bit će nezavisni
Zoran Milanović još se nije izjasnio želi li uopće biti kandidat za predsjedni­ka države, a bude li – bit će nezavisni
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia