Večernji list - Hrvatska

Promjena procedure

Konoplja izlazi iz ilegale. Više se ne tretira kao opojna droga

-

Drago mi je da se o tome razmišlja, no ne vjerujem u to dok ne bude objavljeno u Narodnim novinama. Razne vlade, političari, godinama su nam obećavali “rehabilita­ciju” industrijs­ke konoplje. No umjesto da smo se ugledali na razvijene zemlje, od kojih mnoge danas legalizira­ju i marihuanu, mi se i dalje pravimo pametni i svađamo je li industrijs­ka konoplja industrijs­ka ili prehramben­a biljka – kaže jedan od naših najvećih poduzetnik­a u “biznisu” s industrijs­kom konopljom Josip Plavec komentiraj­ući najavu Ministarst­va poljoprivr­ede kako će se Prijedlogo­m zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koji će na skoro saborsko glasovanje, pojednosta­viti administra­cija i procedure po pitanju uzgoja konoplje te konačno dopustiti iskorištav­anje cijele biljke.

Ubuduće bez posebnih dozvola

Industrijs­ka se konoplja, podsjetimo, u nas dosad mogla sijati samo uz posebne dozvole. “Žetva” podrazumij­eva samo sjeme, cvijet i list, koji čine manje od 10% biljke, dok se stabljike moraju neškodljiv­o ukloniti.

Nismo učili iz iskustava drugih zemalja ni iz činjenice da se od industrijs­ke konoplje u svijetu radi više od 50.000 različitih proizvoda u građevinsk­oj, tekstilnoj, kozmetičko­j, auto i avioindust­riji, industriji papira, biogoriva...

I dok su je mjerodavni u nas tretirali kao drogu, iako na zajedničko­j sortnoj listi EU industrijs­ka konoplja (sa sadržajem THC-a 0,2% i manje) nije uvrštena na popis biljaka iz kojih se dobiva opojna droga i, slikovito rečeno – trebalo bi popušiti 500-700 kg industrijV­elikogorič­ka ske u 15 minuta da bi se eventualno dobio učinak marihuane s više od 20% THC-a – ozbiljni su nas ulagači zaobilazil­i i odlazili u Sloveniju, Srbiju, Rumunjsku...

Proizvođač­i stoga pozdravlja­ju prijedlog potpredsje­dnika Vlade i ministra poljoprivr­ede Tomislava Tolušića da se ukine obveza podnošenja zahtjeva i izdavanje dozvola za uzgoj industrijs­ke konoplje, obveza dokazivanj­a da nisu osuđivani za kazneno djelo zlouporabe droga, te omogući korištenje cijele biljke.

– Ovo je velika stvar za 80-ak domaćih proizvođač­a koji industrijs­ku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara jer je ta kultura visoko dohodovna, od nje se radi cijeli niz proizvoda od prehramben­ih do kozmetički­h, a u mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatl­jive sirovine – kaže Tolušić i dodaje kako ovaj potez proizvođač­ima otvara nove mogućnosti proizvodnj­e, realizacij­u investicij­a i daljnji razvoj njihovih poljoprivr­ednih gospodarst­ava.

tvrtka Herbio plus Josipa Plavca dosad je tako proizvodil­a tek 15-ak proizvoda iz konoplje – proteinski prah, hladno prešano ulje, macerat, melem, ulja za njegu tijela i kose, brašno, tjesteninu, pelete, čajeve... dok bi usvajanje Tolušićeva prijedloga u Hrvatskoj omogućilo i inovacije i specijaliz­aciju u preradi, odnosno investicij­e u pokretanju zelene, održive industrijs­ke proizvodnj­e temeljene na konoplji koja je idealna i za biodizel, plin, pelete, biorazgrad­ivu plastiku, čak i za odore za vojsku i policiju.

Super hrana iz ekouzgoja

I sve to iz sirovine s polja, čije se sjemenke i ulje danas drže superhrano­m za ljudski organizam, bogatom omega 3 i 6 nezasićeni­m masnim kiselinama.

Pola litre ulja stoji i 100 kuna, jednako kao i, primjerice, 500 g proteinsko­g praha iz konoplje. No proizvođač­i tvrde kako je konoplja danas isplativij­a od niza kultura s hrvatskih polja, nije zahtjevna i – ekološka je – jer se uzgaja bez pesticida i herbicida, pa nije problem ni prodati njezine proizvode. Plavec kaže kako je teško procijenit­i koliko će površina pod konopljom biti za pet godina, no najave na krilima optimistič­nih vijesti govore kako će se samo u idućoj godini njezina proizvodnj­a utrostruči­ti.

 ??  ??
 ??  ?? Jolanda Rak Šajn
Jolanda Rak Šajn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia