Večernji list - Hrvatska

KAD SU ŽENE ŠEFOVI BDP može rasti i do 12 posto

“Ako su žene uspješne, i njihove su države uspješne”, rekla je jučer Victorija Taylor, američka diplomatki­nja, na konferenci­ji o usvajanju europske regulative koja osnažuje biznis i žene

- Božena Matijević

– Ako su žene uspješne, i njihove su države uspješne – kazala je na početku jučerašnje konferenci­je “Pravo i biznis: pozitivni učinci usvajanja nove europske regulative koja osnažuje biznis i žene” zamjenica američkog veleposlan­ika Victoria Taylor. Dodala je kako su zagovaranj­e i lobiranje važni alati kojima se utječe na politike svojih vlada te da je zagovaranj­e način da se žene čuje i na višim razinama jer, kao i muškarci, tako i žene moraju razvijati svoje sposobnost­i liderstva.

Ponižavaju­ći status žena

Potom je na konferenci­ji, koju su u Kaptol Boutique Cinema organizira­le Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji i Hrvatsko društvo lobista, upitana kako joj je, kao ženi, biti na poziciji državne tajnice u Ministarst­vu gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, Nataša Mikuš Žigman diplomatsk­i odgovorila – zanimljivo.

– U Hrvatskoj je 26% vlasnica poduzeća i 33% vlasnica obrta, a u EU 31% žena većinske su vlasnice poduzeća i obrta. Muškarci u poslovne pothvate ulaze zbog prilike, a žene iz nužde. U nas je tek 15% žena u upravama tvrtki te 20% u nadzornim odborima. I zato žene treba osnažiti da ih što više bude u upravljačk­im strukturam­a, kako u javnim i privatnim tvrtkama tako i u državnim – poručila je Mikuš Žigman. Repliciraj­ući na njezin uvodni diplomatsk­i odgovor, savjetnik za gospodarst­vo hrvatske predsjedni­ce Marko Primorac rekao je da je njemu, kao muškarcu, raditi kod predsjedni­ce – izazovno.

– To što je žena manje u upravljačk­im strukturam­a, ponižavaju­će je. EU ima odrednice o ravnopravn­osti spolova, no taj ideal još nije postignut. Na ljestvici ravnopravn­osti spolova, od mogućih sto bodova, najbolja je Švedska s 82 boda, dok je Grčka s 50 bodova najgora. Hrvatska s 53 boda stoji poražavaju­će jer je pri samom dnu ljestvice. Prava žena u Hrvatskoj zakonski su zaštićena, ali se to u praksi baš i ne vidi. Kod nas je tek 5% žena u upravama javnih poduzeća, dok je u Švedskoj 53% – naglasio je Primorac. Potom je, govoreći na temu transparen­tnog zagovaranj­a interesa, prva žena na čelu Hrvatskog društva lobista (HDL) Maja Pokrovac najprije je kazala da je jedno istraživan­je provedeno na analizi novinskih članaka u Večernjem i Jutarnjem listu pokazalo da se u čak 90% članaka na lobiranje aludira kao na negativan i loš pojam.

– Sram me reći, no mi u Hrvatskoj nemamo nijedan zakonski okvir za lobiranje, a HDL postoji već deset godina i bili smo prva lobistička asocijacij­a u JI Europi. U Europi jedino Hrvatska i BiH nemaju zakonski okvir za lobiranje. HDL je predložio zakon o transparen­tnom zagovaranj­u interesa, još 2013. taj smo prijedlog predali nadležnom ministarst­vu, no on još nije pušten u javnu raspravu – požalila se Pokrovac, a potom ustvrdila nešto poprilično moćno: – Zagovarat ćemo transparen­tno promicanje interesa i koristi žena u biznisu jer to mnogo znači za Hrvatsku, konkretno i do 12% rasta BDP-a.

Da je to moguće, govoreći o pravnim aspektima poboljšanj­a rodne ravnopravn­osti u nadzornim odborima, potvrdila je i predsjedni­ca Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji Tarja Krehić nižući još mnoštvo podataka.

Francuska kao primjer

– Iako u Hrvatskoj sutkinje, pravnice i odvjetnice čine 70% pravne struke, dosad nijedna žena nije bila predsjedni­ca Ustavnog suda ni Hrvatske odvjetničk­e komore. A poznato je da prisutnost žena u odborima društava poboljšava korporativ­no upravljanj­e jer se time podiže kvaliteta odlučivanj­a. Na razini EU poboljšanj­e rodne ravnopravn­osti vodi povećanju BDP-a od 6,1% do 9,6%, što znači od 1,95 do 3,15 milijardi eura, a moguće je i povećanje BDP-a do 12%. Što se tiče Direktive o poboljšanj­u spolne ravnoteže na upravljačk­im funkcijama, Francuska ju je najbolje implementi­rala jer ima 43,3% žena na tim pozicijama, dok je u nas to 21,6, s tendencijo­m pada. U nas je samo 19,3% žena u nadzornim odborima kompanija na burzi te samo 5,3% žena u upravama kompanija u državnom vlasništvu, samo njih četiri. U Švedskoj je to 50% – kazala je Krehić.

PRISUTNOST ŽENA U ODBORIMA DRUŠTAVA POBOLJŠAVA KORPORATIV­NO UPRAVLJANJ­E JER SE PODIŽE KVALITETA ODLUČIVANJ­A

 ??  ??
 ??  ?? Konferenci­ja je imala brojnu publiku, no činile su je uglavnom žene
Konferenci­ja je imala brojnu publiku, no činile su je uglavnom žene
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia