Večernji list - Hrvatska

Trump uspio pomiješati Balkan i Baltik

- Veljković)• (Sandra

Unatoč tomu što mu je supruga iz Slovenije, američki predsjedni­k Donald Trump misli da se rat u Jugoslavij­i vodio na – Baltiku. Konfuziju između Balkana i Baltika, kao i druge začudne tvrdnje, iznio je Trump u razgovoru s čelnicima baltičkih država, a o njima je jučer pisao francuski list Le Monde u serijalu o narušenim odnosima SAD-a i EU. Estonska predsjedni­ca Kersti Kaljulaid, njezina litavska kolegica Dalia Grybauskai­te te letonski predsjedni­k Raimonds Vējonis održali su sastanak s Trumpom u Bijeloj kući 3. travnja, a kad su se četiri dana poslije sastali s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom, požalili su mu se da su još istraumati­zirani tim razgovorom, kazao je jedan Macronov savjetnik. Odmah im je Trump pripisao odgovornos­t za rat u Jugoslavij­i. U čudu su se gledali dok nisu shvatili da je pomiješao Balkan i Baltik.

– Optužio ih je da premalo uplaćuju u NATO, objasnio da plinovod Sjeverni tok 2, koji od Rusije prolazi Baltičkim morem prema Njemačkoj, ali nema veze s tim državama, nije pametan projekt, a onda ih zamolio da budu popustljiv­iji prema Rusiji – kazao je.

Trump i Macron su se jučer u Parizu složili da Europa mora snositi veći teret zajedničke obrane, nakon što je Trump u petak “vrlo uvredljivo­m” nazvao Macronovu ideju o formiranju europske vojske.

 ??  ?? Zasmetao mu i prijedlog stvaranja europske vojske
Zasmetao mu i prijedlog stvaranja europske vojske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia