Večernji list - Hrvatska

Nola najavila goste slavljenič­kog koncerta u Lisinskom

-

godina pobjegao od medija i svjetla pozornica. Nakon snimanja (tada neobjavlje­nog) albuma “The Basement Tapes” 1967., prvi put publici se ukazao nastupom na britanskom festivalu Isle of Wight 1969., a sljedeći albumi “Nashville Skyline”, “Self Portrait” i “New Morning” bili su slika i prilika nekog drugačijeg Dylana, smirena oda “novom tradiciona­lizmu”, neo-folku i countryju, te nisu imali ništa zajedničko­ga s provokativ­nim “starim” Dylanom. Tek 1974., nakon sedam godina izbivanja s pozornica, odlučio se za veliku, megauspješ­nu američku turneju s pratećim The Band nakon albuma “Planet Waves”. No, u poznatoj maniri naglih i neočekivan­ih izmjena pozicije, Dylan se nakon toga osamio u newyorškim tonskim studijima diskografs­ke kuće Columbia i snimio intimistič­ki, otkrivalač­ki akustični album “Blood on the Tracks”. Zapravo, izvorna ideja bila je da snimi album s akustičnom gitarom, basistom i Hammond klavijatur­istom u pozadini, ali je, nakon što ga je dovršio, shvatio da je otkrio previše toga o sebi u nizu ljubavnih pjesama inspiriran­ih i odnosima s tadašnjom suprugom Sarom (na idućem albumu, “Desire” iz 1976., posvetit će joj pjesmu “Sara” ). Beskomprom­isne materijale s drugim je pratećim sastavom u Minneapoli­su iznova (pre)snimio, pet od deset pjesama koje su činile službeni album “Blood on the Tracks”, ali je legenda o izvornim snimkama nastavila kružiti planetom. Piratske verzije originalno­g Dylanova album “Blood on the Tracks” godinama su kolale tržištem, knjige su napisane o vjerojatno najuvjerlj­ivijem nizu ljubavnih pjesama koje su se pojavile u rock-glazbi, uključujuć­i i prije neobjavlje­nu “Up To Me”. No, to je sve bilo za manji dio specijaliz­irane rock-publike i kritičara. Sada se s primjereno nazvanim box setom “Više krvi, više vrpci”, na šest diskova svima zainteresi­ranima otvara mogućnost prolaska izvornim Dylanovim snimkama, na izdanju u koje su uključene sve postojeće verzije poznatih pjesama, snimljene 1974.

Šest sati glazbe

Ukupno 87 snimaka i šest sati glazbe, skupa s “klackanjem” gumba Dylanove jakne po akustičnoj gitari, što daje izravan uvid u “sobu” i snimanje pjesama za koje je i sam autor otkrio da su otkrile previše toga. Pa je izmijenio i ublažio većinu tekstova na objavljeno­m albumu, čije stihove sad možete proučavati u necenzurir­anom izdanju. Dapače, uključena je i replika Dylanove bilježnice s rukom pisanim stihovima za album na 57 stranica, koja daje detaljan uvid u razvoj tekstova pjesama. Stoga je nadasve uzbudljivo iskustvo slušati besprijeko­rne poetske iskaze u ogoljelim ispovijest­ima poput “Tangled Up in Blue”, “Simple Twist of Fate”, “You’re Big Girl Now”, “Idiot Wind”, “If You See Her, Say Hello”, “Shelter From the Storm” i ostalima, čiji ubojiti, precizni tekstovi mogu posramiti sve koji su sumnjali u ispravnost da se upravo Dylanu dodijeli Nobelova nagrada za književnos­t. Uključena luksuzna knjižica donosi popratni esej, spomenute Dylanove tekstove i neobjavlje­ne fotografij­e, čineći “More Blood, More Tracks” sveobuhvat­nim prikazom razdoblja. Rijetko kad se neki glazbenik ogolio do ove mjere, pogotovo zvijezda ovakvog formata kakva je bio Dylan. No, kao puno puta prije i poslije, to ga nije spriječilo da na vrpce u tonskom studiju “istoči” intimistič­ke opservacij­e koje su ostale zabilježen­e kao ključni dijelovi povijesti rock-glazbe. Povijesti koja je, srećom, prepoznata i danas djeluje jednako fascinantn­o kao i tada. Ukratko, bolji album od ovoga teško ćete čuti, bez obzira na to što je od snimanja prošlo 45 godina. Glazbenu razglednic­u dvadeset pet godina dugog putovanja radijskim eterom i najpopular­nijim top-listama, pulski sastav Nola odaslao je slavljenič­kim koncertom održanim 21. travnja 2018. na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta Pula, čime je Nola započela koncertnu turneju pod nazivom “Nola 25” kojom je diljem Hrvatske obilježila četvrt stoljeća jedinstven­og, prepoznatl­jivog opusa. Završetak slavljenič­ke turneje kada će ova glazbena razglednic­a stići u Zagreb i Malu dvoranu Vatroslava Lisinskog, slijedi u petak 16. studenog. Snaga i iskrenost autorskog potpisa spajala je godinama Nolu s talentiran­im ljudima jednakih glazbenih senzibilit­eta. Jedni od mnogih među njima su i članovi istarske etno skupine Veja, koja svojom glazbom i posebnom energijom oduševljav­aju slušatelje, te renomirani instrument­alisti; Giorgio Sugar na klavijatur­ama, Alen Bernobić na trubi i Ivan Šugar na saksofonu. Oni će poznate pjesme pulskog sastava obogatiti nekim novim bojama šarenog instrument­arija. Ono što čeka posjetitel­je na pozornici Lisinskog Nola je predstavil­a ovo ljeto kroz dva live singla za pjesme “Vratio si me” i “Moj svijet” snimljena na koncertu u Puli kojim su započeli ovu slavljenič­ku 2018. godinu.

Neponovlji­vo je iskustvo slušati pjesme čiji ubojiti, precizni stihovi mogu posramiti sve koji su sumnjali u ispravnost da se upravo Dylanu dodijeli Nobelova nagrada za književnos­t

 ?? ULLSTEIN BILD/PIXSELL ?? Bob Dylan donosi 87 verzija pjesama s albuma “Blood on the Tracks”
ULLSTEIN BILD/PIXSELL Bob Dylan donosi 87 verzija pjesama s albuma “Blood on the Tracks”
 ??  ?? Nola pulski sastav stiže u Malu dvoranu Vatroslava Lisinskog
Nola pulski sastav stiže u Malu dvoranu Vatroslava Lisinskog

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia